Bani europeni pentru comunităţi smart

default

Dimensiune font:

| 10-10-2016 15:34

Orice comunitate locală din Regiunea de Nord-Est are posibilitatea să acceseze fonduri nerambursabile pentru a deveni mai atractivă şi competitivă * 69,5 milioane de euro sunt puse la bătaie de Uniunea Europeană, iar documentaţiile pot fi înregistrate până pe 14 februarie 2017 * inițierea unui Smart City (oraş inteligent) vizează colaborarea în beneficiul cetățenilor a mai multor industrii esențiale precum Utilități, Energie, Transport, Construcții, Ecologie, Educație, Sănătate, Cultură și Sport

 

Forurile locale din Regiunea de Nord-Est, dar nu numai, au la dispoziţie noi surse de finanţare pentru a deveni mai competitive într-o lume în continuă transformare. Astfel, recent Comisia Europeana a deschis cererea de propuneri de proiecte „Orizont 2020“ – „Proiecte inovative pentru oraşe şi comunităţi inteligente“. Scopul programului este de a „facilita o transformare de succes a comunităţilor locale, către infrastructuri urbane şi servicii orientate în funcţie de cerere şi pentru utilizatori“.

Practic, proiectele ar trebui să propună soluţii integrate la nivel de cartier, din oraşe sau comunităţi „far“, pentru ca reţelele de servicii, precum electricitate, termoficiare sau telecomunicaṭii, şi imobilele să devină structuri inteligente. Totodată, proiectele pot viza infrastructuri de tarifare inteligente şi platforme moderne de generare a TIC. Sunt disponibile în total sume de peste 69 de milioane de euro, iar din fondurile nerambursabile se alocă 70% pentru acţiunile de inovare şi 100% pentru organizaţiile non-profit. Banii sunt repartizaţi direct de la Bruxelles prin Programul „Orizont 2020“, iar aplicaţiile pot fi depuse până pe 14 februarie 2017.

Undă verde pentru ajutoare de stat în Moldova

Criterii de selecţie

Proiectele vor fi evaluate în baza a trei grupe de criterii- excelenţă, impact, dar şi calitate şi eficienţă în implementare. Totodată, printre proiectele ce vor primi finanţare se numără cele care dac referire la „îmbunătăţirea semnificativă a eficienţei energetice prin integrarea inovatoare a clădirilor existente cu cele noi, în special în zonele de utilizare mixtă precum cartierele inovatoare sau campusurile universitare“, „încorporarea surselor regenerabile de energie maximizând utilizarea resurselor locale“, „integrarea structurilor de alimentare cu energie electrică pentru flotele de vehicule electrice“, dar şi „utilizarea soluţiilor TIC pentru îmbunătăţirea gestiunii şi controlului infrastructurii urbane fizice“. Pe de altă parte, mai pot fi depuse proiecte ce vizează „dezvoltarea unor modele de afaceri inovatoare pentru a demonstra că riscurile tehnice sau financiare sunt scăzute pentru investiţii pe scară largă“.

Agenţiile de turism, din Moldova, care au licenţele retrase LISTĂ

Poiectele ar trebui să abordeze provocări urbane concrete, să includă parteneri din industrie, autorităţi publice, comunităţi de cercetare şi IMM-uri. Totodată, fiecare oraş „far“ ar trebui să aibă un plan concret de parteneriat cu oraşele „discipol“, către care comunitatea de referinţă va transfera informaţii utile în procesul de transformare. „Fiecare oraş de referinţă/far trebuie să aibă un Plan de Acţiune privind Energia Durabilă (SEAP) evaluat pozitiv de către Convenţia primarilor“, au transmis oficialii europeni.

Structură care gestionează Smart City

Pe de altă parte, prima platformă colaborativă Smart City din România și din sud-estul Europei, creată de cei mai importanți 100 de decidenți Smart City din țară, a atras, până în prezent, mai mult de 20 de entități interesate să-și aducă aportul, precum instituții publice, companii, ONG-uri și media. Primele astfel de entităţi din România sunt înregistrate la Alba Iulia, Oradea și Timișoara, iar în Regiunea de Nord-Est, Piatra Neamţ a început demersuri în acest sens.

Firmele ieşene care fac performanţă la nivel naţional

„Eforturile pentru constituirea Smart City presupun o abordare holistică a culturilor urbane, o planificare atentă și de durată, culminând cu reglementările locale“, a subliniat Ion Vaciu, președintele Consiliul Consultativ IT&C și inițiatorul Platformei Smart City. Practic, inițierea unui Smart City vizează, în primul rând, colaborarea utilă în beneficiul cetățenilor a mai multor industrii esențiale: Utilități, Energie, Transport, Construcții, Ecologie, Educație, Sănătate, Cultură și Sport.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei