Aurul alb din inima Moldovei FOTO

default

Dimensiune font:

| 29-03-2015 15:20

Ascunsă într-un mic orăşel al cărui nume vorbeşte despre vechile obiceiuri de exploatare a sării, Târgu Ocna, Mina Trotuş reprezintă unul dintre cele mai importante puncte turistice ale regiunii. Fiind o oază de linişte şi de sănătate, baza turistică din subteran este vizitată anual de peste 140.000 de turişti. Activitatea minei este însă bazată în principal pe extracţia de sare, plecând spre destinatari peste 90.000 de tone de sare gemă pe an

Aflat în inima Moldovei, micul orăşel al judeţului Bacău, Târgu Ocna, ascunde adevărate comori istorice, culturale şi naturale, care-i încântă anual pe cei peste 100.000 de vizitatori. Printre atracţiile acestei zone se numără Salina Târgu Ocna - Mina Trotuş. Cea mai veche mărturie scrisă despre acest aşezământ datează din anul 1380, fiind vorba de un hrisov domnesc. De atunci şi până astăzi, înfruntând trecerea timpului, muncitorii din Mina Trotuş nu s-au oprit din exploatarea sării, făcând din această ocupaţie un business de succes.


90.000 tone de aur alb ajung la suprafaţă, anual
Sarea, cunoscută în istorie drept aurul alb, este o reală sursă de venit dacă este exploatată cu echipamente moderne, uşurându-se astfel considerabil munca ocnaşilor. Din Mina Trotuş, sarea ajunge la suprafaţă sub formă de saramură, sare alimentară şi sare gemă.


Saramura se face din acele zăcăminte care sunt mai puţin bogate în clorură de natriu, sarea aceasta neputând fi întrebuinţată în scopuri alimentare. Exploatarea sării sub formă de soluţie se face prin sonde, Mina Trotuş având în acest moment 13 astfel de instalaţii funcţionale. Deoarece este folosită în industria chimică, conducerea minei are încheiat un contract de livrare a saramurii cu Chimcomplex S.A Borzeşti, către care furnizează anual 100.000 de tone de saramură. „Se forează o coloană, prin care se introduce apă sub presiune, care dizolvă sarea aflată în gol. Soluţia este extrasă şi se îmbogăţeşte cu sare până se saturează, fiind stocată după aceea în rezervoarele noastre de saramură. De aici pleacă direct către Cimcomplex Borzeşti. Acolo se extrage sarea din soluţie, urmând ca saramura- cu o salinitate mult mai mică- să ne fie trimisă înapoi tot pe un saleduct, fiind vorba despre un circuit închis”, explică Daniel Goagă, directorul Salinei din Târgu Ocna. De la acesta aflăm că pentru evitarea prăbuşirii unei sonde, se introduce în golul acesteia, pe lângă apă, şi un un combustibil lichid greu, astfel încât să nu fie „mâncat” şi tavanul acesteia.


Producţia de sare alimentară nu este una de neglijat în cadrul Salinei Târgu Ocna - Mina Trotuş. Aceasta este extrasă, ambalată şi livrată beneficiarilor de la pungi de un kilogram până la ambalaje de o tonă. Conducerea minei acordă în acestă situaţie reduceri de preţ celor care aleg să achiziţioneze sare în cantităţi mari. Pe lângă sarea alimentară, se mai prelucrează sare pentru zootehnie şi sarea brichete, care îşi găsesc întrebuinţarea tot pentru hrana animalelor.


Sarea - principalul antiderapant românesc
Sare gemă este principala activitate a salinei. Aceasta se exploatează în interiorul Minei Trotuș, de la nivelul orizonturilor zece şi unsprezece, la o adâncime de 250-260 de metri. Anual, sunt extrase aproximativ 90.000 de tone de sare gemă. Principalul cumpărător al acestui tip de sare este Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România pentru care, în perioada iernii, sunt livrate în jur de 1.000- 1.500 de tone de sare pe zi. Pentru fluidizarea comenzilor, Salina Târgu Ocna face şi discounturi de 10% -15%, dacă sarea pentru drumuri este achiziţionată în lunile de vară.


