Tataneasa – tratamente naturiste cu tataneasa

default

Dimensiune font:

| 09-10-2012 13:54

Tataneasa – tratamente naturiste cu tataneasa

Denumire stiintifica tataneasa:

Symphytum officinale

Denumire populara tataneasa:

barba tatei, buruiana lui Tatin, foaia lui Tatin, foaia tatii, gavăţ, iarba lutatinului, iarbă băloasă, iarbă întăritoare, iarbă neagră, lutatină, mierea ursului, nădar, plosnicioasă, rădăcină neagră, tacin, tatană, tătăneaţă, zlac.

Proprietati terapeutice tataneasa:

Radacina de tataneasa:

Intern:

- emolient

-  tataneasa este expectoranta

- hemostatic  – usureaza colagularea sangelui

- cicatrizant

-  antimitotic -  opreste dezvoltarea tumorilor

Extern:

- descongestiv

-  provoaca strangerea tesuturilor, modereaza secretiile, usureaza cicatrizarea

- tataneasa este  cicatrizanta

Afectiuni care se trateaza cu tataneasa:

boli tratate cu tataneasa: arsuri, ulcer varicios, hemoroizi, bronsite, ulcer stomacal

Tratamente naturiste cu tataneasa:

- hemoragii uşoare (metroragii slabe, hemoptizii) – ceai de tataneasa combinat.

- enterite cu diaree şi dizenterie (mai ales la persoane slabe, care consumă puţine lichide) – decoct combinat. Tătăneasa ajută la stoparea acestor fenomene datorită unui efect de precipitare a proteinelor din conţinutul intestinal.

- ulcer stomacal, gastrită hiperacidă – tataneasa macerata la rece. Se consumă cu consecvenţă în cure de durată mai lungă (2-3 luni), chiar dacă durerile dispar relativ repede după începerea utilizării plantei. Pentru efecte maxime se va folosi în paralel cu maceratul din tătăneasa, pulbere din rădăcină de obligeană – un vârf  de cuţit de 4 ori pe zi.

- infecţii pulmonare (adjuvant), bronşite, tuse seacă de diferite etiologii, infecţii la nivelul gâtului- se consumă câte 1-2 linguriţe de pulbere de tătăneasa, în amestec cu pulbere de salvie de 3 ori pe zi. Inainte de înghiţire tataneasa se mestecă foarte bine pentru a fi astfel îmbibată cu salivă.

- adjuvant în boala canceroasă cu diverse localizări (plămâni, colon, rect, esofag etc) – macerat la rece. Se bea un pahar de tataneasa dimineaţa şi unul seara. Profilactic pentru cancerul la gât se poate folosi un preparat din rădăcină proaspătă de tătăneasa, macerată în miere. Pentru acest caz proporţia este de 250 de grame de pulbere de tătăneasa la 500 de grame de miere. Se administrează câte o linguriţă din amestec de 2-3 ori pe zi sublingual. Acest preparat poate fi utilizat şi în alte afecţiuni ale gâtului, precum şi în recuperarea după intervenţii chirurgicale în această regiune (are efecte cicatrizante excelente).

- gută – ceai de tataneasa si alte plante

- hernie – tataneasa macerata la rece. Se asociază cu plante puternic astringente, cum este răchitanul şi coada racului. Se va face în paralel cu aplicaţiile externe. Este recomandat ca pe întreaga durată a acestei terapii să se apeleze la o alimentaţie preponderent bazată pe crudităţi (legume şi fructe nepreparate termic)

- entorse, luxaţii, fracturi (perioada de consolidare de după scoaterea bandajului ghipsat)

- se aplică o cataplasmă cu pulbere de tătăneasa vreme de minim 2 ore pe zi. Pentru a împiedica maceraţia tegumentelor după îndepărtarea cataplasmei se lasă să se usuce pielea la aer vreme de 10-15 minute.

- nevralgii – se aplică o cataplasmă cu pulbere de tătăneasa peste care se pune eventual o sticlă cuapă caldă pentru a intensifica efectul calmant

- răni, intervenţii chirurgicale – cataplasmă. Efecte mai bune se obţin cu tinctura care este perfect sterilă.

- cicatrici cheloide, plăgi canceroase, tumori exteriorizate – se aplică zilnic vreme de 1-2 ore o cataplasmă cu tătăneasă, arnică şi eventual mărul lupului în proporţii egale. După îndepărtarea cataplasmei locul se lasă la aer să se zvânte vreme de 1 oră.

– hematoame – cataplasmă de tataneasa ţinută vreme de 2-3 ore.

- crăpături ale mameloanelor, ulcere varicoase la gambă şi ulcere rebele – cataplasmă de tataneasa sau spălări cu macerat concentrat de tataneasa (în cazul ulcerelor varicoase pe care nu se poate aplica multă vreme cataplasmă). După aplicarea maceratului, zona afectată se lasă la aer vreme de 20-30 de minute pentru a se usca.

- cancer bucal, cancer de limbă – se fac clătiri ale gurii cu macerat concentrat. In cazul în care tumora este situată mai profund se va face suplimentar şi o gargară profundă cu macerat concentrat de tataneasa.

- tromboflebită, arterită, tromboză – cataplasmă de tataneasa pe locul afectat.

- paradontoză, stomatită – se fac clătiri ale gurii cu ceai de tataneasa combinat mai concentrat (4 linguriţe de tataneasa la o cană de apă) de 2-3 ori pe zi. O variantă foarte eficientă constă în menţinerea în gură a pulberii de tataneasa timp de 15-20 de minute, de 2-3 ori pe zi. După acest interval de timp pulberea nu se înghite, ci se aruncă.

- faringită, dureri de gât, tuse, tuse seacă ori iritativă – gargară cu infuzie combinată mai concentrată (4 linguriţe la o cană de apă)

- ten iritabil, cu pete, ofilit – se aplică măşti cosmetice preparate din pulbere de tataneasa înmuiată cu lapte proaspăt, o dată sau de două ori pe săptămână.

- hemoroizi, fisuri anale – băi de şezut cu macerat la rece din tătăneasă sau aplicaţii locale cu o pastă groasă obţinută din pulbere de rădăcină şi apă călduţă.

Mod de preparare tataneasa – ceai de tataneasa

Intern

- o jumătate de linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă rece. Se va fierbe apoi timp de 20 de minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită, preferabil direct într-un termos, care se va închide pentru 8 ore, apoi se strecoară şi se consumă.

- 50 g de rădăcină mărunţită se vor pune în alcool de 40° (250ml), se ţine apoi timp de 15 zile. Se va strecura şi se va lua 10 picături-o linguriţă de 3 ori pe zi înainte de mese.

Extern: cantitatea de rădăcină se dublează şi se pot face băi de şezut, băi sau clisme.

- se pisează vârfurile înflorite de plantă şi se amestecă cu puţină făină ca să producă un aluat. Se aplică acesta pe răni, varice, etc. Cu făină de secară este şi mai util, sau chiar cu cea de orez (se macină orez cu râşniţa de cafea).

- se poate folosi cu puţină apă călduţă la clisme sau spălături. Se va întinde de asemenea pe cancerul pielii, caz în care este foarte bine să se facă şi cu ţină rostopască şi neapărat cu făină de ovăz.

- o alifie din 50 g de lanolină cu 50 g de vaselină şi pastă de rădăcină sau de vârfuri înflorite (acestea mărunţite foarte bine). Se amestecă împreună şi apoi se poate folosi.

- tinctură ca mai sus se poate aplica de mai multe ori pe zi în special în rănile grele.

 

Tataneasa in traditia populara

A fost una dintre cele mai importante plante medicinale. Se folosea în legături, pentru vindecarea scrântiturilor (luxaţiilor ) şi fracturi.

Pentru fracturi rădăcina se spăla, se tăia în bucăţele mici, se punea într-o oală cu apă şi se fierbea până scădea la jumătate. Se amesteca apoi cu făină de orz, se întindea pe o pânză, care să cuprindă toată fractura, se stropea apoi cu spirt şi se lega, după ce se îndreptau oasele la loc. Se înfăşura apoi în cârpe, peste care se puneau lopăţele de lemn, care fixau mâna sau piciorul rupt. Legătura se ţinea 48 de ore, udându-se cu spirt. Se schimba apoi până se vindeca fractura.

În Bucovina, rădăcina se prăjea în untură de porc ori în lapte dulce de vacă apoi se legau cu ea scrântiturile. A fost un leac contra herniei. Rădăcina curăţită, tăiată în bucăţi, se plămădea în rachiu, din care se lua câte un păhăruţ de 2-3 ori pe zi.

În Bucovina, se curăţa şi se spăla rădăcina tăiată mărunt care se punea în ţuică tare. O altă rădăcină se amesteca cu ceapă pisată, cu un ou şi cu tărâţe de grâu, care se punea într-o tigaie, să se prăjească bine. Din acest amestec se făcea o turtă care se punea pe o pânză şi se aplica pe locul dureros. Din rachiul preparat se bea de 3 ori pe zi: dimineaţa la amiaz şi seara se folosea mai ales la vătămătură. În gastroenterite se punea cataplasme externe. În ulcer stomacal se bea în loc de apă ceai de tătăneasă sub formă de decoct. Tot decoct se folosea şi la diabet, boli femeieşti, boli de piept, dureri de dinţi, tuberculoză, dureri diverse: rinichi, ficat, stomac, abdomen, splină şi debilitate.

Extern se folosea la boli de piele, dureri diverse. Cu miere se lua contra astmului şi la afecţiuni respiratorii sau hepatice. Plămădită în rachiu se folosea şi intern şi extern în foarte multe afecţiuni.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei