Morcovii, medicamente vegetale
Dimensiune font:
Morcovii sunt foarte bogaţi în vitamina A, dar acesta nu este şi singurul lor avantaj, prof. univ. dr. Constantin Milică, specialist în fitoterapie, spunând deseori că morcovii au multe alte calităţi care fac din ei adevărate medicamente vegetale.
Reglarea tranzitului intestinal
Având multe fibre (pectine şi celuloză), morcovul reglează tranzitul intestinal atât în caz de constipaţie, cât şi de diaree, iar pentru acţiunea sa cicatrizantă este recomandat, îndeosebi, în tratamentul ulcerelor gastrice şi enterocolitelor. În caz de constipaţie, se fierbe de două ori un kilogram de morcovi într-un litru de apă, iar din zeama obţinută se bea câte un pahar de trei ori/zi. Pentru combaterea diareei se folosesc 15 g de seminţe de morcov sub formă de pulbere. Se lasă să fiarbă în 300 ml apă timp de un sfert de oră, după care se strecoară. Se bea o jumătate de pahar dimineaţa, pe stomacul gol, o altă jumătate de pahar cu o oră înainte de cină şi încă una cu jumătate de oră înainte de culcare.
Împotriva gastritei, prof. univ. dr. Constantin Milică recomandă suc de morcovi cu puţină apă minerală şi miere de albine din flori de salcâm, din care se bea de trei ori/zi, dimineaţa, pe stomacul gol, după amiaza şi cu o jumătate de oră înainte de culcare.
Piele sănătoasă, vedere ageră, longevitate
Procentul mare de caroten face ca morcovul să fie foarte indicat în procesul de creştere, în sporirea acuităţii vizuale, dar şi în combaterea unor afecţiuni ale pielii. Practic, a spus specialistul în terapii naturiste Constantin Milică, morcovul întinereşte toate celulele şi ţesuturile din organism: „Betacarotenul este precursor al vitaminei A. Acest pigment, care dă morcovului culoarea portocalie, absorbit de organism, se transformă în vitamina A, excelentă pentru piele şi ochi. Protejând celulele corpului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, substanţele conţinute de morcov încetinesc procesul de îmbătrânire”. Doar 50 ml de suc este de ajuns pentru a acoperi nevoile zilnice de vitamina A ale organismului.
Consumul de morcovi scade colesterolul şi curăţă sângele
Prof. Milică a mai precizat că morcovul este o legumă care trebuie inclusă zilnic în meniul hepaticilor, al reumaticilor, al celor suferinzi de artrită şi gută, precum şi în curele de dezintoxicare. Având în vedere că are numai 35 de calorii la 100 g, morcovul este un aliment privilegiat în curele de slăbire. Mai mult, fibrele conţinute de morcov contribuie la diminuarea colesterolului „rău” din sânge. Ca antianemic, diuretic şi depurativ, pentru întărirea vederii, precum şi în boli hepatice, este bine să se consume zilnic, dimineaţa, 100 ml de suc de morcovi. În tot timpul anului, dar mai ales la ieşirea din iarnă este bine să se consume morcovi pentru a întări mecanismele imunitare naturale ale organismului. I.TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau