Vitaminele din Complexul B, o adevărată sursă de sănătate
Dimensiune font:
Continuăm astăzi prezentarea vitaminelor din seria celor care fac parte din Complexul B, începută ieri.
Vitamina B5 (acidul pantotenic), supranumită şi «vitamina frumuseţii», este necesară în primul rând pentru metabolismul carbohidraţilor, al lipidelor şi proteinelor (fără de care unghiile şi părul ar cădea). În plus, menţine tonusul general şi îmbunătăţeşte calitatea pielii şi a părului. Deoarece conţine inozitol (o provitamină), vitamina B5 este indicată în stoparea seboreei accentuate, în căderea sau lipsa de strălucire a părului. Se găseşte în ficat, gălbenuş de ou şi lapte.
Vitamina B6 întârzie procesul de îmbătrânire
Vitamina B6 (piridoxina) contribuie la asimilarea proteinelor şi grăsimilor, previne multe tulburări nervoase, întârzie procesul de îmbătrânire, reduce spasmele musculare, intervine în sinteza hemoglobinei şi scăderea colesterolului. Lipsa piridoxinei în organism generează anemie, ateroscleroză şi scăderea rezistenţei la infecţii. Stimulenţi ai sintezei: vitaminele B1, B2, C, PP şi magneziul. Surse de vitamina B6 sunt drojdia de bere, tărâţe de grâu, grâu germinat, soia, cereale integrale, alune, nuci, banane, carne slabă, ficat, peşte, ouă, fasole, cartofi.
Vitamina B9 ajută la producerea de globule roşii
Vitamina B9 (acidul folic) este un factor esenţial în producerea globulelor roşii, stimulează lactaţia, are efecte protectoare împotriva paraziţilor intestinali şi toxinelor, măreşte apetitul digestiv şi favorizează creşterea. Carenţa acidului folic produce anemie, iritabilitate, tulburări de memorie. Se găseşte în morcovi, drojdie de bere, nuci, alune, citrice, grâu germinat, orz, mazăre şi fasole verde, cereale integrale, ficat şi ouă.
Sistemul nervos are nevoie de vitamina B12
Vitamina B12 (cobalamina) asigură sănătatea sistemului nervos, reduce iritabilitatea, îmbunătăţeşte memoria şi echilibrul psihic, măreşte puterea de concentrare. Se găseşte mai ales în carnea slabă, organe, peşte, ouă şi lapte. Este o vitamină care se reciclează prin intermediul lichidului biliar, fiind eliminată în bilă şi apoi absorbită în intestin.
Importanţa altor vitamine din Complexul B
Vitamina B13 (acidul orotic) previne îmbătrânirea precoce şi unele tulburări hepatice. Se găseşte în rădăcinoase şi zer.
Vitamina B15 (acidul pangamic) asigură oxigenarea celulară şi prin aceasta protecţia împotriva agenţilor toxici, regenerarea celulei hepatice, recuperarea după efort şi boală, scăderea colesterolului. Se găseşte în orez şi grâu integral, seminţe de dovleac şi drojdie de bere. Este potenţată de vitaminele A şi E.
Vitamina B17 previne cancerul şi se găseşte în sâmburii de caise, piersici şi nectarine, de mere, cireşe şi de prune.
I.Târnoveanu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau