„Cu un ciocan poţi schimba lumea” FOTO

default

Dimensiune font:

| 03-07-2016 11:57

De două săptămâni, pe un şantier din cartierul Izvoare al Bacău e forfotă * se toarnă betoane, se fac cofraje, lopeţile muşcă din trupul pământului * privindu-i pe muncitori n-ai spune că nu sunt constructori de când se ştiu şi nici n-ai bănui că mistria nu este una din uneltele pe care le mânuiesc zilnic, dar vârstele contrazic aceste gânduri * cu toţii sunt voluntari pe cel mai mare şantier deschis de Habitat For Humanity în Europa

Tineri elevi şi oameni cu zeci de ani în spate trebăluiesc de zor la şantierul unui proiect ambiţios, care va avea ca punct final luna octombrie. Este vorba despre Big Build, un eveniment care are deja tradiţie în România, fiind la cea de-a opta ediţie, şi la finalul căruia, în octombrie, 40 de familii vor primi o casă ridicată de voluntarii asociaţiei Habitat for Humanity.

EXCLUSIV Povestea ieşenilor care au deschis o grădiniţă în deşert FOTO

„Cu sprijinul colegilor din Habitat for Humanity Irlanda de Nord, vom sărbători Ziua Mondială a Locuirii. Proiectul Big Build are un rol dublu: acela de a ajuta familii cu venituri mici să aibă o casă decentă, dar şi de a pune pe agenda publică nevoia de locuire din România. Anul trecut am construit opt case în doar cinci zile (tot la Bacău – n.r.), iar anul acesta extindem comunitatea din cartierul Izvoare cu alte 40 de case, ridicate în doar 5 zile. Am ales să construim 40 de case şi pentru a celebra aniversarea organizaţie - 40 de la înfiinţarea pe plan mondial. Este un proiect măreţ, va deveni cel mai mare proiect de construcţie şi voluntariat făcut vreodată în Europa, iar toată lumea doreşte să se alăture unei mişcări frumoase, cum nu s-a mai făcut şi care schimbă complet viaţa unor oameni”, am aflat de la Mario De Mezzo, directorul naţional al asociaţiei Habitat for Humanity România.


Motocicliştii au dat tonul
Şantierul a fost deschis pe 18 iunie de către 350 de bikeri, sosiţi din toată România şi din alte ţării. Ei au lăsat deoparte motoarele şi au pus mâna pe mistrie, alături de ceilalţi voluntari şi de băcăuanii care au aflat cu bucurie că din toamnă se vor muta în casă nouă. „A fost incredibil, o mobilizare de forţă cum rareori am văzut. Au venit cu drag la Bacău, s-au apucat de treabă din toată inima lor. M-am bucurat să fiu parte din proiect”, a recunoscut şi Romeo Tomescu, cel căruia i-a fost încredinţată misiunea de a păstra în arhive fotografice deschiderea şantierului.


Odată deschise, lucrările au continuat în ritm susţinut. Pe şantier muncesc şi viitorii locatari. „Ne place să spunem că nu avem beneficiari, ci avem familii partener. Pe lângă nevoia de o locuinţă, familia trebuie să mai îndeplinească două criterii esenţiale pentru a fi selectată. Prima este să aibă venituri şi să returneze către Habitat for Humanity România costul casei la preţul materialelor de construcţie, în rate lunare, fără dobândă, fără profit pe o perioadă de 20 de ani. Ratele plătite de beneficiari merg într-un fond rotitor, numit Fondul pentru Umanitate, din care sunt construite sau renovate alte locuinţe pentru familii în nevoie. În felul acesta, o familie care deţine o casă Habitat for Humanity ajută o altă familie în nevoie să aibă o locuinţă decentă. A doua ar fi contribuţia cu munca voluntară la construcţia locuinţelor Habitat for Humanity România. Pentru locuinţele din Bacău, situate în cartierul Izvoare, familiile trebuie să realizeze până la 1.000 de ore de voluntariat”, a explicat Mario De Mezzo.
 

„Blitz build“
În ceea ce organizaţia numeşte „program tradiţional”, o casă se ridică într-un an calendaristic. În felul acesta se creează un sentiment de comunitate mai puternic şi oamenii au ocazia să îşi cunoască mai bine casa şi să lucreze alături de voluntari din România şi din întreaga lume. „Casele pe care le facem în termen scurt, de 5 zile, construcţii rapide pe care noi le numim «blitz build», sunt evenimente speciale care au rolul, de cele mai multe ori, de a atrage atenţia asupra situaţiei locuirii din România – una dintre cele mai grave dintre ţările din Uniunea Europeană”, am mai aflat de la Mario De Mezzo.

Cele mai frumoase trasee ale Moldovei

Pe şantierul de la Bacău lucrează acum şi un grup de voluntari din Irlanda de Nord, elevi de liceu, bucuroşi că au avut posibilitatea să ofere ajutor. Ca regulă, voluntarii îşi susţin singuri cheltuielile de transport, masă şi cazare, iar tinerii din Irlanda au respectat toate cerinţele. „Toată lumea munceşte cu dedicare, am făcut foarte multe activităţi pe care nu le-aş fi făcut în mod normal, atmosfera este foarte frumoasă şi veselă. Am o prietenă care a fost anul trecut aici şi a venit foarte entuziasmată despre experienţă. Totodată, mi-a spus despre condiţiile în care locuiesc familiile din România şi mi-am dorit foarte tare să vin şi eu să ajut. Am vizitat acum familiile care vor primi casele în proiectul Big Build şi am fost impresionată de faptul că tot spaţiul în care locuiesc este cât bucătăria sau dormitorul meu. Mă bucur foarte tare că pot să le ajut. Ca să pot veni în România am vândut prăjituri la şcoală şi la biserică şi am ajutat în supermarketuri: am pus cumpărăturile în pungi, iar oamenii mi-au oferit bani pentru acest lucru”, ne-a mărturisit Emma Hughes, unul dintre voluntari, care la 17 ani deja are calităţi de constructor.


„O casă ne-ar schimb nu doar viaţa, ci şi pe noi, ca oameni”
Anul trecut, la Bacău, au fost construite 8 case în cinci zile, iar Alina Aroboaie a fost unul dintre cei care, la final, au primit cheia unei locuinţe chiar de Crăciun. „Casa a fost aşa cum mi-am dorit, aşa cum a desenat-o pe hârtie – liniştită. Mi-a fost greu să cred că visul mi s-a împlinit, uneori mă întreb dacă nu este o minune, dar nu este – avem casa noastră”, a zâmbit băcăuanca. Alina Neguriţă este unul dintre cei care în toamnă vor primi o casă în cartierul Izvoare. Povestea ei este una despre curaj şi dorinţa de a învinge cu orice preţ. Se deplasează greu, doar cu ajutorul unui cadru, la fel ca şi sora ei, cu care locuieşte împreună cu tatăl. Trei oameni în două cămăruţe. „Îmi doresc mult o cameră doar a mea, o casă pentru noi. Vreau să fiu independentă, să muncesc, nu vreau să-mi plângă nimeni de milă. Sunt o fire veselă şi vreau să văd numai bucurie în jurul meu”, a spus Alina.


Elena Hongu va fi un alt proprietar de casă din toamnă. A primit cu lacrimi vestea că este pe lista celor 40 şi de atunci nu-şi mai desprinde privirea de la fiul ei, Darius: „Sunt momente foarte grele mai ales când este bolnav copilul. Îmi doresc ca el să aibă un spaţiu al lui, o cameră în care să-i putem oferi cele mai bune condiţii. O casă ne-ar schimb nu doar viaţa, ci şi pe noi, ca oameni, ca şi structură. Ştiţi cât este de greu să răspunzi la întrebarea «Cum ar fi dacă...», indiferent ce ar urma după acele puncte de suspans?”.


La proiectul de anul trecut, de la Bacău, a participat şi Clive Rainey, primul voluntar pe care Habitat for Humanity l-a avut încă de la înfiinţare şi tot primul care a venit în România imediat ce asociaţia a decis să-şi deschidă o filială. Pentru el, voluntariatul este un mod de viaţă şi, la cei 86 de ani, recunoaşte că face parte din misiunea. „Am un sentiment de putere de fiecare dată când am un ciocan în mână, este mai puternic decât armele, bombele, terorismul sau dictatorii, mai puternic decât sărăcia sau ura. Cu acest ciocan pot schimba lumea! Fiecare poate începe această schimbare cu casa lui, cu această familie, acest cartier, această comunitate, această ţară”, este convins Clive Rainey. Dacă simţiţi şi voi acelaşi lucru, că puteţi schimba lumea cu un ciocan şi o mistrie, veniţi la Bacău la începutul lui octombrie, alături de cei 800 de voluntari aşteptaţi din toată lumea. Vă veţi convinge că fiecare dintre noi poate schimba destine, inclusiv pe al lui. Maura ANGHEL


Peste 5 milioane de români locuiesc în condiţii severe de sărăcie, potrivit Eurobarometru 2011. Dintre aceştia 1,5 milioane sunt copii. 41,2% din populaţia ţării nu are acces la apă în locuinţe sau grupuri sanitare în casă, în timp ce media europeană este de 3,1%. Pe de altă parte, 58% dintre români trăiesc în locuinţe suprapopulate, în timp ce media europeană este de 17,8%.

 

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit prezentă în 70 de ţări cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă. În România este de 20 ani, timp în care a ajutat peste 64.000 de oameni să aibă un loc mai bun în care să trăiască. Peste 30.000 de voluntari, internaţionali şi din companiile româneşti au muncit până acum pe şantierele organizaţiei.

LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei