Verdeţurile, uzine uriaşe de vitamine
Dimensiune font:
* problemele de sănătate tot mai multe şi mai grave îi determină pe bolnavi să combine tratamentele medicamentoase cu cele din natură * foarte mulţi ne-au cerut sfaturi pentru refacerea rezervelor de vitamine şi le-am răspuns cu ajutorul fitoterapeuţilor
După o iarnă lungă, organismul are nevoie să-şi completeze rezervele care îi asigură funcţionarea optimă, iar una dintre recomandări sunt dietele bogate în verdeţuri, surse foarte importante de vitamine.
Spanacul este cel mai bun mijloc natural pentru curăţarea şi regenerarea sistemului digestiv. Bogat în minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic) şi aminoacizi (arginină, lizină), spanacul trebuie consumat, de preferinţă, în stare crudă sau foarte puţin opărit. Prin gătirea lui la temperaturi înalte îşi pierde proprietăţile nutritive. Spanacul este foarte util în stările de anemie, astenie fizică şi nervoasă, afecţiuni cardiace, hipertensiune arterială, vâscozitate sangvină crescută, diabet, obezitate. Nu este recomandat persoanelor care au litiază urică fiindcă are o concentraţie mare în oxalaţi de potasiu şi de calciu, care se pot depune.
Ştevia nu trebuie să lipsească dintr-o alimentaţie sănătoasă. Este de mare ajutor persoanelor care suferă de diabet deoarece stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Bogată în vitamine (în special vitamina C) şi minerale, întăreşte sistemul imunitar. Este un îndulcitor natural care poate înlocui cu succes zahărul. Frunzele de ştevie se consumă proaspete sau uscate. Are proprietăţi antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice si antihipertensive.
Leurda este una dintre verdeţurile-minune ale primăverii. Este recomandată tuturor celor care au colesterolul mărit, hipertensivilor, în ateroscleroză sau tromboflebită. Prin conţinutul ei bogat în aminoacizi (în special adenozină), scade nivelul colesterolului negativ (LDL) din sânge. Primăvara sunt recomandate curele cu o durată de minimum 3 săptămâni, timp în care se consumă două porţii de salată de leurdă pe zi. Pe parcursul anului se recomandă patru cure, cu o durata de o lună fiecare.
Urzicile sunt indispensabile din dieta oricui doreşte să-şi refacă rezervele de vitamine şi minerale. Bogate în vitaminele A, B2, C, K, minerale, calciu şi fier, sunt medicament şi aliment deopotrivă, foarte bune în detoxifierea organismului şi regenerarea lui. Urzica este una dintre plantele de la care se foloseşte totul: rădăcina, tulpina, frunzele şi florile. Ceaiul de urzică este foarte bun în combaterea alergiilor şi a stărilor de anemie.
De reţinut! Tratamentele fitoterapeutice vin în completarea celor alopate. Persoanele care ne-au adresat întrebări pot folosi reţetele doar după ce au discutat cu medicul specialist, care le-a stabilit şi un diagnostic. Femeile însărcinate trebuie să consulte medicul înainte de a apela la farmacia naturii. Este adevărat că medicina naturistă are girul timpului şi efectele ei benefice se cunosc, dar nu trebuie ignorat sfatul medicului.
Maura Anghel
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau