Timp liber
swipe pentru navigare

Cum sa cresti citrice in casa?

A+ a-

Cum sa cresti citrice in casa?

Citricele sunt plante destul de usor de intretinut, iar cu putina atentie putem avea o recolta personala foarte interesanta. Atat timp cat planta isi va primi in cele din urma necesitatile primare, veti avea fructele asigurate.

Intai trebuie sa intelegem ca atunci cand vorbim de citrice, vorbim de mai multe specii diferite care au nevoie de conditii diferite. Putem gasi cateva specii rezistente la inghet, care au totusi fructe foarte mici si care nu sunt la fel de atractive ca rudele lor din comert. Putem gasi si alte tipuri de citrice precum kumquat sau limequat, care sunt foarte mici, aromate si flagrante dar au nevoie de conditii mai greu de imitat in interior.

Noi ne vom limita in acest articol pe citricele tipice: lamai, portocal, mandarin, grapefruit si/sau pomelo. In mare parte acestea impartasesc conditii similare cu exceptia luminii si a temperaturii, in care mandarinul poate supravietui cu mai putina lumina decat rudele sale, iar lamaiul este cel mai sensibil la temperaturi scazute.

Ingrijire

Citricele sunt destul de usor de intretinut si multe specii pot fi crescute in interior. Calitatea fructelor este direct proportionala cu cele trei conditii de baza, substantele nutritive, cantitatea de apa si lumina. Daca nu are destula apa de exemplu, fructele pot parea seci si uscate iar daca nu au destula lumina, pot fi mai mici sau sub-dezvoltate. In esenta toate aceste reguli fundamentale totusi pot fi pastrate destul de usor.

Sol

Citricele au radacini raspandite in adancime, bine definite si au nevoie de un ghiveci destul de mare. Pentru un lamai de 80 de centimetri trebuie un ghiveci de 40 de cm minim. Prefera solul cu scurgere buna, putin acid si bogat in substante nutritive. Va trebui sa mentineti solul permanent umed si daca este necesar ar fi bine sa adaugati si fertilizant, desi este mai recomandat sa folositi compost pentru ca fertilizantul va avea impact asupra calitatii fructului.

Temperatura

Temperatura variaza cand vorbim de citrice. Atat portocalul cat si grapefruit-ul se vor descurca bine la temperaturi intre 18 de grade noaptea si 26 ziua. Sub 18 grade, planta va intra in starea dormanta, in care nu vor mai da frunze sau flori. Este recomandat ca odata cu sfarsitul lunii August sa aduceti Lamaiul sau Mandarinul in interior pentru ca sa poata supravietui. Toti aici recomandam sa tinteti planta afara vara, mai ales daca are flori.

Lumina

Atat lamaile cat si portocalele sau mandarinele au nevoie de lumina cat se poate de multa pentru a se dezvolta. Acestia ar trebui pozitionati in soarele direct pe timp de vara unde vor primi in jur de 8-9 ore de lumina zilnica. Problema apare iarna cand aceste plante nu vor primi cantitatea dorita de lumina pe timp de iarna. In aceasta situatie, se pot folosi lampi, becuri economice sau neonuri cu spectrul complet de lumina pentru ca planta sa se dezvolte.

Curatare si ingrijire

Lamaiul va incepe sa piarda cateva din frunze la inceputul fiecarei etape dormante. Acest lucru este complet natural, desi planta nu este una cu frunze cazatoare. Acestea ar trebui curatate si luate de la baza solului, pentru ca daca acesta este umed, frunzele pot mucegai solul si planta intra in pericol.

Majoritatea lamailor sunt crescuti si cumparati din ghiveci asa ca marimea este un factor foarte important de luat in considerare. Atunci cand aveti de gand sa taiati planta este recomandat sa udati bine pentru doua trei zile inainte dupa care sa taiati ramurile necesare pentru forma si inaltimea dorita.

Propagare

Majoritatea citricelor vor fi cumparate din magazin. Daca dorim sa le propagam, cea mai eficienta metoda este prin taierea ramurilor. Acestea vor fi luate si puse intr-un sol foarte bogat si umed cu multa lumina, iar in aproximativ 2 saptamani vor da frunze noi.

Daca alegeti propagarea prin seminte, ar trebui sa stiti ca fructul nu va avea fructe deloc sau vor fi mult mai mici decat variantele din magazin. Atunci cand vreti sa plantati semintele lasati solul sa fie putin uscat si apoi adaugati semintele in interior. Puneti ghiveciul intr-un loc uscat. Planta va germina intre zece zile si sase saptamani dupa care o lasati sa creasca pana la marimea de 20 de centimetri inainte sa o mutati intr-un ghiveci mai mare.

Altoirea

Atunci cand doriti sa altoiti un portocal sau lamai va trebui sa alegeti intai o planta mare si sanatoasa care are minim 3-4 ani varsta si trunchiul de 4-5 centimetri diametru. Vom avea nevoie de o planta pentru fruct si una pentru radacina. Cea pentru radacina este de fapt planta noastra, iar de la planta cu fruct nu avem nevoie decat de o mica ramura. Daca avem o ramura a unei citrice care face fructe, atunci putem incerca sa altoim planta. In primul rand vom face o incizie verticala de aproape cinci centimetri aproape de capatul unei ramuri mari ale plantei de radacina. Apoi vom face o taietura de 2-3 centimetri orizontala care se intersecteaza cu punctul inferior al taieturii verticale. Apoi desfacem cu atentie colturile de la coaja, acolo unde cele doua se intersecteaza. Cu o taietura unghiulara scoatem un mugure de la ramura unei plante cu fruct, incluzand o buna bucata de lemn exact de sub mugure. Inseram partea taiata cu mugurele in locul unde cele doua taieturi se intersecteaza. Apasam cu atentie scoarta scoasa peste mugurele introdus. In cele din urma punem mai multe bucati de elastic sau sarma foarte subtire, lasand mugurele insasi liber. Cand mugurele incepe sa creasca, atunci altoiul a fost primit de planta.

Autor: