Despre VIOLenţa haitei

default

Dimensiune font:

| 26-07-2015 12:05

Dragă cititorule,
Află că sunt sănătoasă, ceea ce îţi doresc şi ţie!

Întotdeauna mi-a plăcut să mă uit la oameni, să-i observ cum se comportă în anumite contexte şi situaţii...

Atunci când nu aleg să merg pe jos, drumul spre casă e într-un autobuz care străbate oraşul de la un capăt la altul. Există o constantă a tipurilor de oameni care folosesc acest traseu. Din el nu lipsesc aproape niciodată pălăriile albe ale călătorilor de vârsta a treia, muncitori cu salopete pictate de var şi elevi, de cele mai multe ori tuciurii, de la un liceu special. Îi urmăresc cu interes, probabil defect profesional!

Film cu baroni pătaţi care se cred invincibili

Din zecile de ore pe care le-am dedicat, în ultimii ani, observării acelora care parcurg drumul alături de mine în autobuze, care oscilează între cuptor şi frigider, în funcţie de anotimp, am remarcat tipuri de comportamente din cele mai diferite. O singură constantă, mai ales la salopete şi la tuciurii: când sunt mulţi aude toată lumea din jur! Semnalele haitei sunt: băut bere, mâncat seminţe şi aruncat cojile pe jos, muzică dată la maxim ori picioare izbite în uşile maşinilor.

OM. Dar ce e aia OM?


E de ajuns să fie doi şi prind putere, pe care vor să o facă ştiută şi celor din jur, care de cele mai multe ori TAC plictisiţi, complice sau temători. Dacă cineva reacţionează cerând un minim de bun-simţ într-un spaţiu comunitar, barbarii pornesc un adevărat război de apărare a „privilegiilor haitei“- vorbesc şi mai tare, înjură şi mai abitir. Privirile lor devin tulburi, precum ale animalelor hăituite.
 

Acelaşi instinct de haită l-am surprins, asemeni unui flash, în prima zi de Paşte. Mă aflam într-un sat din apropierea Iaşului. Prin faţa porţii casei părinţilor mei am văzut un tânăr alergând cu o bâtă în mână. Era asemeni unui lup flămând ademenit de pradă. Nu m-am întrebat o secundă de ce are nevoie acel ţăran de o bâtă în zi de mare sărbătoare dedicată familiei şi bucuriei Învierii. Câteva ore mai târziu am aflat că acela, alături de alţi câţiva tineri, au mutilat un om şi au distrus un tractor. Motivul halucinant, invocat în faţa comunităţii şi a poliţiştilor, era că: „Tractorul făcea prea mult zgomot când trecea prin faţa caselor!“. Din fericire, în acea situaţie, sătenii au intervenit. Micro-comunitatea a ajutat victima şi a denunţat agresorii.


În aceste zile, ecranele reţelelor de socializare şi ale mass-media despică, în unele cazuri nepermis de violent, cazul adolescentei din Văleni, Vaslui, violată de şapte tineri. Ce este terifiant în această situaţie este reacţia inversă a micro-comunităţii: victima este blamată, iar agresorii apăraţi. E o lume în care valorile au fost răsturnate din cauza sărăciei şi a lipsei de educaţie, dar nu numai... Această micro-comunitate, cu siguranţă nu unică în ţară, e produsul anilor petrecuţi în faţa ecranelor de TV, în aşteptarea ajutoarelor sociale şi a băuturii cumpărate pe datorie de la birturi. E rezultatul zecilor de reforme făcute haotic în toate sistemele şi para-sistemele, de la cel de învăţământ până la cel de justiţie.


Nu ştiu câţi din cei care îşi dau cu părerea despre ce se întâmplă acum la Văleni au mai călcat pe o uliţă de sat în ultimii ani. Când ajungi la ţară, deşi ai agenda în mână şi faci o documentare pentru un material de ziar, oamenii te întreabă: „Noi când ne vedem la televizor! Pe ce post ne daţi?“.

Între „a fi“ şi „a avea“

Acolo, visul fetişcanelor este să „se ducă după un băiat gospodar“, iar al oricărui „pui de gospodar“ e să „ia o fată bună“. Definiţia „gospodarului“ şi a „fetei bune“ o dă fiecare comunitate. Puţini mai sunt cei care vor şi fac eforturi ca „puii“ lor să înveţe carte ca să „ajungă OM“. Acolo, mesajele precum „violul e crimă“ nu au efectul aşteptat, ci instigă şi mai mult.


În lumea noastră, orice act de violenţă este condamnabil, dar regulile noastre nu se aplică oriunde, decât de o putere care să asigure echilibrul. Iar în acest caz, puterea e în mâinile justiţiei. Sper să-şi facă treaba într-un final!

P.S. Acestea sunt doar simplele mele observaţii! Sunt sigură că sunt mult mai mulţi oameni cu bun-simţ, dar din păcate cei care fac mai multă gălăgie sunt mai vizibili. Cred că agresorii de orice fel trebuie să fie pedepsiţi, iar comunitatea trebuie să aibă grijă de victime. Prioritatea noastră trebuie să fie protejarea, cu orice preţ, a victimelor!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mizerabilul nostru sistemul educaţional a eşuat definitiv!
25/11/2019 01:00

    Dan M.BREZULEANU     După ştiinţa celor cu aplecare către aritmetică şi după adevărul faptelor, preşedintele a fost ales nu ieri, ci in chiar primul tur de scrutin ...

Bietele pensii ale nesimţiţilor speciali
17/07/2019 23:00

Arta de a-i păcăli pe toţi cei care te inconjoară este acceptată şi funcţionează nu doar in politică. Altfel, nu-mi explic cum, de atata vreme, mii de cetăţeni pot incasa, cu sprijinul unor legi stra ...

Pantofii mortului lăcomos
27/04/2019 14:09

Îi poţi intalni, astăzi, pe unde mai puţin te aştepţi. Îi recunoşti după umerii bătătoriţi de atata impins la căruţele unor guvernări ruinoase. Angrenaţi in campanii electorale, de a ...

Eram liberi, dar ne-au venit salvatorii
22/07/2018 07:30

 În ţara acesta in care, zi de zi, fotbalul pare mai ostenit, mai dezorientat ca un politician şi mai nestatornic decat o madamă, Politehnica Iaşi a izbutit să rămană un brand. Şi nu unul oar ...

Domnule preşedinte, daţi-i afară pe toţi!
05/05/2018 12:00

Consiliul Judeţean Iaşi, care păstoreşte cum ştie, sau cum poate mai bine Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, s-a luptat şi a reuşit chiar să facă unele lucruri declarate, altădată, impos ...

Ca Vasile Roaită, cu mâna pe sirenă
08/02/2018 00:00

Politica se transformă, din ce in ce mai mult şi sub privirile strivite de spaimă ale celor ivolucraţi, intr-un tribunal de execuţie doctrinară. O mascaradă menită a asigura, in cazul nostru, tranziţia ...

Colb peste Moldova
24/01/2018 00:00

Acolo de unde sufletul romanului şi-a astampărat mereu setea de cultură şi de blajinătate, unde istoria, zvacnind cindva de prin toate ungherele, s-a cuibărit definitiv in braţele unui mare ideal naţion ...

Liberce? Egalicum? Fraternicând?
18/01/2018 04:00

Vremea premierilor cu capul acoprit cu bască din mucava şi scuipand seminţe a apus. Asta am inţeles eu din caznele fonetice ale domnilor imbuibaţi cu social-democraţie, ale pururi perdanţilor liberali de ...

Atelierul de sfeteriseală şi curăţat caziere
11/01/2018 00:00

Cand caţiva prieteni din lumea normală mi-au cerut să le povestesc ce se intamplă cu reforma fiscală şi alte asemenea treburi nelumeşti din ţară, au rămas cu un zambet delirant in colţul gurii... Cum ...

Ne-a cântat cucul în pungă
16/12/2017 07:00

Soarta banilor noştri, botezată buget, a trecut prin comisiile parlamentare cu o grabă nemaiintalnită de la iuţeala caravanelor electorale care, mai ieri, starneau imaginaţia şi colbul de pe uliţele mol ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei