1reportaj1
1reportaj3

Dimensiune font:

Dumnezeu i-a dat forţa să trăiască... FOTO

| 07-08-2016 12:07

Povestea Mărioarei Stănescu, o ieşeancă inimoasă din Lunca Cetăţuii, este una despre curaj, demnitate, asumare, motivaţie şi voinţa de a trăi frumos cu sine şi cu ceilalţi * când o priveşti îi ghiceşti cu greu forţa, însă imediat ce ai schimbat câteva cuvinte îţi dai seama că te afli faţă în faţă nu doar cu un luptător, ci cu un învingător pentru care cuvântul barieră, greutate, oboseală nu există * în ciuda dizabilităţii, Maria coase la gherghef şi joacă tenis de masă, fiind abonată la medaliile de aur de la competiţiile de profil

 

Nu ştim ce-or fi spus ursitoarele la naşterea Mariei, aşa cum îi spun toţi prietenii Mărioarei Stănescu, dar ştim că a avut mereu un înger păzitor şi mâna lui Dumnezeu deasupra capului. Maria s-a născut de două ori – odată când a venit pe lume şi a doua oară când a ieşit din foc. Pe când avea trei ani, o explozie avea să-i schimbe toată viaţa. A fost un fel de botez al focului din care micuţa de atunci a ieşit total transformată – şi fizic, şi sufleteşte. „Părinţii m-au abandonat după accident. Aşa am ajuns la Casa de Copii, apoi la Liceul «Ion Holban» din Iaşi (o instituţie specială pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi – n.r.). Pe atunci avea o altă formă de organizare, era ca un centru”, a reluat Maria o parte din povestea vieţii ei. Focul care i-a schimbat viaţa i-a dat şi scânteia cu care aprinde mereu vise şi dorinţe. Copila timidă s-a transformat într-o tânără cu o forţă interioară, pe care s-a clădit femeia puternică de astăzi. „Mi-am dorit mereu să fac mai mult. Mi-am spus că dacă Dumnezeu a vrut să trăiesc şi a vegheat asupra mea atunci am o obligaţie sfântă de a mă onora pe mine şi pe cei din jur”, a continuat Maria, repetând parcă un jurământ.

Prietenii din Marea Britanie

În centru, tânăra s-a specializat pe creaţii vestimentare. A învăţat, rând pe rând, toate regulile şi secretele cu ajutorul cărora poţi transforma o pânză oarecare într-o rochie elegantă, cum poţi da viaţa unei bucăţi de stofă folosind un foarfece, câteva măsuri şi maşina de cusut sau cum un banal tricot devine o bluză pentru care oricine ar putea fi invidiat. Pe când învăţa de zor secretele croitoriei îngerii păzitori i-am mai făcut o surpriză – a cunoscut un grup de britanici, de la Fundaţia ROA, pe care i-a impresionat cu hărnicia şi măiestria ei. E greu de crezut că o persoană cu dizabilităţi la ambele mâini ar putea mânui uşor maşina de cusut, dar Maria putea face acest lucru cu rapiditate. „Aşa ne-am împrietenit şi m-au luat sub tutela lor. Am devenit prieteni buni, m-au ajutat mereu când am avut nevoie. Şi acum colaborăm foarte bine”, a continuat Maria.

 

Citeşte şi

Mesaj de pe cel mai mare şantier deschis de voluntari:

„Cu un ciocan poţi schimba lumea” FOTO

După şcoala de croitorie a urmat liceul, „fiindcă fără carte nu se poate. Am vrut să fiu la punct cu studiile”, apoi şi-a întors serviciile centrului în care crescuse. A fost supraveghetor, a lucrat 10 ani în ajutorul altor copii şi tineri. La un moment dat, a cunoscut viaţa sportivă şi i-a plăcut enorm. Primul concurs la care a participat a fost la Galaţi, în urmă cu aproape 20 de ani. „Venise un fax prin care eram invitaţi la un concurs pentru persoane cu dizabilităţi. Erau mai multe sporturi acolo, printre care şi tenis de masă. Nu mai jucasem, dar mi-am spus «Cât poate fi de greu?». Am mers la concurs şi am câştigat. Am vrut mereu să arată că nicio dizabilitate nu te poate împiedica să obţii victorii, dacă ţi le doreşti şi lupţi pentru ele”. Apoi a vrut să să înveţe, să meargă la competiţii şi să câştige. A ales tenisul de masă, sport la care face performanţă. Antrenorul Gigi Ciubotaru, de la CSM Iaşi, i-a adaptat o paletă pentru dizibilitatea ei, iar Maria a dat tot ce a fost mai bun în ea la antrenamente. Nu a fost deloc uşor, nici acum nu este, mai ales că ea se antrenează singură. La Iaşi nu există antrenori pentru persoane cu dizibilităţi. A mai lucrat cu Gigi Ciubotaru, care o mai ajută şi acum, dar ar avea nevoie de un altfel de sprijin. Exersează singură şi se pare că tot singură a descoperit cele mai bune metode, altfel cum s-ar explica toate medaliile câştigate la concursurile pentru persoanele cu dizabilităţi?

Campiona cu valiza mereu pregătită

Maria a bătut toată ţara cu paleta şi spune despre ea că este „campioana cu valiza mereu pregătită” şi chiar aşa este – când ne-am întâlnit cu ea venise de la concursul Color Fun de la Constanţa şi se pregătea să plece la un altul, la Cluj. Nu există competiţie de la care ieşeanca să plece cu mâna goală: „Oriunde mă duc trebuie să câştig, altfel de ce te-ai mai duce? Asta le spun şi copiilor de la şcolile de vară pe care le-am organizat”.

Prietenii britanici au sprijinit-o pe Maria să deschidă un ONG dedicat copiilor – este vorba despre Asociaţia „Brooks”, prin care ieşeanca oferă sprijinul copiilor sărmani. De doi ani organizează o şcoală de vară la care accesul este gratuit. În acest an i-a avut ca oaspeţi pe copiii de la cele două centre (unul de zi şi un afterschool) din Lunca Cetăţuii, dar şi alţi micuţi. Împreună au învăţat să danseze, să scrie poveşti, au făcut sport şi chiar munci casnice. Spre exemplu, un băieţel din Iaşi a avut ca misiune să văruiască un garaj, iar la finalul Şcolii de Vară şi-a rugat mama să-i găsească un job pe timpul vacanţei. Se simţea pregătit, deşi are doar 12 ani! „Vreau să-i ajut pe copii să înveţe să aibă mereu încredere în ei, să fie atraşi de educaţie, să aibă o viaţă frumoasă. Eu ştiu cum este să fii timid, şi eu am fost şi mi-am dat seama că este un handicap enorm. E important să te cunoşti, să ai încredere în tine, să fii mereu sigur pe tine, să treci de orice barieră. Dacă eu am reuşit, e clar că multă lume poate”, a zâmbit Maria, în timp ce aranja frumos o parte din medalii, una câştigată la Campionatele Europene din Slovenia, în 2007. De pe alta sclipeau mulţumirile şi felicitările primite în Isfahan, localitate înrudită cu Iaşul. „O delegaţie a plecat în Isfahan şi m-a invitat şi pe mine să merg. Am jucat acolo tenis şi i-am bătut”, a râs Maria.

Vrea să fie admisă la Facultatea de Sport

Planurile ei sunt la fel de ambiţioase precum şi cele care au fost până acum. Îşi doreşte foarte mult să dezvolte asociaţia şi ar avea mare nevoie de ajutor pentru că sunt mulţi copii care au nevoie de susţinere. În centrele unde sunt îngrijiţi primesc hrană, ajutor la teme, haine, dar ar mai fi nevoie de multe. Apoi, vrea să-şi completeze studiile şi se pregăteşte pentru admiterea din toamnă, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. „Vreau să devin antrenor pentru persoanele cu dizabilităţi. Vreau să pun la punct un curs prin care astfel de sportivi să poată fi ajutaţi. În linii mari, mişcările sunt aceleaşi, regulile aproape la fel, dar trebuie adaptate nevoilor noastre şi mai bine decât o persoană cu dizabilităţi nu ştie nimeni cum se face. Mă pregătesc pentru admitere şi îmi doresc nespus să fiu absolventă a Facultăţii de Sport. Am tot ce-mi trebuie – minte, dorinţa, putere, ce m-ar putea împiedica?”, s-a întrebat Maria, care cu siguranţă ştia şi răspunsul.

Ea mai are un talent de care orice femeie ar fi mândră – coase goblenuri, iar tablourile cu care are decorat un perete sunt dovada. În zilele reci de iarnă, în sezoanele în care nu sunt competiţii şi nici vremea nu permite derularea de activităţi cu cei mici, Maria migăleşte la gherghef: „Le fac pentru mine, îmi plac mult. Cusutul mă relaxează, iar când văd finalul, mă bucur mult”.

Mărioara Stănescu este unul dintre oamenii admirabili, care nu pierde nicio secundă, nu se plânge niciodată şi ştie să celebreze viaţa. Poate fi un exemplu pentru fiecare dintre noi, mai ales atunci când ni se pare că drumurile pe care obişnuisem să mergem ni se închid. Oricând poţi să o iei de la capăt dacă ai încredere şi îţi respecţi valorile.

Maura ANGHEL

 

E important să te cunoşti, să ai încredere în tine, să fii mereu sigur pe tine, să treci de orice barieră. Dacă eu am reuşit, e clar că multă lume poate”

 

Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Maestrul fotograf Romeo Mărăndici, din Bacău: „Ochiul este calea de ieşire a sufletului” FOTO
03/09/2017 15:00

Dacă un fierar-betonist ia bisturiul şi se pune la masa de operaţii, nu a devenit din start neurochirurg; şi nici nu are impresia. O gorilă dacă se pune la manşa unui Boeing nu a devenit pilot. Iar un St ...