Noul Cod Rutier 2013 pe scurt: 11 modificări importante

default

Dimensiune font:

| 22-01-2013 14:13

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare sămbătă, 19 ianuarie 2013. Acesta aduce amenzi mai mari, permise în format nou, sancţiuni pentru biciclişti şi alte reglementări noi.

Codul Rutier 2013 a intrat în vigoare sâmbata trecută, pe 19 ianuarie 2013. Acesta aduce o serie de elemente noi, printre care se numără permisul de conducere pentru mopede şi posibilitatea sancţionării contravenţionale a biciliştilor, precum şi amenzi mai mari şi obligativitatea efectuării unei vizite medicale la preschimbarea permisului de conducere.

 

Avariile cu autor necunoscut trebuie reclamate la Poliţie în termen de 24 de ore.

O altă noutate a Codului Rutier îi vizează pe şoferii care îşi găsesc autoturismele lovite în parcare de un autor necunoscut. Fie că este vorba de un act de vandalism, precum o zgârietură cu cheia sau de o lovitură în toată regula, şoferii sunt obligaţi să se prezinte în termen de 24 de ore la birourile de constatare a accidentelor uşoare pentru eliberarea dovezii de reparaţie. 

 

 

Bicicliştii vor putea fi sancţionaţi dacă încalcă legea

Noul Cod Rutier prevede sancţiuni contravenţionale pentru bicicliştii care încalcă prevederile legale. Astfel, dacă există o pistă de biciclete pe acel segment de drum şi biciclistul circulă pe şosea, poliţiştii îl pot amenda. Bicicliştii care încalcă alte norme, cum ar fi nerespectarea culorii roşii a semaforului, ar putea fi şi ei sancţionaţi de poliţişti.

 


Introducerea permiselor în format european

Odată cu introducerea obligativităţii efectuării unei vizite medicale la schimbarea permisului de conducere, noile permise au un format diferit, aliniat la normele europene. Noul tip de permis de conducere include o serie de elemente de securitate menite să îl facă inviolabil şi să descurajeze falsificarea acestuia. Permisele auto care sunt valabile în continuare nu sunt afectate de această decizie.

 

Pierzi "plasticul", primeşti un duplicat.

În cazul în care un şofer îşi pierde permisul de conducere, fie prin distrugere, fie prin furt, aceşta primeşte în schimb un duplicat, care continuă perioada de valabilitate a acestuia până la data de expirare, indiferent când este aceasta. Acest duplicat este acordat fără necesitatea unui examen medical.

 

 

Permisele "normale" vor fi valabile 10 ani, pe când profesioniştii le vor schimba la cinci ani.

Odată cu noul Cod Rutier, valabilitatea permiselor de conducere este de cinci ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv, respectiv de zece ani pentru 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl si BE.

Şoferii sunt obligaţi să efectueze un examen medical la înnoirea permisului de conducere, indiferent de categoria deţinută. Preschimbarea permisului de conducere costă tot 68 de lei.

 

Cresc amenzile

Creşterea salariului minim pe economie, anunţată de Executiv, va duce la creşterea cu 15% a amenzilor rutiere. Cuantumul unui punct de amendă este în continuare de 10% din salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă că acesta va urca de la 70 la 80 de lei.

În cazul nepurtării centurii de siguranţă, amenda va fi de 240 lei. Pentru folosirea telefonului mobil la volan, amenda se situează între 160 şi 240 lei. În cazul depăşirii vitezei maxime admise cu peste 50 km/h, amenda variază între 720 şi 1.600 lei.

 

Adio, mopede fără permis!

Cele aproximativ 200.000 de mopede şi scutere din România vor necesita un permis de conducere pentru a putea fi conduse legal pe drumurile publice. În cazul în care conducătorii acestora posedă deja un permis valabil pentru orice categorie, nu trebuie să îşi facă griji.

Permisul de conducere pentru această categorie se va obţine în urma unui examen de îndemânare pe un traseu dedicat, după ce au promovat în prealabil un examen scris.

Vârsta minimă pentru obţinerea unui permis de conducere al unui moped pe drumurile publice din România va fi de 16 ani, deci imaginea alăturată va deveni doar o amintire tristă.

 

 

AM şi A2, noile categorii pentru mopede şi motociclete.

Noul Cod Rutier introduce obligativitatea permisului de conducere pentru mopede şi creează o nouă categorie pentru acestea: AM. În această categorie sunt incluse mopedele, scuterele, ATV-urile şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică, a căror viteză nu depăşeste 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi, decât dupa ce susţin un examen teoretic şi unul practic pentru obtinerea permiselor din categoriile AM, A1 şi B1.

Categoria A2 este o altă noutate a Codului Rutier 2013 şi este încadrată între A1 şi A. Aceasta include .otociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale.

 

Permisul pentru categoria A se va putea obţine de la 24 de ani

Numărul mare de accidente produse de tinerii care conduceau motociclete puternice în primul an de la obţinerea permisului de conducere a atras atenţia poliţiştilor, care au impus o reglementare mai strictă privind obţinerea categoriei A.

Candidatul trebuie să aibă minimum 24 de ani împliniţi, vechea vârstă minimă fiind de 21 de ani. Categoriile vor fi următoarele:

CATEGORIA AM pentru Mopede, minim 16 ani împliniţi.

CATEGORIA A1 pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg. Tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW, minim 16 ani împliniţi.

CATEGORIA A2 încadrează motocicletele cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale, minim 18 ani împliniţi.

CATEGORIA A implică motociclete cu sau fără ataş şi tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW, minim 24 de ani împliniţi, sau 20 de ani împliniţi şi doi ani de experienţă la categoria A2.

 

Subcategoriile de permis au devenit categorii

Subcategoriile A1, B1, C1,C1E,D1 şi D1E au devenit categorii în toată regula. Spre deosebire de alte modificări ale legislaţiei, în cazul de faţă vorbim doar despre o schimbare a denumirii, urmând să fie folosit termenul de "categorie" în loc de "subcategorie", pe când numele fiecărei categorii rămâne neschimbat.

 

 

Străinii pot obţine permis de conducere românesc dacă stau minim şase luni în ţară

Persoanele cu domiciliul sau resedinţa în România ori care dovedesc că se află la studii în România pentru o perioadă de cel puţin şase luni pot solicita obţinerea permisului de conducere autorităţilor competente să le examineze. Dovada existenţei uneia dintre situaţiile cerute de lege se face cu documentele prevăzute de actele normative care reglementează domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau regimul străinilor în România, după caz.

Vestea bună pentru români este că noile permise pot fi preschimbate mai uşor în Uniunea Europeană.

 

 

Sursa:automarket.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

ilie costel

Jan 28, 2013

am permis tr din an'87 pe noi de ce nu ne incadreaza la categoria c deoare ce sint tractoare care merg cu o viteza de 60-65 de km la ora

ilie costel

Jan 28, 2013

am permis tr din an'87 pe noi de ce nu ne incadreaza la categoria c deoare ce sint tractoare care merg cu o viteza de 60-65 de km la ora

ilie costel

Jan 28, 2013

am permis tr din an'87 pe noi de ce nu ne incadreaza la categoria c deoare ce sint tractoare care merg cu o viteza de 60-65 de km la ora

ilie costel

Jan 28, 2013

am permis tr din an'87 pe noi de ce nu ne incadreaza la categoria c deoare ce sint tractoare care merg cu o viteza de 60-65 de km la ora

nadin

Jan 23, 2013

pai sa luam un salar din ue potrivit, 1500 eu. acuma sa luam la noi un salar potrivit, 200 eu. pai vad ca toti sunt ch. ..ori. in ce uniune poti sa fii ? cu diferenta asta - o astfel de situatie nici nu trebuie amintita, nici privita ca sa nu-ti crape obrazul de rusine, cel mai bine ca strutul bagi capul sub perna macar sa nu vezi tu insati. pai o tara proaspata intrata , da , deacord sa aiba diferenta la salar insa de maxim 100-200 eu, iar in caz ca nu se respecta asa ceva valea din ue sau la puscarie cei care au degenerat situatia de s-a ajuns la diferenta mai mare de 200 eu. pai da in cazul romanilor cu asa o diferenta ma inspaimant crede sa fie vre-o vrajeala de nu se sesizeaza nimeni. pa si pu, la revedere.

rica

Jan 23, 2013

combustibilul ca in uniune, painea ca in uniune, reguli ca in uniune, dar dreptate si salarii nu mai ca in uniune. cred ca se ascunde ceva aici, oare nu?

narcis

Jan 23, 2013

stiri informative despre noul permis si noile reglementari ale codului rutier, care sunt benefice oricarei persoane interesate cu privire la acest aspect ........bine - bine ....dar traiul asta de viata din ro.(asta pe toate planurile.....in general) oare cand se va schimba vreodata ??? daca,in unele privinte,se merge conform normelor si standardele cerintelor u.e. atunci dragii nostri ''inteligenti'' din capul statului , oare cand vor schimba in bine ceva .....pe toate planurile (nivelul de trai,salarii decente,locuri de munca....etc.) adica exact si conform normelor si cerintelor u.e. ....precum germania,franta ....etc ........''e grele fratilor'' .....''e grele'' .....!! la noi .....e buna zicala aia din mosi-stamosi ...si anume: ''vorba lunga ....saracia romaniei'' ....!! o zi buna sa aveti ...!!!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei