Opoziţia încearcă marea cu degetul

default

Dimensiune font:

| 10-11-2015 06:00

Dacă până mai ieri liberalii luptau să demită Guvernul Ponta prin nenumărate moţiuni de cenzură, pentru a prelua puterea, în frunte cu „premierul din umbră Cătălin Predoiu”, când au ocazia să se impună printr-un proiect propriu de guvernare schimbă strategia, dorind alegeri anticipate. Noua tactică aplicată de PNL este privită însă de membrii majorităţii ca o slăbiciune. Dacă s-ar merge totuşi pe varianta alegerilor anticipate, Parlamentul României ar rămâne bicameral, însă numărul aleşilor s-ar reduce la 466, faţă de 588 câţi sunt în prezent

Demisia primului ministru Victor Ponta şi căderea Guvernul său au format premisele necesare ca opoziţia să-şi arate muşchii în România. Dacă nenumărate moţiuni de cenzură depuse de PNL nu l-au putut convinge pe social-democrat să plece acasă, împreună cu tot tot cabinetul său, mişcările de stradă au făcut Executivul să abdice, dar totodată a arătat şi neputinţa dreptei. Spunem neputinţă deoarece a trecut un an de la alegerile prezidenţiale, când PNL promova tandemul Iohannis- Predoiu, acesta din urmă fiind „candidatul ideal” al dreptei pentru funcţia de premier. Mai mult, în primăvara acestui an partidul a lansat şi un program de guvernare propriu, având de altfel privilegiul de a beneficia şi de susţinerea preşedintelui în exerciţiu, Klaus Iohannis, care declara public că-şi doreşte „un guvern al său”.
Înainte de război, mulţi viteji se arată
Cu toate acestea, se pare că liberalii s-au luptat pentru obţinerea puterii executive în România doar în acele momente în care au ştiut clar că matematica politică este în defavoarea lor, deoarece astăzi, când au ocazia să vină în Parlament cu propriul lor program de guvernare, solicită răspicat alegeri anticipate. „Suntem într-un moment de criză şi trebuie să lăsăm cetăţenii să aleagă, poate vor ieşi în faţă noi partide politice, poate va ieşi o nouă majoritate”, a declarat senatoarea Mihaela Popa (PNL), precizând că parlamentarii ar trebui să înţeleagă că este nevoie ca unii să facă un pas în spate pentru a permite tinerilor să intre în politică. În ceea ce priveşte posibilitatea de a primi girul actualei majorităţi pentru programul propriu de guvernare, liberalii sunt conştienţi că şansele sunt aproape nule, motiv pentru care bat apa în piuă pe varianta alegerilor anticipate. „În acest moment, în Parlament există şanse puţine să ne impunem în faţa majorităţii propriul proiect şi să avem câştig de cauză. În schimb, este mai uşor să mergem în faţa cetăţenilor şi să le prezentăm ideile noastre, iar ei să decidă dacă ne dau votul de încredere”, a conchis senatoarea, demonstrând practic că liberalii sunt convinşi că e mai uşor să beneficiezi de susţinerea poporului decât a majorităţii parlamentare care este deţinută în prezent de PSD, UNPR şi ALDE.

Citeşte şi Efectele şi importanţa descentralizării 


Test suprem pentru Iohannis
Scenariul alegerilor anticipate pare fantasmagoric pentru social-democraţi în schimb, care sunt de părere că nu vor trece cele două luni prevăzute de Constituţie, fără a lua fiinţă un nou Guvern, astfel încât să fie justificate alegerile anticipate. Mai mult, varianta ca întreg Parlamentul să demisioneze pare a fi total necredibilă, din spusele deputatului PSD Anghel Stanciu. „La experienţa pe care o am, vă spun sigur că nu îşi dă nimeni demisia din Parlament, indiferent de ce zic şefii. Astăzi însă, la şedinţa de comisie (Comisia de Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport-n.r.) am să le dau câte o hârtie albă colegilor liberali să-şi scrie demisiile, aşa cum le-a cerut doamna Alinuţa( Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL-n.r.), să vedem dacă pleacă cineva. Aşa s-a propus, să-şi dea toţi parlamentarii demisia ca să se facă alegeri anticipate, să se formeze noul Parlament cu Tata-Mare, motiv pentru care sunt curios câţi dau un exemplu”, a declarat Anghel Stanciu.
Aşa cum era de aşteptat, nici membrilor majorităţii nu le-a scăpat din atenţie faptul că actualul preşedinte nu l-a adus în discuţie până la acest moment pe Cătălin Predoiu. „PNL a zis că are guvern, cu prim-ministru Cătălin Predoiu... nu au decât să îl propună pe acesta, că aşa a promis domnul Iohannis. Dacă tot s-a cerut demisia (fostul Guvern Ponta-n.r.), a venit demisia, iar dacă liberalii nu au minţit atunci când au zis că au un program propriu şi bun, nu au decât să preia guvernarea. Poate fi şi guvern minoritar!”, a declarat Stanciu, privind cu scepticism tandemul Iohannis- Predoiu, promovat de liberali în campania electorală pentru prezidenţiale.
În varianta alegerilor anticipate nu cred nici uneperiştii. „Este adevărat că teoretic putem vorbi despre alegeri anticipate, conform Constituţiei, însă este greu de crezut că vor exista două variante de prim-ministru propuse de preşedinte şi care să nu fie validate de Parlament. Spun acest lucru gândindu-mă în primul rând la faptul că preşedintele tratează cu foarte mare responsabilitate propunerile (pentru funcţia de şef al Executivului-n.r.) pe care trebuie să le facă”, precizează deputatul UNPR Gheorghe Emacu. Mai mult, acesta este de părere că liberalii ar trebui să-şi facă public proiectul de guvernare. „Eu cred că într-un moment ca acesta, dacă ai un program de guvernare bun, care să respecte trendul de creştere economică înregistrat de fostul Executiv, care continuă măsurile economice, sociale, de apărare luate deja, cred că ai putea primi votul Parlamentului”, declară Emacu, punând sub semnul întrebării tactica aplicată de liberali.
Până ce se vor termina consultările preşedintelui cu partidele politice, nu se ştie cine va fi politicianul care va beneficia de încrederea lui Iohannis pentru funcţia de prim-ministru, însă este clar că liberilor le este mai uşor să mizeze pe notorietatea câştigată în campania de la prezidenţiale, militând pentru alegeri anticipate, decât să obţină votul majorităţii pentru a forma un guvern de dreapta, ieşind la înaintare în Parlament cu programul propriu de guvernare.
***
Potrivit art. 89 din Constituţie, „după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.
* * *
Dacă s-ar ajunge la alegeri anticipate, noul Parlament ar urma să fie format din 308 deputaţi, 134 de senatori, la care se adăugă încă 24 de parlamentari aferenţi diasporei şi minorităţilor. Actualul Parlament este format din 588 de demnitari.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei