Economie
swipe pentru navigare

Ariile protejate, în pericol

A+ a-

 

* reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) s-au arătat îngrijoraţi de faptul că tot mai mulţi custozi ai zonelor naturale se retrag din lipsă de finanţare * totodată, lipsesc planurile de management pentru aceste spaţii * din cele 27 de arii protejate de interes naţional doar pentru două există astfel de strategii

 

 

Aproximativ 15% din suprafaţa judeţul Iaşi este reprezentată de arii naturale protejate. Cea mai mare parte, 26 de astfel de zone sunt de interes comunitar- situri Natura 2000, dar doar 13 dintre acestea sunt în grija unui custode. Totodată, 17 rezervaţii naturale sunt preluate de foruri care ar trebui să le administreze şi să elaboreze planuri de management pentru acestea. Oficialii APM s-au arătat îngrijoraţi de faptul că, de la începutul acestui an, doi custozi ai unor arii protejate din judeţul Iaşi s-au retras. „Principalul motiv este lipsa de finanţare. Sunt ONG-uri care nu beneficiază de fonduri pentru a gestiona aceste zone“, a precizat Bogdan Davideanu, directorul APM Iaşi. La prezentarea raportului privind starea mediului pe 2012, acesta a mai menţionat că, deocamdată doar pentru două arii protejate s-au realizat planuri de management, iar alte şapte sunt în curs de realizare. „Anul trecut au fost elaborate şi finalizate planuri de management pentru Valea Ilenei şi Pădurea Repedea Bârnova, iar alte şapte planuri sunt în diferite stadii de elaborare. Ariile nepreluate de custozi rămân la noi, iar instituţia nu dispune de fonduri şi personal pentru a putea realiza aceste planuri“, a menţionat şeful APM Iaşi.

Arii protejate pe mii de hectare

Acesta a menţionat că majoritatea zonelor protejate sunt în custodia Direcţiei Silvice. O arie protejată importantă este la graniţa României cu Republica Moldova, pe râul Prut, pe o suprafaţă de peste 4.300 de ha, este în administrarea Apelor Române. Totodată, în comuna Sineşti, este identificată aria protejată Pădurea Ghiorghiţoaia, în administrarea Direcţiei Silvice, cu o suprafaţă de peste 200 de ha. În comuna Miroslava, o altă zonă protejată de 46,3 ha este „Fâneţele seculare «Valea lui David»“. La Deleni, pe 73 ha, Direcţia Silvică administrează Făgetul secular Humosu, în zona Golăeşti pe aproape 100 de ha se întinde Pădurea Medeleni, iar la Dobrovăţ, Pădurea Pietrosu are peste 80 de ha. (Alina Stan)

 

Unele arii protejate sunt şi în proprietate privată. Printre acestea se află Fâneţele seculare „Valea lui David“, cele peste 46 de ha sunt deţinute de 53 de proprietari, în timp ce Pădurea Cătălina de la Cotnari, de 7,6 ha, este în proprietatea privată a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Aici există făget cu arbori a căror vârstă este de 150-200 de ani. Pădurea Frumuşica, de la Mădârjac este deţinută de familia Sturdza.

 

 

Autor: Alina Stan