Scoala_Moldoveneasca_de_Cafea (26)
Scoala_Moldoveneasca_de_Cafea
Scoala_Moldoveneasca_de_Cafea (5)
Scoala_Moldoveneasca_de_Cafea - Carmen Manea

Dimensiune font:

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”

| 29-07-2017 10:32

Carmen Manea şi Emanuel Vârgă sunt doi dintre oamenii care privesc cafeaua cu alţi ochi şi vor să împărtăşească din cunoştinţele lor. Acum jumătate de an, ei şi-au deschis „Şcoala Moldovenească de Cafea” şi de atunci, pasionaţi de cafea din multe oraşe ale Regiunii le calcă pragul. Deschisă iniţial pentru cei care lucrează în domeniu, şcoala este locul în care mai mulţi oameni care nu sunt „barişti” au învăţat tainele unei cafele cu adevărat gustoase.

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt într-un du-te - vino continuu, dar un singur gând: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „pauză de cafea” şi este luată de fiecare în parte, oricât de grăbit ar fi sau oricât de multă oboseală i s-ar citi pe chip. Ce face dintr-o dimineaţă cu cearcăne o dimineaţă plină de spor şi voie bună?! O cafea adevărată! Deşi ar suna ca una dintre reclamele agasante la cafea, asta susţine şi Carmen Manea, o cafegioaică din Iaşi ale cărei dimineţi sunt mai senine de când a gustat întâia dată o cafea adevărată. „Mulţi-mulţi ani am băut cafea foarte proastă. Atunci nu-mi dădeam seama, beam cafea multă şi proastă, despre care credeam că este bună. Nici n-aveam de unde să mă informez şi era greu să cauţi, dacă nu ştiai nici ce cauţi anume. Mă învăţase frate-miu să o prepar şi-mi zicea să las apa să fiarbă tare, apoi pun cafea cât vreau şi amestec, să se lase spuma, cu apa în continuare pe foc. Total greşit!”, a mărturisit Carmen Manea, PR al „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”.

 

Din dragoste pentru cafea

 

Carmen, vocea cafelei, şi Emi, fondatorul şcolii, au început „nebunia cafelei” la Iaşi încă de anul trecut, când susţineau cursuri în diferite locaţii partenere, dar nu sub titulatura unei şcoli, iar conceptul de „Şcoala Moldovenească de Cafea” a luat naştere din această dorinţă de a avea un spaţiu dedicat cursurilor de făcut cafea. „Ne-am dorit să fie ceva românesc, local, al nostru, să aibă o identitate puternică. Suntem foarte americanizaţi, avem destule englezisme, iar ideea noastră a fost să avem un loc mişto, care poate avea identitate profund naţională şi lumea să se identifice cu ce se întâmplă aici”, povesteşte Carmen, împărtăşind zâmbete. Tot ea a spus că iniţial cursurile ar fi trebuit să fie dedicate celor care lucrează în domeniu, însă mare i-a fost mirarea când la cursuri au început să se înscrie din ce în ce mai mulţi oameni care lucrau în cu totul alte domenii şi erau interesaţi să facă o cafea bună.


Emanuel Vârgă și Carmen Manea

Ce face o cafea cu adevărat bună

 

Din ochii albaştri cu care stăteam de vorbă reieşea mult drag pentru cafea, aşa cum a mărturisit şi ea mai târziu, că, de fapt, cafeaua nu îi este o utilitate, ci o plăcere. Carmen a împărtăşit câteva din secretele unei cafele bune, secrete pe care ar trebui să le deţină orice om care-şi doreşte să înceapă fiecare dimineaţă corespunzător. „În momentul în care primeşti o cafea, indiferent că este preparată la espressor sau printr-o metodă clasică, gustul îţi poate spune dacă este bună sau nu. Dacă în cafeaua respectivă nu vei simţi nevoia să adaugi nimic – nici zahăr, nici lapte, nimic-nimic – şi dacă îţi va rămâne un gust plăcut după ce bei prima gură, ăsta e un semn că e bună cafeaua. Sunt şi elemente vizuale care îţi arată dacă o cafea este bună. De exemplu, dacă primeşti un espresso, poţi să te uiţi în ceaşcă, să vezi dacă are cremă şi dacă toată suprafaţa de deasupra este acoperită cu cremă, înseamnă că espresso a fost extras corect, că ai avut cantitatea potrivită de cafea”, a explicat Carmen. Despre calitatea cafelei folosită spune că, de exemplu, o cafea Arabica va avea o cremă mai persistentă, care va şi rămâne pe ceaşcă la final, pe când o ceaşcă de cafea cu o cantitate mare de cremă, ce dispare în câteva secunde, „demască” o cantitate mare de robusta, cafeaua cu un conţinut foarte mare de cofeină.

Despre calitatea cafelei folosită spune că, de exemplu, o cafea Arabica va avea o cremă mai persistentă, care va şi rămâne pe ceaşcă la final, pe când o ceaşcă de cafea cu o cantitate mare de cremă, ce dispare în câteva secunde, „demască” o cantitate mare de robusta, cafeaua cu un conţinut foarte mare de cofeină.

 

Prăjirea cafelei dă gustul desăvârşit

 

Emanuel Vârgă, cunoscut de cursanţi şi prieteni drept Emi, este expert în prăjirea cafelei, iar înainte de proiectul cu „Şcoala Moldovenească de Cafea” a fost implicat într-un proiect legat de o prăjitorie de cafea, despre care Carmen spune că, timp de un an de zile, şi-au dedicat timpul acestei îndeletniciri. „Practic, acolo am făcut cunoştinţă cu cafeaua, am stat să văd ce se întâmplă cu ea încă din momentul în care este doar un bob verde, până după ce este prăjită; cum trece prin fiecare stadiu. Atunci am reînceput să beau cafea, cu o doză de scepticism, cu teama că nu e bună”, spune Carmen.

La cursurile „Şcolii Moldoveneşti de Cafea” se foloseşte cafea proaspăt prăjită, fără a sta mai mult de o săptămână de la data prăjirii, „de aceea este atât de bogată în arome”, după cum povesteşte „vocea cafelei”. Cea mai proaspătă idee a celor doi este să prăjească boabele de cafea acasă, aşa că pun bazele unei prăjitorii proprii la parterul casei în care locuiesc şi pe care au transformat-o şi în sediul „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”. „Toţi cei care vor veni la noi vor putea asista la procesele prin care trece cafeaua, din momentul în care ea este scoasă din sac, până în momentul consumului”, adaugă Carmen, care a povestit că, în funcţie de zona în care este făcută cafeaua, aceasta poate fi consumată puţin prăjită, spre extrem de prăjită. De exemplu, nordicii preferă cafeaua prăjită mai slab, care este mult mai acidă, iar mai spre sud, cum ar fi italienii, se consumă cafeaua foarte prăjită.

 


Stadiile prăjirii cafelei 

 

Prăjirea cafelei poate dura între 15 şi 20 de minute, dacă aceasta este realizată într-o încăpere închisă, iar dacă prăjirea se face în aer liber, timpii de prăjire se modifică automat, fiindcă orice adiere de vânt şi orice urmă de umiditate influienţează prăjirea”.

 

Minunea de pe terasa cafegiilor

Ceea ce îi minunează cel mai mult pe oameni este faptul că dacă merg la Emi şi la Carmen pe terasă, la final nu trebuie să o plătească. Tot ochii albaştri povestesc faptul că „asta este cea mai mare mirare a oamenilor, cum de pot bea cafea gratuit, însă la cursuri se face cafea în cantităţi mari, iar noi nu putem consuma chiar atât de multă cafea, vă daţi seama. Atunci îi invităm pe prietenii noştri, pe vecini, să bea cafea pe terasă la noi, fiindcă este gratis. Vecinii au rămas dezamăgiţi, că tot aşteptau să deschidem cafeneaua şi nu se mai întâmpla.

 

Larisa LAZĂR 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, S.C. MASTER WOOD S.R.L. cu sediul în loc. Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău, C.U.I. 12014190, nr. de înreg. O.R.C. J4/493/1999, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006 şi ale hotărârilor Adunării Creditorilor din data de 13.09.2017, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 24.11.2017, ora 13.00, a activelor: Nr. crt. – Denumire activ – Valoarea de evaluare (lei fără T.V.A.) – Valoare de pornire licitație (70% din val. evaluare) (lei fără T.V.A.) 1 – Fabrică cherestea functionala (2001) Sc. 4.388,60 mp, cu Echipament prelucrare lemn si mijloace transport, amplasata pe teren intravilan st. 30.379,81 mp in oraș Comănești, str. Combinatului, nr. 9, jud. Bacău (zona periferica, vis-a-vis a serele Comanesti si de cartierul Vernesti). Fabrica este compusa din: Cladire administrativa, P cu Sc. 141mp; hala gater P cu Sc. 595mp; ateliere P+1E partial si Sc. 376mp; depozit cherestea P si Sc. 660mp; soproane de uscare si aburire P si Sc. 2.155,60mp, capacitate de 100mc/celula (marca Baschild); locuinta P+1E, sc. 90mp; hala banzic P si Sc. 252mp; sera cu centrala termica cu Sc. 119mp. Fabrica este dotata cu echipament prelucrare lemn (functional) si mijloace de transport, dispune de utilitati (energie electrica, apa) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la str.Combinatului (cca. 100m). (CF nr. 60399, nr. cad. 763) si dispune de plaforma betonată (11.010,90 mp) – 2.633.005,60 Lei – 1.843.103,92 Lei 22 – Fabrică cherestea Sc. 2.933,81mp cu Echipamente si Utilaje pentru fabricare lemn situate pe teren intravilan st. 85.488,635 mp în sat Agăș, com. Agăș, jud. Bacău (zona ocupata de constructii rezidentiale si terenuri virane). Fabrica este compusa din: hala productie cu Sc. 2.296,89 mp avand in dotare echipamente (platforme uscatoare 6 buc; uscator; camera uscare; instalatie aer comprimat; instalatie exhaustare; post trafo; pupitru comanda uscator; actionare electrica; instalatie electrica hg); magazie Sc. 152,56 mp; 2 soproane cu Sc 393 Fabrica este dotata cu stocuri mărfuri și materii prime, echipamente și utilaje pentru prelucrarea lemnului și a metalelor, dispune de utilitati (energie electrica, apa, canalizare) si este pretabila pentru activitati industriale specifice prelucrarii lemnului. Proprietatea are deschidere frontala la DN 12A (cca. 500m) si drum satesc pe doua laturi. (CF nr. 60112/, cu nr.cad. 39). – 1.965.769,40 Lei – 1.376.038,58 Lei Poate participa la licitatie orice persoana fizica sau juridica care depune pana la data de 23.11.2017, ora 16.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevazute in Regulamentul de vanzare si caietul de sarcini. Relatii suplimentare se pot obtine la telefoanele: 0232/243864, 0757545545
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. Iasi prin lichidator judiciar ACORD SPRL, Dosar nr. 2950/89/2014 Tribunalul Vaslui/Judecător Sindic ANUNŢĂ Organizarea şedinţei de licitație publică de vânzare, cu strigare, la data de 08.12.2017, ora 12.0, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi, pentru patrimoniul debitoarei S.C. INTERFARM BOTOSANI S.R.L. - in faliment, in bancruptcy, en faillite, CUI 2585521, cu numar de inregistrare la Registrul Comerţului J37/251/2011, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Ing. Badea Romeo, nr.1A, Parter, jud. Vaslui constând în: a. Construcţie situată în Botosani, Str. Viilor, Nr.77, Ap.1, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.50058-C1-U13 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 339.829 lei, valoare fără TVA. b. Constructie situată în Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.17, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 50058-C1-U15 si Extindere si Terasa, Municipiul Botosani, Str. Vârnav, Nr.22, Parter, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr. 5558 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 332.904 lei, valoare fără TVA. c. Construcţie situată în Botosani, Piata Centrala, Platoul A, Obiectiv U18, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr.4819/N la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 516.793 lei, valoare fără TVA. d. Construcţie situată în Botosani, Str. Prieteniei, Nr.4, Bloc V4, Sc. C, Et.II, Ap.13, jud. Botosani întabulată în Cartea Funciara nr50386-C1-U20 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 67.151 lei, valoare fără TVA. e. Proprietate imobiliara constând în Teren intravilan in suprafaţă de 3.048 mp si construcţii situat în mun. Botoşani, Str. Dobosari, Nr.21 la preţul de strigare la şedinţa de licitaţie publică de 1.374.357 lei, valoare fără TVA. In caz de neadjudecare, urmatoarele şedinţe de licitații publice de vânzare, cu strigare, se vor desfăşura în fiecare zi de vineri la ora 1200, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. Decebal 22A, bl.Z8, sc.A, et.1, ap.8, jud. Iaşi. Condițiile de participare la şedinţa de licitație publică de vânzare cu strigare și condițiile de adjudecatare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat de la sediul lichidatorului judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 1.000 lei pentru fiecare proprietate imobiliară pentru care se participă la licitaţie. Bunurile imobile anterior menţionate formează obiectul Dosarului nr.1219/193/2016 înregistrat pe rolul Judecatoriei Botosani având ca obiect Actiune in revendicare. Poate participa la şedinţa de licitatie publică de vânzare cu strigare orice persoana care isi manifesta, intentia de cumparare si care pana in preziua şedinţei de licitatie ora 1200, depune o cautiune reprezentand 10% din prețul de pornire al şedinţei de licitație pentru bunul imobil pentru care participa si face dovada achizitionarii caietului de sarcini. Înscrierile se pot face si cu scrisoare de participare la şedinţa de licitație, precum si cu toate documentele menționate în caietul de sarcini, până în preziua şedinţei de licitație, ora 1200. Nedepunerea tuturor documentelor la sediul lichidatorului judiciar în termenul menționat anterior conduce la pierderea dreptului de a participa la licitație. Toate persoanele interesate în achiziționarea bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare sunt invitate să se înscrie la licitație. Orice persoana care emite pretentii asupra bunurilor imobile care fac obiectul şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, este rugata sa-si manifeste pozitia cu 5 zile inainte de data şedinţei de licitație publică de vânzare cu strigare, aducand la cunostinta lichidatorului judiciar orice pretentie. Informatii suplimentare se pot obtine de la lichidatorul judiciar la telefon 0742207571. Lichidator judiciar ACORD S.P.R.L. Asociat coordonator Nitescu Dan Nistor
Tradiţiile Crăciunului pe rit vechi FOTO
16/12/2017 12:16

Mii de moldoveni vor sărbători Crăciunului pe stil vechi, prilej de bucurie şi de revedere cu cei dragi. Ei păstrează in mare aceleaşi obiceiuri şi tradiţii pe care le respectă şi creştinii care au ...

Sirianul care poartă cu mândrie ia românească FOTO
04/11/2017 06:08

 „Oamenilor le este ruşine de multe ori să ceară ajutorul. Pe unii, suferinţa ii transformă in stană de piatră. Mie imi deschide ochii şi inima. Trebuie să avem bunul-simţ şi delicateţea ...

Tânăra care a descifrat o lume dominată de bărbaţi: ,,Pokerul îţi oferă flexibilitate şi libertate”
29/10/2017 13:00

 Luciana Manolea este o femeie puternică, intimidantă cand te uiţi in ochii ei şi o adevărată campioană. Iubeşte ceea ce face, ştie să se descurce in situaţii critice, iar jocurile live nu o pot ...

Lungani, locul unde s-a reinventat natalitatea
21/10/2017 05:45

De la Grigore Ureche la Delavrancea şi Sadoveanu Nu cred că Lungani vă sună prea cunoscut. Ar trebui? Vă veţi intreba... Poate că da, pentru că aici, la Goeşti - unul dintre satele componente ale co ...

Mărturia trecerii pe la cei 20 de stâlpi dinaintea Sfintei Parascheva
15/10/2017 11:45

Zilele lui octombrie n-au fost vreodată mai călduroase ori mai senine ca cea de-a douăsprezecea de anul acesta. După-amiaza şi seara zilei de 12 octombrie este aceea in care toate puterile m-au purtat pe s ...

Tânărul nevăzător care cântă la 10 instrumente
07/10/2017 05:00

 Eusebiu Toma este un tanăr botoşănean care te poate face lesne să plangi in momentul in care-i afli povestea. Din cauza unor probleme medicale, acesta şi-a pierdut, cu mulţi ani in urmă, vederea. N ...

Monument de valoare națională și universală, în ruină Casa „Vasile Alecsandri” stă să se prăbușească în fiecare minut
30/09/2017 04:30

 Casa „Vasile Alecsandri” din municipiul Bacău se află in stare avansată de degradare. Clădirea ce datează de la sfarşitul secolului al XVIII-lea a fost inclusă in grupa A pe Lista Monum ...

Poveştile inginerilor care au pus bazele industriei chimice -- FOTO/VIDEO
24/09/2017 10:59

 Emoţiile nu le-au tulburat cu nimic bucuria revederii foştilor absolvenţi ai promoţiei 1957 „Prof. dr. Gheorghe Alexa”, de la Facultatea de Chimie Industrială (actualmente Facultatea de I ...

Pasajele nimănui! FOTO/ VIDEO
17/09/2017 12:40

În următorii ani, nu mai puţin de patru pasaje ar putea fi realizate in diferite zone din oraş, uşurand  viaţa şoferilor, sufocaţi zilnic de traficul infernal. Lăudabilă, fireşte, iniţiati ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...