Cauzele care au şters Iaşul din cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii FOTO

default

Dimensiune font:

| 13-12-2015 12:54

Competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 s-a încheiat, ieri, umilitor pentru Iaşi * în lista scurtă au fost selectate patru oraşe: Timişoara, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti * deşi anunţul trebuia să fie un duş rece pentru administraţia locală, primarul interimar Mihai Chirica a declarat senin că „Nu am pierdut nimic, pentru că nu dădeau nimic” * nu au întârziat să apară reacţiile din mediul cultural, politic şi economic.

 

 Pentru Iaşi, competiţia Capitală Europeană a Culturii 2021 s-a încheiat, ieri, când a fost anunţată, la Bucureşti, lista scurtă a oraşelor preselectate. Într-o ordine despre care preşedintele juriului, Steve Green, a precizat că este „aleatorie”, oraşele care s-au calificat în următoarea etapă sunt: Timişoara, Baia Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti.

Practic, Iaşul a ratat bani de la Uniunea Europeană şi posibilitatea de a se face cunoscut în spaţiul comunitar. Deşi acest anunţ trebuia să fie un duş rece pentru administraţia locală ieşeană, primarul interimar Mihai Chirica a făcut o declaraţie halucinantă la unul din radiourile locale: „N-am pierdut nimic, pentru că nu dădeau nimic“.

Imediat după aflarea veştii, au început să apară reacţiile din spaţiul public. „Îmi pare nespus de rău pentru Iaşi, dar aceasta este o palmă pentru autorităţile locale şi judeţene şi pentru cei care de ani de zile reprezintă oraşul. Primim doar promisiuni sforăitoare, fără substanţă, fără continuitate, fără priză reală. Dacă îşi imagina cineva că un oraş poate fi Capitală Culturală Europeană cu o clădire precum cea a Filarmonicii, care e în şantier de 25 de ani, în centrul oraşului, s-a înşelat! Dar probabil unii şi-au imaginat că merge şi aşa...”, a declarat Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi.

Acesta a vorbit despre Iaşi, dar şi despre oraşele câştigătoare. „De Timişoara nu mă mir, că ei de cinci ani fac oraşul vizibil. Să nu uităm că îl au acolo pe Ioan Holender! Clujul îl are pe Boc, care a făcut primul mall cultural şi care a dat Filarmonicii o sală. Bucureştiul va trage mereu spuza pe turta lui, că acolo sunt şi Parlamentul, şi Guvernul, şi Patriarhia! Îmi pare rău că e lovit Iaşul, prin primarul (n.r. Gheoghe Nichita, primarul suspendat), care în loc să se ocupe de oraş s-a ocupat de fuste şi de fotbal. Dacă Baia Mare ne bătea la fotbal, poate că m-aş fi mirat mai tare!“.

Frustrări şi orgolii

Europarlamentarul Cătălin Ivan a fost mult mai vehement. Acesta a subliniat faptul că edilul suspendat, Gheorghe Nichita, a îngropat proiectul. „Este practic ruşinos că un singur om plin de frustrări, măcinări interioare şi orgolii ca Gheorghe Nichita, a reuşit să îngroape acest proiect. Îmi amintesc că în urmă cu trei ani şi jumătate, atunci când am început acest proiect, au venit alături de noi oameni de afaceri, oameni de cultură, experţi europeni în domeniul capitalelor culturale, toţi oferindu-ne ajutorul. Atunci aveam şanse reale, am avut chiar expoziţii la Bruxelles pentru a arăta cât de creativi suntem, până ce ideea în sine a fost omorâtă de sinistrul Gheorghe Nichita. Nu este vina actualei echipe care a preluat, pe ultima sută de metri, portofoliul Iaşului. Nu este vina lui Mihai Chirica. Actuala echipă a lucrat impecabil în ultimele şase luni şi merită lăudată, însă a fost tardiv”, a declarat europarlamentarul Cătălin Ivan.

(VIDEO) Dezbatere Evenimentul Regional al Moldovei „Iaşi-Capitală Culturală Europeană 2021”
 

„Sunt trist şi îmi pare rău că echipa nu a reuşit să surmonteze decalajul de timp pe care l-a pierdut în perioada anterioară. Cred că am avut şi un prejudiciu de imagine major, una dintre întrebările unui comisar european a fost legată de ex-ul (fostul primar Gheorghe Nichita – n.red.) Noi am făcut tot ce a fost posibil”- Mihai Chirica, primar interimar al Iaşului

Reacţia bordului Fundaţiei
Florin Cîntic, directorul artistic al Fundaţia Iaşi - Capitală Culturală Europeană (FICCE) a anunţat că îşi prezintă demisia din funcţia deţinută în cadrul Fundaţiei, asumându-şi eşecul acestui proiect : „Sunt sigur că autorităţile locale vor continua să aloce resurse pentru acest proiect care a însemnat efortul neobosit al unei echipe de profesionişti de prim rang. Direcţiile de dezvoltare propuse în acest proiect pot genera în viitor o schimbare în bine în ceea ce priveşte oferta culturală a oraşului şi, de asemenea, pot genera o creştere a implicării cetăţenilor în activităţile culturale. Nu comentez decizia juriului şi le urez succes colegilor din oraşele selectate”.

Iulian Boia, directorul executiv al FICCE, a anunţat că va urma o analiză a cauzelor ce au dus la acest eşec: „Ne-am dorit foarte mult ca Iaşi 2021 să devină un proiect al ieşenilor, al întregii comunităţii şi sper ca mare parte din iniţiativele deja pornite sau cele planificate pentru 2016 să continue şi să se concretizeze. S-au făcut eforturi foarte mari în această perioadă şi regret că munca noastră nu a fost încununată de succes. Rămâne să analizăm ce a funcţionat şi ce nu, să învăţăm lecţiile necesare şi să vedem ce trebuie făcut mai departe”.

Acesta a preluat funcţia de director executiv în august 2015, după demisia lui Dan Doboş. La rândul său, fostul director al fundaţiei oferă propriile explicaţii pentru eşecul Iaşului. „Motivele profunde ale acestui eşec ţin de politizarea excesivă şi de mesajele extrem de amestecate care au pornit din Consiliul Local. Trebuie să ne aducem aminte că demisia mea a venit într-un moment în care am reproşat întregului Consiliu Local că transformă FIE într-un fiasco, dar şi de afacerile cu albumele, care nici măcar nu se mai tipăreau. Genul acesta de abordare politicianistă este cauza. A mai fost şi o bătălie de orgolii, pentru că probabil prezenţa mea acolo lega prea mult proiectul de primarul Nichita, iar cineva nu dorea să se întâmple asta“, a declarat Dan Doboş.


 

 

Niciun oraş din Moldova nu a intrat pe lista scurtă

Printre cele 14 oraşe candidate s-au mai aflat Suceava şi Bacău. „Avem o strategie culturală coerentă pe următorii zece ani, care va fi implementată pe fonduri proprii şi cu bani europeni. Am părăsit această competiţie cu fruntea sus. Cu siguranţă am fost pe primul loc la resursele cheltuite. Cu aproximativ 10.000 de euro ne-am bătut de la egal la egal cu oraşe care au cheltuit milioane de euro. Eu cred că regulile sunt valabile în cultură ca şi în sport, important este să participi, nu poate toate lumea să se califice mai departe. Vom implementa strategia pe care o avem”, a spus Ion Lungu, primarul Sucevei.

 Şi Bacăul a fost scos din competiţie. „A fost opţiunea comisiei de evaluare, ne pare rău că nu am reuşit să ajungem pe lista scurtă, dar asta nu va afecta sau nu va modifica strategia culturală pe care o propunem pentru Bacău”, susţin reprezentanţii echipei Teatrului Municipal „Bacovia”, care au lucrat, alături Primărie, la proiectul de candidatură.

 În perioada august-septembrie 2016 vor fi desemnate cele trei oraşe care vor purta acest titlu pe parcursul anului 2021, câte un oraş din: Serbia/ Muntenegru, Grecia şi România. În total, 30 de oraşe s-au înscris în competiţia pentru 2021.

„Punctul slab a fost incompetenţa echipei iniţiale, care a venit cu un concept legat de «interfaţa răsăriteană a culturii» şi care s-a încăpăţânat să meargă pe ceva ce a fost, din start, contestat. S-a pornit pe o idee bătrânească, împopoţonată apoi cu o formulă tinerească, fancy, dar din proiect lipseau noţiuni elementare de marketing”- Mihai Mocanu, de la Agenţia de branding „Namogo”, care a venit cu o idee de proiect, ce nu a fost luată în calcul.

„Dacă nu veţi face un proiect unic pentru Iaşi, să fiţi mulţumiţi de el chiar dacă pierdeţi, nu veţi face un lucru important”, declara Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, la o dezbatere, din 2013, a ziarului Evenimentul Regional al Moldovei pe tema „Iaşi- Capitală Europeană a Culturii în 2021“.



 

Rezultatul de ieri i-a determinat pe liderii dreptei să îi solicite viceprimarului cu atribuţii pe primar, Mihai Chirica, să-şi asume responsabilitatea pentru acest „răsunător eşec” şi să-şi dea demisia: „PSD şi administraţia condusă de Mihai Chirica, prin incompetenţă şi aroganţă, au distrus ce a avut Iaşul mai de preţ: identitatea sa culturală. Faptul că Iaşul nici măcar nu s-a calificat în finală pentru obţinerea acestui titlu echivalează cu ştergerea identităţii culturale a Iaşului care, încă din 1859, a fost un atribut recunoscut de către întreaga ţară. Acest eşec ruşinos va avea efecte nefaste pe termen lung pentru comunitatea ieşeană. Practic, odată cu acest eşec, Mihai Chirica şi PSD au reuşit ceea ce nu reuşiseră comuniştii: să distrugă onorabilitatea şi statutul oraşului nostru de pol al culturii româneşti. Plătim preţul unei administraţii păguboase pentru oraş şi pentru ieşeni, caracterizată prin lipsă de transparenţă, habarnism, aroganţă şi indolenţă”.

 

 Şase criterii au stat la baza evaluării candidaturilor
Steve Green, preşedintele juriului, a precizat că există şase criterii asupra cărora au căzut de acord reprezentanţii celor 28 de ministere ale culturii din Uniunea Europeană, care au fost aplicate în toate competiţiile pentru titlul de Capitală Culturală Europeană:
1. Strategia culturală şi moştenirea pe care aceste capitale urmează să o lase cetăţenilor lor.
2. Bidirecţional – se referă la dimensiunea europeană – de a reflecta propria istorie şi cultură, dar şi pe a celorlalţi.
3. Viziunea programului, o viziune artistică solidă, inclusiv în ceea ce priveşte atragerea vizitatorilor din afara ţării.
4. Participarea cetăţenilor, a operatorilor culturali, în dezvoltarea programului, aici fiind incluşi toţi participanţii – tineri, vârstnici, grupuri dezavantajate, cei care nu sunt consumatori de cultură – absolut toate categoriile.
5. Oraşele respective au bani şi...
6. ... au oameni care să pună proiectele în aplicare.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei