1reportaj1
1reportaj3

Dimensiune font:

Dumnezeu i-a dat forţa să trăiască... FOTO

| 07-08-2016 12:07

Povestea Mărioarei Stănescu, o ieşeancă inimoasă din Lunca Cetăţuii, este una despre curaj, demnitate, asumare, motivaţie şi voinţa de a trăi frumos cu sine şi cu ceilalţi * când o priveşti îi ghiceşti cu greu forţa, însă imediat ce ai schimbat câteva cuvinte îţi dai seama că te afli faţă în faţă nu doar cu un luptător, ci cu un învingător pentru care cuvântul barieră, greutate, oboseală nu există * în ciuda dizabilităţii, Maria coase la gherghef şi joacă tenis de masă, fiind abonată la medaliile de aur de la competiţiile de profil

 

Nu ştim ce-or fi spus ursitoarele la naşterea Mariei, aşa cum îi spun toţi prietenii Mărioarei Stănescu, dar ştim că a avut mereu un înger păzitor şi mâna lui Dumnezeu deasupra capului. Maria s-a născut de două ori – odată când a venit pe lume şi a doua oară când a ieşit din foc. Pe când avea trei ani, o explozie avea să-i schimbe toată viaţa. A fost un fel de botez al focului din care micuţa de atunci a ieşit total transformată – şi fizic, şi sufleteşte. „Părinţii m-au abandonat după accident. Aşa am ajuns la Casa de Copii, apoi la Liceul «Ion Holban» din Iaşi (o instituţie specială pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi – n.r.). Pe atunci avea o altă formă de organizare, era ca un centru”, a reluat Maria o parte din povestea vieţii ei. Focul care i-a schimbat viaţa i-a dat şi scânteia cu care aprinde mereu vise şi dorinţe. Copila timidă s-a transformat într-o tânără cu o forţă interioară, pe care s-a clădit femeia puternică de astăzi. „Mi-am dorit mereu să fac mai mult. Mi-am spus că dacă Dumnezeu a vrut să trăiesc şi a vegheat asupra mea atunci am o obligaţie sfântă de a mă onora pe mine şi pe cei din jur”, a continuat Maria, repetând parcă un jurământ.

Prietenii din Marea Britanie

În centru, tânăra s-a specializat pe creaţii vestimentare. A învăţat, rând pe rând, toate regulile şi secretele cu ajutorul cărora poţi transforma o pânză oarecare într-o rochie elegantă, cum poţi da viaţa unei bucăţi de stofă folosind un foarfece, câteva măsuri şi maşina de cusut sau cum un banal tricot devine o bluză pentru care oricine ar putea fi invidiat. Pe când învăţa de zor secretele croitoriei îngerii păzitori i-am mai făcut o surpriză – a cunoscut un grup de britanici, de la Fundaţia ROA, pe care i-a impresionat cu hărnicia şi măiestria ei. E greu de crezut că o persoană cu dizabilităţi la ambele mâini ar putea mânui uşor maşina de cusut, dar Maria putea face acest lucru cu rapiditate. „Aşa ne-am împrietenit şi m-au luat sub tutela lor. Am devenit prieteni buni, m-au ajutat mereu când am avut nevoie. Şi acum colaborăm foarte bine”, a continuat Maria.

 

Citeşte şi

Mesaj de pe cel mai mare şantier deschis de voluntari:

„Cu un ciocan poţi schimba lumea” FOTO

După şcoala de croitorie a urmat liceul, „fiindcă fără carte nu se poate. Am vrut să fiu la punct cu studiile”, apoi şi-a întors serviciile centrului în care crescuse. A fost supraveghetor, a lucrat 10 ani în ajutorul altor copii şi tineri. La un moment dat, a cunoscut viaţa sportivă şi i-a plăcut enorm. Primul concurs la care a participat a fost la Galaţi, în urmă cu aproape 20 de ani. „Venise un fax prin care eram invitaţi la un concurs pentru persoane cu dizabilităţi. Erau mai multe sporturi acolo, printre care şi tenis de masă. Nu mai jucasem, dar mi-am spus «Cât poate fi de greu?». Am mers la concurs şi am câştigat. Am vrut mereu să arată că nicio dizabilitate nu te poate împiedica să obţii victorii, dacă ţi le doreşti şi lupţi pentru ele”. Apoi a vrut să să înveţe, să meargă la competiţii şi să câştige. A ales tenisul de masă, sport la care face performanţă. Antrenorul Gigi Ciubotaru, de la CSM Iaşi, i-a adaptat o paletă pentru dizibilitatea ei, iar Maria a dat tot ce a fost mai bun în ea la antrenamente. Nu a fost deloc uşor, nici acum nu este, mai ales că ea se antrenează singură. La Iaşi nu există antrenori pentru persoane cu dizibilităţi. A mai lucrat cu Gigi Ciubotaru, care o mai ajută şi acum, dar ar avea nevoie de un altfel de sprijin. Exersează singură şi se pare că tot singură a descoperit cele mai bune metode, altfel cum s-ar explica toate medaliile câştigate la concursurile pentru persoanele cu dizabilităţi?

Campiona cu valiza mereu pregătită

Maria a bătut toată ţara cu paleta şi spune despre ea că este „campioana cu valiza mereu pregătită” şi chiar aşa este – când ne-am întâlnit cu ea venise de la concursul Color Fun de la Constanţa şi se pregătea să plece la un altul, la Cluj. Nu există competiţie de la care ieşeanca să plece cu mâna goală: „Oriunde mă duc trebuie să câştig, altfel de ce te-ai mai duce? Asta le spun şi copiilor de la şcolile de vară pe care le-am organizat”.

Prietenii britanici au sprijinit-o pe Maria să deschidă un ONG dedicat copiilor – este vorba despre Asociaţia „Brooks”, prin care ieşeanca oferă sprijinul copiilor sărmani. De doi ani organizează o şcoală de vară la care accesul este gratuit. În acest an i-a avut ca oaspeţi pe copiii de la cele două centre (unul de zi şi un afterschool) din Lunca Cetăţuii, dar şi alţi micuţi. Împreună au învăţat să danseze, să scrie poveşti, au făcut sport şi chiar munci casnice. Spre exemplu, un băieţel din Iaşi a avut ca misiune să văruiască un garaj, iar la finalul Şcolii de Vară şi-a rugat mama să-i găsească un job pe timpul vacanţei. Se simţea pregătit, deşi are doar 12 ani! „Vreau să-i ajut pe copii să înveţe să aibă mereu încredere în ei, să fie atraşi de educaţie, să aibă o viaţă frumoasă. Eu ştiu cum este să fii timid, şi eu am fost şi mi-am dat seama că este un handicap enorm. E important să te cunoşti, să ai încredere în tine, să fii mereu sigur pe tine, să treci de orice barieră. Dacă eu am reuşit, e clar că multă lume poate”, a zâmbit Maria, în timp ce aranja frumos o parte din medalii, una câştigată la Campionatele Europene din Slovenia, în 2007. De pe alta sclipeau mulţumirile şi felicitările primite în Isfahan, localitate înrudită cu Iaşul. „O delegaţie a plecat în Isfahan şi m-a invitat şi pe mine să merg. Am jucat acolo tenis şi i-am bătut”, a râs Maria.

Vrea să fie admisă la Facultatea de Sport

Planurile ei sunt la fel de ambiţioase precum şi cele care au fost până acum. Îşi doreşte foarte mult să dezvolte asociaţia şi ar avea mare nevoie de ajutor pentru că sunt mulţi copii care au nevoie de susţinere. În centrele unde sunt îngrijiţi primesc hrană, ajutor la teme, haine, dar ar mai fi nevoie de multe. Apoi, vrea să-şi completeze studiile şi se pregăteşte pentru admiterea din toamnă, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. „Vreau să devin antrenor pentru persoanele cu dizabilităţi. Vreau să pun la punct un curs prin care astfel de sportivi să poată fi ajutaţi. În linii mari, mişcările sunt aceleaşi, regulile aproape la fel, dar trebuie adaptate nevoilor noastre şi mai bine decât o persoană cu dizabilităţi nu ştie nimeni cum se face. Mă pregătesc pentru admitere şi îmi doresc nespus să fiu absolventă a Facultăţii de Sport. Am tot ce-mi trebuie – minte, dorinţa, putere, ce m-ar putea împiedica?”, s-a întrebat Maria, care cu siguranţă ştia şi răspunsul.

Ea mai are un talent de care orice femeie ar fi mândră – coase goblenuri, iar tablourile cu care are decorat un perete sunt dovada. În zilele reci de iarnă, în sezoanele în care nu sunt competiţii şi nici vremea nu permite derularea de activităţi cu cei mici, Maria migăleşte la gherghef: „Le fac pentru mine, îmi plac mult. Cusutul mă relaxează, iar când văd finalul, mă bucur mult”.

Mărioara Stănescu este unul dintre oamenii admirabili, care nu pierde nicio secundă, nu se plânge niciodată şi ştie să celebreze viaţa. Poate fi un exemplu pentru fiecare dintre noi, mai ales atunci când ni se pare că drumurile pe care obişnuisem să mergem ni se închid. Oricând poţi să o iei de la capăt dacă ai încredere şi îţi respecţi valorile.

Maura ANGHEL

 

E important să te cunoşti, să ai încredere în tine, să fii mereu sigur pe tine, să treci de orice barieră. Dacă eu am reuşit, e clar că multă lume poate”

 

Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL

Loading...

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 30.03.2018, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ – Denumire şi descriere activ – Valoare de evaluare (pret fără T.V.A.*) – Valoare de pornire a licitaţiei (pret fără T.V.A.*) Activ 1 – ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114 COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109 RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097 – 2.424.500,00 lei – 2.424.500,00 lei Activ 2 – ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117 – 134.910,00 lei – 134.910,00 lei Activ 3 – ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecventa 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112 – 63.600,00 lei – 63.600,00 lei Activ 4 – APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR Analizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6 Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008 – Centrifugă, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm – Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96% Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia – Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricarii 03/2011, fabricat în Korea MOBILIER ŞI APARATURĂ BIROTICĂ Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3 Acvariu cu filtre TETRATEC si FLUVIAL FX5 Aer condiŢionat - 3 buc Calculator Dualcore Casă marcat Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217 Mobilier farmacie (demontat) Sistem Dualcore + monitor 19'' Sistem Intel Sistem supraveghere (aferent spaţiului închiriat) Tâmplărie PVC (montata) – 52.470,00 lei – 52.470,00 lei Activ 5 – MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE - AB BERLINĂ CU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAŢIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMĂR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACŢIUNE FAŢĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică - turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart – 31.470,00 lei – 31.470,00 lei Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 29.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 29.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049904, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, cu sediul în mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et.4, camera 19, jud. Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Chilia S.R.L., cu sediul social în loc. Pojorâta, str. Principală, nr. 108, jud. Suceava, Nr. de înreg. O.R.C. J33/816/1992; CUI 769927, potrivit Sentinței nr. 228 din data de 27.10.2015, pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 9003/86/2012*, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 19.03.2018, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, a activelor: Nr. activ – Denumire şi descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ nr. 2 – Fosta fabrică lactate sc. 355mp cu echipamente prelucrare lapte şi teren st. 2.539mp, amplasată în sat Pojorâta, com. Pojorâta, jud. Suceava (zona centrală, apropierea Pârâului Izvor şi Râului Moldova). Proprietatea pretabilă pentru spaţii de producţie şi industriale este formată din secţie prelucrare lapte sc. 240mp, P+E+M (etajul şi mansardă cu birouri), anul PIF cca.1970 şi anexa sc. 115mp (utilizare service auto), P, dispune de utilităţi, împrejmuire parţială, deschidere la DN 17. (CF nr. 30648/, nr. cad. 1031–882/131–882/13) (CF nr. 3579/, nr. cad. 882/6882/7) (CF 32862/). Depozit frigorific sc. 171,99mp, an PIF 1996, vol. 515,97mc., P, H. 3,0m, dispune de utilităţi. Accesul se face prin parcela de teren în proprietatea dl. Viorel Mugureanu, drum ce face legătura cu DN17. Imobilul este pretabil pentru spaţii industriale şi depozitare. (CF nr. 30277/, nr. cad. 894/10). Notă: terenul st. 2.846mp, pe care este edificat depozitul frigorific nu este proprietatea S.C. Chilia S.R.L. și nu face obiectul vânzării. – 559.870,00 – 475.889,50 * În cadrul licitaţiei, dacă este cazul, se vor aplica prevederile art. 292 din Legea nr. 227/2015, care dispun scutirea de taxa pe valoare adăugată a „...livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile”. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 16.03.2018, ora 12.00 la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Filiala Suceava din mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 16.03.2018, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Suceava, str. Mihai Eminescu, nr. 10, sc. A, et. 4, camera 19, jud. Suceava, documentele precizate în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00–16.00, până pe data de 16.03.2018, ora 12.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro si la numerele de telefon: 0758049901, 0757545545, 0232/243864. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava Practician în insolvență, Andronic Lucian

 

 Călătorie în timp la Ateneul din Iaşi
20/01/2018 07:37

De cum se mijesc zorii, in Tătăraşii Iaşului incepe forfota. Oameni grăbiţi, manaţi de ganduri şi de planuri, copii ce se revarsă spre şcoli, tineri infriguraţi de primul ger al iernii care le pişc ...

Dorele, dar cu ciufii ce-ai avut?
28/12/2017 11:33

 La Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi există o salcie. Una mare, plangăcioasă, care vara face umbră, toamna multe frunze, dar adăposteşte şi o colonie de vreo 67 de ciufi de pădure, o spec ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...