Deoarece extracţia sării este un domeniu care necesită monitorizare permanent şi calcule amănunţite, s-a constatat că la o rată a exploatării de 90.000 de tone pe an, mai sunt zăcăminte pentru încă 10-15 ani. În anul 2015 la Mina Trotuş se vor face extracţii de la nivelul orizontului 12, iar ca proiect major de investiţii, la nivelul Societăţii Naţionale a Sării, de care aparţine mina, s-a luat în calcul deschiderea unui alt zăcământ în zona Bacăului. Deoarece toate resursele subterane şi minerale ale României aparţin de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), conducerea minei ia licenţe anuale, pentru care plăteşte redevenţe miniere, în funcţie de extracţii.


Salina, remediu natural pentru afecţiuni pulmonare
Salina Târgu Ocna este un cunoscut punct turistic atât în Moldova, cât şi la nivel naţional. Datorită aerului uscat şi puternic ionizat din interiorul bazei turistice din salină, anual, în subteran intră peste 140.000 de turişti, aceştia sporind veniturile societăţii cu 10% -15%. Deşi turismul este o activitate sezonieră, conducerea minei pune mare accent pe acestă ramură, ce este într-o continuă dezvoltare. „Prima bază de turism a minei a fost deschisă la nivelul orizontului doi. Din anul 2005 însă a fost deschisă una nouă, la nivelul orizontului nouă, ce are o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi”, explică Daniel Goagă, directorul Salinei şi ghidul reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”.

Curioşii sau bolnavii care ajung în subteran pentru a găsi un leac la diferite afecţiuni pulmonare se declară fascinaţi în primul rând de lăcaşul de cult Sfânta Varvara. Realizat în întregime din sare, încă din 1995, de mâinile celor 217 ocnaşi care lucrează aici, biserica este loc de pelerinaj pentru turişti şi mineri. „Şi noi, minerii, ne rugăm adesea aici, deoarece Sfânta Varvara este ocrotitoarea noastră”, povesteşte cu evlavie în glas directorul Goagă. Baza turistică din subteran prevede numeroase spaţii de joacă pentru copii, fiind dotată cu terenuri de sport, leagăne, tobogane şi un circuit de karturi cu pedale. Cei mari îşi pot găsi aici liniştea, pot face mişcare sau pot asista la spectacole în noua sală inaugurată nu demult.


În afara curioşilor turişti care tranzitează Valea Trotuşului, la Mina Salina vin multe persoane pentru tratamente. Astfel, conducerea minei are un contract de colaborare cu Institutul de Balneologie de la Slănic Moldova şi cu hotelul Măgura din Târgu Ocna, unde bolnavii vin la tratament. „Am venit trei ani la rând cu băieţelul şi am simţit diferenţa, deoarece nu a mai avut probleme respiratorii. Este plăcut pentru că cel mic se poate juca, iar noi putem citi în voie. Uneori mai jucăm şi volei“, povesteşte Andreea T., mama unui băieţel de 9 ani.


Astfel, indiferent de anotimp, Mina Salina este deschisă turiştilor de pretutindeni, fie că aceştia sunt curioşi de modul în care aurul alb ajunge la suprafaţă, fie că sunt în căutarea unei oaze de linişte şi sănătate.

 

 

2015, anul investiţiilor masive în turism
Deoarece turismul nu este o ramură de neglijat, conducerea minei are în plan să investească masiv în anul 2015. „În arealul Minei Trotuş mai există o mină veche, cu cameră trapezoidală, asemeni celei de la Slănic Prahova, ce poartă numele Moldova Nouă. În acest moment, acesteia îi sunt făcute studii de stabilitate, deoarece dorim să o introducem în circuitul turistic”, povesteşte directorul Goagă. De asemenea, se doreşte ca Salina Târgu Ocna să construiască şi o mini-pensiune, în apropierea minei, cu 20-25 de camere, pentru a putea oferi turiştilor şi o variantă de cazare. Cu o bătaie mai lungă, planurile conducerii minei includ construirea unui hotel în subteran.

Citeşte şi Un secol de istorie la Muzeul „Vasile Pârvan” FOTO
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei