Poveştile oamenilor care au primit a doua şansă la viaţă

default

Dimensiune font:

| 19-07-2016 05:15

Un eveniment unic a avut loc, ieri, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” * de Ziua Donatorului de Organe au fost comemoraţi cei care au donat şi nu mai sunt printre noi * la eveniment şi-au dat întâlnire şi beneficiari ai intervenţiilor de transplant renal din zona Moldovei * aceştia au povestit cum e viaţa după operaţie şi cum au reacţionat la aflarea veştii că s-a găsit un donator compatibil * de la deschiderea Centrului de transplant renal de la Spitalul „Parhon”, 180 de persoane au beneficiat de intervenţie

Cu ocazia Zilei Donatorului de Organe, 18 iulie, ieri, a avut loc o comemorare a donatorilor care s-au stins din viaţă. Evenimentul a avut loc la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” şi a reunit reprezentanţi ai Asociaţiei Transplantaţilor din România, preoţi, medici, dar şi pacienţi care au primit o a doua şansă la viaţă după transplant. S-a oficiat o slujbă religioasă şi s-a vorbit despre reuşitele Centrului de Transplant de la Spitalul „Parhon”, deschis în anul 2000, în cadrul căruia s-au realizat până acum nu mai puţin de 180 de intervenţii de transplant. „Vorbim de o poveste de succes a medicinei ieşene, a nefrologiei şi a centrului de transplant de aici. Cu toate că Moldova e năpăstuită şi fondurile sunt întotdeauna mai mici, fiind ca un handicap să te naşti aici, rezultatele din Iaşi, din punct de vedere al transplantului renal, sunt cele mai bune din ţară. Dacă în 2006 s-au efectuat 8 transplanturi, în 2006 s-au făcut deja 20, deci e o creştere considerabilă a ratei de transplant. Mulţumim pentru asta şi Bisericii, pentru sprijin”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, şeful Centrului de Transplant Renal.

La rândul său, dr. Raluca Neagu, coordonatoarea Centrului Regional de Transplant, şi-a exprimat mulţumirea faţă de rezultatele de la Spitalul „Parhon”, vorbind totodată despre demersurile pentru acreditarea transplantului de cord pentru Iaşi, care la momentul actual se face la Târgu Mureş. „Ceea ce ne motivează pe noi, coordonatorii, sunt rezultatele. Cerinţa de organe este mare şi fiecare îşi doreşte să primească. Ne-am dori să se acrediteze şi Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, să se poată face transplant de inimă şi la Iaşi, pentru că ar fi mult mai bine, ar scădea şi costurile. Acum, e greu, pentru că pacientul şi cordul trebuie trimişi la Târgu Mureş, cu elicopterul, şi doar ziua, pentru că noaptea nu se circulă”, a punctat dr. Raluca Neagu.

Citeşte şi: Cetăţenie pentru dializă

Viaţa după transplant
La eveniment şi-au dat întâlnire şi mulţi pacienţi a căror viaţă s-a schimbat în urma transplantului renal efectuat la Iaşi. Veniţi din toate colţurile Moldovei, cu mai puţine emoţii decât la aflarea veştii că li se va schimba viaţa, aceştia s-au bucurat împreună de şansa avută şi au mulţumit, totodată, celor care le-au redat viaţa şi nu mai sunt printre noi.

Constanţa Luncanu, din Bacău, are 57 de ani şi este una din pacientele căreia transplantul i-a schimbat viaţa. Făcea dializă de 1 an şi 8 luni când a primit vestea că e posibil să fie compatibilă. Asta se întâmpla în urmă cu aproximativ doi ani. „La început am fost reticentă şi teama m-a cuprins. Făceam dializă de 1 an şi 8 luni, când am fost chemată. Am fost chemate şapte persoane şi, iniţial, am zis că nu merg, pentru că îmi este teamă, dar mi-am făcut curaj şi am zis că nu m-or alege pe mine. Şi chiar pe mine m-au ales. Acum mă bucur mult de şansa asta şi sunt bine, chiar dacă m-am recuperat mai greu”, a povestit Constanţa Luncanu.

La fel de teamă i-a fost şi unui bărbat din Târgu Neamţ, care a primit vestea că poate fi compatibil pentru transplant, exact când se întorcea de la dializă spre casă. Dacă atunci îi era teamă că poate nu se mai trezeşte şi nu mai are şansa să-şi vadă soţia şi cei doi copii, acum este foarte mulţumit şi spune că, dacă nu ar fi făcut transplant, acum n-ar mai fi trăit. „Veneam de la dializă, când mi s-a spus să vin la spital că e posibil să fiu compatibil pentru transplant. M-a luat teama, emoţiile, stresul şi mă gândeam: dacă nu mă mai trezesc şi nu-mi mai văd niciodată copiii? Mi-am făcut curaj, însă. Ne-au chemat 14, apoi am rămas doar trei, apoi doi, şi apoi eu singur, ca fiind cel compatibil. Acum sunt foarte mulţumit, ţin regim, vin la control, şi pot spune că am avut noroc, pentru că după dializă mă simţeam rău tare, iar dacă nu aş fi făcut transplant, astăzi nu mai eram”, a declarat acesta.

Beneficiari de transplant renal sunt şi reprezentanţii Asociaţiei Transplantaţilor din România. Doi dintre ei, prezenţi la eveniment, şi-au împărtăşit poveştile cu final fericit, posibile datorită aceluiaşi Centru de la Iaşi şi a medicilor de aici. „În 2002 am primit un rinichi de la sora mea, transplantul având loc aici la Iaşi, iar acum, datorită ei, reuşesc să zâmbesc”, a spus Dana Budeanu, reprezentantă a Asociaţiei Transplantaţilor din România. În situaţia ei este şi Vasile Budăi, care în 2004 a fost diagnosticat cu insuficienţă renală cronică, iar în mai 2006 a început dializa. După doar şase luni, în noiembrie 2006, a primit fericita veste că ar putea fi compatibil. Şi a fost. „Au trecut zece ani de la transplant şi vreau să aduc recunoştinţa şi mulţumirea mea celor care nu mai sunt, iar celor care îmi sunt ca a doua familie, doctorii, le mulţumesc”, a declarat Vasile Budăi.

Citeşte şi: Cu bagajul făcut, în aşteptarea unei noi şanse la viaţă 

Biserica e pro transplant
Dacă la început reprezentaţii Bisericii aveau anumite reticenţe în ceea ce priveşte donarea de organe, de-a lungul timpului, acest lucru s-a mai schimbat. Acum, atât Biserica Ortodoxă Română, cât şi Biserica Catolică sprijină acest demers, doar cu condiţia ca salvarea vieţii unei persoane să nu oprească viaţa alteia. „Biserica binecuvântează acest lucru, atât timp cât, prin transplant, se rezolvă criza determinată de lipsa altor soluţii de vindecare şi redă viaţa normală unei persoane, fără însă a i-o ridica alteia: nimeni nu trebuie ucis pentru ca altcineva să trăiască”, e opinia Bisericii Ortodoxe Române.

Rezultatele centrului de la Iaşi, în cifre
Din anul 2000, de când a fost deschis, la Centrul de Transplant Renal din cadrul Spitalului „Parhon” au fost efectuate 180 de intervenţii de transplant. Până în 2006 s-au efectuat doar intervenţii de transplant renal de la donator viu, iar din 2006, atât de la donator viu, cât şi de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală. Pe lista de aşteptare pentru un transplant renal, la Iaşi, sunt peste 300 de persoane din toată Moldova, iar în total, în Centrul de transplant renal ieşean sunt monitorizaţi şi urmăriţi lunar 450 de pacienţi, fiind incluşi şi cei care au efectuat intervenţia în alte centre. Analiza datelor legate de evoluţia pacienţilor urmăriţi în acest centru, la un an de urmărire, arată că rata de supravieţuire este de 99,3%, iar analiza pe toată perioada de urmărire relevă o supravieţuire de 99,7%, cu 7 decese şi 8 pacienţi care au revenit la dializă, fiind deasupra mediei europene. „Ne dorim în continuare să continuăm activitatea de transplant cel puţin în aceleaşi condiţii de calitate a actului medical şi siguranţă, pentru a ne păstra încrederea oferită de pacienţii noştri. Pentru viitor, ne dorim să putem realiza mărirea echipei de transplant, precum şi efectuarea de investiţii noi în dotarea zonei chirurgicale şi a celei de urmărire a pacientului pre şi post operator”, a declarat medicul specialist nefrolog dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.

Roxana NĂSTASĂ

180
Este numărul de intervenţii efectuate la Centrul de Transplant Renal din cadrul Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iaşi, de la deschiderea acestuia, din anul 2000

Vezi ANUNTURI LOCURI DE MUNCA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei