Cărăuşie de peste un secol pe Ceahlău VIDEO

default

Dimensiune font:

| 29-07-2013 14:00

* pe vârful masivului Ceahlău, nimic nu se aseamănă cu traiul facil de la poalele muntelui * aprovizionarea cabanei se face ca acum mai bine de 100 de ani, cu ajutorul cailor * cărăuşia pare că se lasă moştenire din generaţie în generaţie, cu limbă de moarte

Stela şi Mona se aburcă cu greutate, sub povara alimentelor, pe serpentinele care fac legătura între Poiana Stănile şi cabana Dochia, de pe platoul Ceahlăului. Mânate din spate sau prinse de dârlogi, ghidate cu grijă pe zonele abrupte sau mânate mai cu sârg pe platourile şi zonele împădurite, în jurul celor două iepe care alimentează cabana Dochia se văd din când în când, prin jnepenişul des sau printre copacii crescuţi parcă dintr-o tulpină, cărăuşii Dochiei: Dumitrel şi Costel. Zilnic sau, alteori, doar o dată pe săptămână, cei doi încarcă între greabănul şi crupa cailor sacii de merinde şi băuturi comandate de cabanierul Dochiei şi pornesc printre brazii şi fagii Ceahlăului, pe cărările înguste străjuite de hăurile şi jgheaburile ce coboară de sub peretele Ocolaşului Mare şi Gardul Stănilelor, în sus, spre cabana cu nume de legendă. Traversarea luminişurilor pline de rugi de fragi sau de afine, a cărărilor umbrite de pereţii stâncoşi sau desişul coniferelor, nu este unul tocmai uşor sau lipsit de pericole. Până la Stănile, poiană situată pe creasta Ceahlăului spre Bicazul Ardelean, aprovizionarea se face cu maşina.

Singurul mod prin care se poate ajunge pe platoul Dochia este pe jos sau cu ajutorul cailor

400 de metri în trei ore
Din acel punct, accesul cu orice mijloc de locomoţie modern, devine interzis. Singura cale prin care se poate ajunge sus, pe platoul Dochiei, este pe jos sau cu ajutorul cailor. Cu desagi de 80 de kilograme, iepele urcă drumul abrupt dintre Stănile şi Cabana Dochia în aproximativ trei ore. „Mă ocup de aprovizionarea cabanei de 25 de ani. Am schimbat o grămadă de cai până acum. Prima dată am cărat cu un unchi de-al meu, care a avut cai ce au cărat pe Ceahlău şi 15-20 de ani. Depinde cum îşi ţine omul animalele. Cabana se aprovizionează cu caii de când e ea. Noi facem cărăuşie numai cu alimente. Cărăuşie se mai face şi pentru mănăstirile de pe Ceahlău, numai că acolo sunt alţi oameni şi vin foarte rar, pentru că nu au consumaţie, ca aici”, ne spune Dumitrel. Spre deosebire de Dochia, la cabana Fântânele, aprovizionarea se face cu rucsacul şi, de puţin timp, chiar şi cu tractorul. „Eu fac cărăuşie pentru Dochia de când e Luluş, cabanierul, adică de vreo 4 ani. Am făcut câteodată şi patru trasee pe zi, dar pot să vin şi o dată pe săptămână, depinde de necesităţile de la cabană”, spune şi Costel, celălalt cărăuş. Tot cărăuşii sunt şi sanitarii platoului de pe Ceahlău. După ce lasă alimentele la cabană şi puţin răgaz pentru cele două iepe, aceştia încarcă gunoiul menajer rămas în urma turiştilor să se coboară pentru un nou transport de alimente, nu înainte de mai piguli de pe jos vreo urmă a „civilizaţiei” lăsată în urmă de vreun turist grăbit.

Cu desagi de 80 de kilograme, iepele Stela şi Mona urcă drumul abrupt dintre Stănile şi Cabana Dochia în aproximativ trei ore.

Alte vremuri, acelaşi mijloc de transport
Accesul din Bicazul Ardelean până la Curmătura La Scaune, şea de unde se vede în toată splendoarea ei uriaşa căldare a Jgheabului lui Vodă, punct situat la o altitudine de 1.326 de metri, unde drumul se opreşte brusc, se poate face şi cu maşina, după parcurgerea a 17 km. Din acel punct, cărăuşia cu alimente până la Dochia se face numai cu cele două iepe. Drumul până la Dochia urcă pe pante înclinate, printre tufe de jnepeni şi ienuperi sau desişuri de afiniş şi merişor. Despre cărăuşia pe masivul Ceahlău s-a evocat foarte puţin. Calistrat Hogaş menţionează în „Amintiri” cum se călătorea pe Ceahlău pe la 1900. „Ajunşi la Răpciugi, prima grijă a noastră a fost să căutăm cai care să ne urce la deal. Am mers cu ţiganul Bălău, care avea câţiva cai pe care îi închiria pentru urcat muntele. Chiria pe un cal era de 4 lei pe zi, în care intra şi plata omului conducător. De obicei, plecarea pe munte se făcea dimineaţa, negăsindu-se loc de adăpost pe vârf şi ca să te poţi întoarce înainte de a da întunericul. Călare mergeau cei neobişnuiţi cu muntele, pentru că nevoiaşul şi călăuzele îşi luau chicioarele în schinare şi mergeau înainte”. Primele marcaje ce au fost făcute pe potecile Ceahlăului, actualele trasee de astăzi, au fost începute după 1946, tot cu ajutorul cailor. În anul 1910, atunci când cabana Dochia a fost refăcută, la reconstrucţia ei, un aport capital a fost adus şi de cărăuşi. Primii care au făcut cărăuşie pe Ceahlău au fost chiar cabanierii Dochiei, D. Zaiţ, ajutat de Ion Budai, ambii din Grinţieş. Din anul 1927, cabana este concesionată lui Gheorghe Baciu, concesiune ce se încheia din doi în doi ani. Turiştii găseau cabana deschisă numai între 15 mai şi 15 octombrie, dată la care Baciu o încuia şi căra pe cai toată zestrea, pentru a fi păstrată la locuinţa sa, în satul Schit. În luna mai urca din nou cu zestrea dusă pe cai, deschidea cabana, o văruia, repara soba, priciurile şi împrospăta saltelele din buceag, un fel de muşchi adunat de pe Ocolaşul Mare. Mult mai târziu, între anii 1985-1989, când cabana se extinde spre est, materialele sunt cărate şi cu elicopterul, dar baza rămâne, până în ziua de azi, cărăuşia pe patru picioare. (Nelu Păunescu)


Primii care au făcut cărăuşie pe Ceahlău au fost chiar cabanierii Dochiei, D. Zaiţ, ajutat de Ion Budai, ambii din Grinţieş


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

alextm

Jul 29, 2013

un munte de legenda! e bine ca mai scrie/pozeaza cineva din presa si chestii de astea!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei