Raport exploziv al Curţii de Conturi în privinţa organizării FILIT 2013

default

Dimensiune font:

| 20-06-2015 14:14

Curtea de Conturi Iaşi a scos la suprafaţă numeroase abateri în organizarea FILIT 2013. În aceste condiţii, majoritatea social-democrată din Consiliul Judeţean sare la gâtul liberalilor, acuzându-i pe aceştia că împreună cu reprezentanţii Muzeului Literaturii Române s-au ocupat de sifonarea banilor

Organizarea Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) din anul 2013 ridică grave semne de întrebare, după ce Curtea de Conturi Iaşi a realizat un raport de audit în urma căruia a fost depistat un prejudiciu de peste 180.000 de lei. „Proiectul de buget aferent anului 2013, aprobat prin HCJ nr. 107/2013 nu a avut la bază o fundamentare reală din care să reiasă necesităţile de finanţat estimate corespunzător pentru desfăşurarea FILIT”, se arată în raport.

Citeşte  şi Liberalii sunt acuzaţi că au sifonat 500.000 de euro


Raport devastator
La capitolul Calitatea gestiunii economico-financiare, reprezentanţii Curţii de Conturi au constat „Neconstituirea şi nereţinerea garanţiilor băneşti persoanelor care îndeplinesc calitatea de gestionar, în cuantumul prevăzut de legislaţia în vigoare, nerespectarea cadrului legal aplicabil unităţii în ceea ce priveşte modul de previzionare a necesarului de credite şi respectiv, de angajare, lichidare, ordonanţarea şi plata cheltuielilor efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea Festivalului internaţional de Literatură şi Traducere (F.I.L.I.T) în anul 2013”. Conform raportului, s-a sesizat „neelaborarea programului anual de achiziţii publice conform cadrului legal, nota de fundamentare a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru desfăşurarea festivalului nu este susţinută, în detaliu, de necesitatea externalizări tuturor activităţilor componente şi a estimărilor cu privire la acestea, în sensul că nu s-a realizat o evaluare reală, pertinentă, a activităţilor efective ce pot fi realizate cu personalul propriu angajat (având în vedere organigrama instituţiei, pregătirea profesională a angajaţilor din cadrul compartimentelor de specialitate, atribuţiile de serviciu incluse în fişa postului) precum şi de către persoanele acceptate la nivelul instituţiei de a desfăşura activităţi de voluntariat, coroborat cu implicarea efectivă a conducerii manageriale a muzeului, respectiv activităţi specifice de: iniţiere şi lansare a procedurilor de achiziţii publice, derulare şi administrare a contractelor de achiziţii publice, secretariat, fotografiat, editare, etc. şi, nu în ultimul rând de coordonare efectivă a activităţilor specifice festivalului de către conducerea executivă a muzeului”.
La acelaşi capitol, raportul Curţii de Conturi arată că „Nu au fost supuse analizei şi însuşirii/aprobării de către Consiliul de Administraţie al instituţiei: serviciile care au făcut obiectul unor contracte de achiziţii publice care era, în fapt, atributul persoanelor angajate ale muzeului şi/sau conducerii executive a acestuia, precum consultanţă achiziţii publice pentru implementarea Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere
”.
Din aliniatele următoare ale raportului aflăm că „serviciile care au făcut obiectul contractelor de achiziţii publice încheiate cu un număr de patru persoane fizice autorizate erau, în fapt, atributul persoanelor în cauză prevăzute în contractele de voluntariat încheiate anterior de reprezentanţii muzeului pentru realizarea de activităţi identice, existând şi similitudinea activităţilor contractate (cu persoanele în cauză şi/sau cu alte societăţi) precum „activităţi specifice de identificare, contactare şi stabilire a partenerilor pentru FILIT” sau „servicii de secretariat pentru FILIT””, cât şi „prestarea necorespunzătoare a serviciilor de consultanţă, cu consecinţe în divizarea contractelor de achiziţie publică coroborat cu neîntocmirea planului anual al achiziţiilor publice, abatere identificată în situaţia contractului de achiziţie publică nr. 1968/2013 unde, serviciile care fac referire la activităţile efective de organizare a festivalului au fost divizate în contracte de valori mai mici, prestatorul nemotivând şi nejustificând în mod concret în ce a constat consilierea în alegerea modalităţilor de atribuire a contractelor (în condiţiile în care există în nomenclator atribuit cod distinct pentru „organizare festival”), în timp ce programul anual achiziţii FILIT nu este susţinut de documentele de fundamentare”.

Citeşte şi Marius Dangă, gluma săptămânii


Măsurile impuse
În urma acestor constatări, Curtea de Conturi a dispus, pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi recuperarea acestora, aplicarea următoarelor măsuri: „în baza rezultatelor acţiunilor de inventariere şi evaluare a legalităţii modului de previzionare a necesarului de credite şi respectiv, de angajare, lichidare, ordonanţarea şi plata a cheltuielilor efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (F.I.L.I.T) în anul 2013, stabilirea întinderii şi mărimii prejudiciilor aduse bugetului unităţii, datorat de atribuirea unor contracte de achiziţii publice de prestări servicii şi respectiv de angajarea de cheltuieli şi efectuarea de plăţi în legătură cu acestea la o valoare estimată de 188.580 lei, în condiţiile în care: serviciile care au făcut obiectul unor contracte de achiziţii publice era atributul persoanelor angajate ale muzeului şi/sau conducerii executive a acestuia, precum: consultanţă achiziţii publice pentru implementarea Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere - servicii care au făcut obiectul contractului de achiziţii publice nr. 1968/2013 în valoare de 37.200 lei, asistent manager proiect pentru FILIT - servicii care au făcut obiectul contractului de achiziţii publice nr. 2323/15.07.2013 încheiat cu o persoană fizică autorizată în valoare de 9.600 lei, serviciile care au făcut obiectul contractelor de achiziţii publice încheiate cu un număr de patru persoane fizice autorizate erau, în fapt, atributul persoanelor în cauză prevăzute în contractele de voluntariat încheiate anterior de reprezentanţii muzeului pentru realizarea de activităţi identice/similare, existând şi similitudinea activităţilor contractate (cu persoanele în cauză şi/sau cu alte societăţi) precum „activităţi specifice de identificare, contactare şi stabilire a partenerilor pentru FILIT” sau „servicii de secretariat pentru FILIT”, se arată în documentul citat.


Hâra politică pe seama unei fapte cu iz penal
În aceste condiţii, Cristian Stanciu, liderul consilierilor judeţeni PSD, face presiuni asupra liberalilor din Executiv, fiind de părere că „PNL Iaşi va trebui să dea explicaţii despre cum îşi asumă și de unde va fi recuperat prejudiciul de 189.000 lei constatat de Camera de Conturi Iaşi pentru ediţia FILIT din 2013”.
Despre acuzele aduse, liberalul Eduard Boz susţine că sunt nejustificate, dat fiind că FILIT este un eveniment asumat de întreaga conducere CJ Iaşi. Mai mult, directorul Muzeului Literaturii Române din Iaşi se apără de acuzele aduse de social-democraţi, precizând că raportul audit nu este unul definitiv. „Noi am făcut contestaţie la acest raport, am depus documente suplimentare şi aşteptăm să vedem rezultatul”, a declarat Dan Lungu.

Auditul a fost efectuat în perioada 12.05.2014 – 20.06.2014

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei