Alimentele din comert iti pot imbolnavi familia. Invata sa alegi produsele lactate si pestele

default

Dimensiune font:

| 02-05-2013 08:34

Cand vreti sa cumparati carne, lapte sau peste exista si pericolul ca acestea sa nu fie intr-o stare buna, iar comerciantii sa va “ademeneasca” cu mirosuri, coloranti sau alte “artificii” care sa dea senzatia de proaspat. Iata cum trebuie sa deosebiti produsele lactate si pestele produsele din peste proaspete de cele alterate, mai ales ca acum cumparaturile pentru Sarbatorile Pascale sunt in toi.


 

Lapte

Culoarea si opacitatea se apreciaza dupa introducerea laptelui intr-un cilindru de sticla incolora.
Omogenitatea se apreciaza prin trecerea laptelui dintr-un cilindru in altul, urmarindu-se modul de curgere, ocazie cu care se apreciaza si consistenta. Laptele nu trebuie sa formeze un filon consistent urmat de o curgere greoaie.

 


Smantana

Aprecierea organoleptica se face pe produsul cu o temperatura de 8-12 °C. Se are in vedere aprecierea aspectului, consistentei, mirosului si gustului.

Nu este admisa pentru consum smantana cu consistenta filanta sau mucilaginoasa, cu bule de gaz sau mirosuri si gusturi straine.

 


Branzeturile

Branzeturile se grupeaza in doua mari categorii: branzeturi cu pasta moale si branzeturi cu pasta tare.

 

Branzeturile cu pasta moale

Aspectul: daca prezinta masa omogena, prezenta sau absenta scurgerilor libere de zer, existenta mucegaiurilor sau a impuritatilor;

Consistenta: se stabilesc caracteristicile pastei in functie de sortiment (moale, untoasa, nesfaramicioasa);

Culoarea: se apreciaza nuanta de culoare la suprafata si din profunzime, precum si uniformitatea ei;

 

Mirosul si gustul: se apreciaza aroma si gustul care trebuie sa fie caracteristice sortimentului si se depisteaza nuantele nespecifice sau straine (acru, amar, de drojdie, de mucegai etc).

 


Branzeturile cu pasta tare

Aspectul exterior, se observa daca forma bucatilor este caracteristica (conform sortimentului) sau prezinta deformari. Se apreciaza culoarea cojii si prezenta crapaturilor. In cazul bucatilor parafinate se controleaza uniformitatea stratului de parafina;

Aspectul pe sectiune: aprecierea se face pe sectiune proaspata, urmarindu-se omogenitatea miezului, prezenta sau absenta ochiurilor de fermentare (coagul buretos, cavernos sau orb);

Culoarea miezului: se observa nuanta de culoare si uniformitatea ei;

Consistenta miezului: se examineaza elasticitatea pastei, stabilindu-se daca este omogena, corespunzatoare tipului de branza din care face parte, cauciucoasa, sfaramicioasa sau nisipoasa;

Mirosul si gustul: se apreciaza daca sunt caracteristice tipului respectiv, daca sunt suficient de expresive sau daca prezinta unele defecte.

Branzeturile care prezinta numai defecte tehnologice, de structura, consistenta, aspect si culoare, fara alte modificari, se prelucreaza in branzeturi topite.

Pestele neprelucrat

Examenul organoleptic are in vedere aprecierea urmatorilor indicatori: rigiditatea musculara, aspectul gurii, aspectul ochilor, al branhiilor, al pielii si al solzilor, al anusului, al musculaturii (pe pestele ca atare si pe suprafata de sectiune) si aprecierea aspectului viscerelor.

In functie de acesti indicatori pestele se clasifica in:

- peste proaspat;

- peste relativ proaspat;

- peste alterat.

 

La pestele congelat, examenul organoleptic urmareste aceeasi indicatori, dar examinarea se face numai dupa decongelare. Pestele bine congelat, la lovire, emite un sunet clar, ceea ce indica inghetarea uniforma in toata masa. Pestele congelat trebuie sa prezinte gura inchisa, ochii exoftalmici, solzi stralucitori si pielea lucioasa. Daca in momentul congelarii, pestele nu s-a aflat in stare de prima prospetime, se constata gura intredeschisa, ochii infundati in orbite, solzii si pielea intunecate.

 

Pestele prelucrat

Examenul organoleptic urmareste aprecierea aspectului exterior, iar pe sectiune, culoarea, consistenta, mirosul si gustul.

 

Icre

Examenul organoleptic are in vedere:

- aprecierea aspectului exterior al bobului;

- individualitatea bobului, luciul;

- aspectul substantei de legatura;

- mirosul si gustul.

Icrele congelate se prezinta sub forma de brichete cu fetele si muchiile regulate, netede, acoperite cu glazura de gheata subtire, uniforma si continua. Dupa decongelare, icrele (care sunt in ovare) trebuie sa fie fara resturi de alte viscere, fara cheaguri de sange sau continut intestinal, fara corpi straini sau formatiuni parazitare. Dupa scoaterea din ovare, boabele trebuie sa fie intregi, translucide, de culoare alba – galbuie, elastice, cu miros caracteristic normal.

Icrele sarate (de crap, stiuca, hering, macrou, cod, tarama) au bobul marunt (exceptie cele de stiuca) cu aspect de masa uniforma, granulata. Boabele trebuie sa fie intregi, bine individualizate, elastice, de culoare galbuie sau roscata, fara fragmente de tesut conjunctiv, cheaguri de sange, solzi sau corpi straini, fara elemente de natura parazitara. Mirosul si gustul trebuie sa fie specifice, placute, fara mirosuri sau gusturi particulare (de ranced, amar, mucegai, fermentatie etc.)

Icrele de Manciuria (icrele de la unele specii de somoni) sunt icre cu bobul mare de culoare portocalie (chiar spre roscat), cu boabele intregi, bine individualizate, fara resturi de tesut conjunctiv ovarian, fara cheaguri de sange sau alte impuritati. Intre boabele de icre poate exista o mica cantitate de lichid cu aspect vascos, cleios si subtire, de aceeasi culoare cu icrele. Mirosul si gustul sa fie specifice, placute, fara miros si gust particular (de mucegai, fermentatie, putrefactie, iute, ranced etc).

Icrele negre (de morun, nisetru, pastruga, cega, sip) trebuie sa fie bine individualizate, de marime uniforma, cu aspect lucios, de culoare cenusie – negricioasa (cele de morun) sau negru pronuntat, cu diametrul mic (cele de nisetru), bine scurse de saramura, fara impuritati, cu miros si gust specifice, placute. Se considera necorespunzatoare sub aspectul examenului organoleptic: icrele cu aspect mat, cu boabe moi, incretite sau sfaramate, cu substanta de legatura hidrolizata, cu miros modificat, de mucegai, fermentat, ranced, cu gust amar, iute sau acru, putrid, cele care contin resturi de tesut conjunctiv, diferite impuritati (nisip).

Se resping de la consum si se confisca icrele de mreana si mihalt (toxice).

Speram ca aceste informatii sa fie de folos populatiei, care de foarte multe ori este pusa in situatia de a alege intre produse de origine animala de calitate indoielnica sau cu provenienta necunoscuta. (Sursa: informatiiprofesionale.ro)

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK



 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei