Cum arată centrul unui mare oraș din România. Clădirile impresionante, un veritabil magnet pentru turiști

1_11zon

Dimensiune font:

| 02-05-2024 17:25

În ultimii ani, Iașiul a devenit un punct de atracție extrem de important pentru turiști. Oameni din toate colțurile României dar și din alte țări ajung în capitala Moldovei și rămân impresionați de frumusețile orașului.

Centrul istoric este, fără îndoială, unul dintre punctele forte ale Iașiului. La o scurtă plimbare, putem descoperi o adevărată colecție de clădiri superbe, încărcate de istorie, care abia așteaptă să fie descoperite de către turiști. Chiar dacă unele dintre ele sunt extrem de cunoscute la nivel național, nu și-au pierdut din farmec, susțin oamenii din turism.

Centrul Iașiului, magnet pentru turiști

Chiar dacă turismul din județul Iași este preponderent pentru business, schimburi academice, cultural și religios, în ultimii ani s-a simțit o creștere când vine vorba despre turismul de weekend, susțin specialiștii. Se pare că orașul a devenit un punct important de atracție pentru cei care vor să meargă într-un city break.

„Fiind vorba despre un oraș academic, cu multe universități de prestigiu, nu este de mirare că Iașiul stă bine la capitolele turism de business, turism academic sau cultural. Totodată, avem cel mai mare pelerinaj din țară, dacă nu mă înșel. Acest lucru pune Iașiul pe harta turismului religios la nivel național și chiar European.

Cu toate acestea, s-a constat o creștere când vine vorba despre turismul de weekend. În ultimii ani, Iașiul s-a schimbat, iar centrul orașului este superb și reușește să atragă foarte mulți turiști. Vorbim despre cei care vin în city break, turiști din țară sau din străinătate. Iașiul este un oraș perfect pentru o vacanță de două sau trei zile”, a precizat Andrei Albu, consilier în turism din Iași.


 Nu gasesc

Palatul Roznovanu Iași SURSĂ Cristian Hitruc

Clădirile superbe din centrul Iașiului

Centrul Iașiului este, cu siguranță, cel mai apreciat loc din oraș, ce întrunește o multitudine de obiective turistice. Cea mai emblematică clădire pentru oraș este Palatul Culturii. Clădirea a fost votată ca fiind una dintre cele mai frumoase clădiri iluminate nocturn din lume. Astfel, bijuteria din centrul Iaşiului reuşeşte să adune, anual, mii de turişti din toate colţurile lumii. O dovadă a acestui fapt o reprezintă şi încasările înregistrate pe parcursul anului 2023.

În anul 2023, Palatul Culturii din Iași a încasat nu mai puţin de 2.525.894 de lei din vânzarea biletelor. Numărul persoanelor care au vizitat instituția culturală este de 388.658.

Palatul care a devenit sediul primăriei, un monument cu totul special

Palatul Roznovanu, situat în inima municipiului Iaşi, atrage, zi de zi, privirile trecătorilor. Dar puţini cunosc istoria acestei clădiri care, de-a lungul timpului, a adăpostit personalităţi şi evenimente importante. Situat pe Bulevardul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Iaşi, în vecinătatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, actualul sediu al primăriei ascunde poveşti impresionante, la care au luat parte nume importante din istorie. Clădirea, cunoscută de foarte mulţi ieşeni ca fiind primăria Iaşului, a ajuns simbolul administraţiei locale în anul 1891. Atunci, primarul Vasile Pogor a cumpărat Palatul, care era o clădire foarte impresionantă a acelor vremuri, ce fusese martora poveştilor unei mari familii de boieri moldoveni, Rosetti-Roznovanu.


 Nu gasesc

Mitropolia Moldovei și Bucovinei SURSĂ Doxologia

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, locul celui mai mare pelerinaj din țară

Cu siguranță, un loc extrem de special în inima credincioșilor din România este Mitropolia Moldovei și Bucovinei din Iași. Aici are loc cel mai mare pelerinaj din țară, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Aflată în centrul oraşului, pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, superba catedrală reuşeşte să adună, an de an, zeci de mii de credincioși.

În prezent, Mitropolia este condusă de către ÎPS Teofan Savu, care poartă titlul de arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Mănăstirea care a supraviețuit flăcărilor și năvălitorilor

Cei care au vizitat măcar o dată capitala Moldovei s-au oprit, cu siguranţă, şi în dreptul unei superbe biserici care se află chiar în centrul oraşului. Mănăstirea Trei Ierarhi, o adevărată bijuterie a Iaşiului, a trecut prin multe încercări de-a lungi existenţei.


 Nu gasesc

rei Ierarhi Iași SURSĂ FOTO Wikipedia

Biserica a fost construită de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637 -1639, că necropola domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri şi forme tradiţionale cu materiale preţioase şi o decoraţie fastuoasă.

Mitropolitul Varlaam a sfinţit aceast sfânt locaş la dată de 6 mai 1639, iar doi ani mai târziu aici au fost aşezate moaştele Sf. Cuvioase Parascheva.

De-a lungul anilor, superba mănăstire din centrul Iaşiului a trecut prin multe încercări. În anul 1650, biserica a fost jefuită şi arsă de năvălitorii din est, iar în anul 1686 a fost călcată de năvălitorii din nord. Totodată, mănăstirea a fost zguduită de mai multe cutremure, în anii 1711, 1781, 1795 şi 1802.


 Nu gasesc

Iasi oras din Romania

Cristian Hitruc adevarul.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Palatul Culturii, închis în „Noaptea Muzeelor”
17/05/2024 10:38

* decizia are la bază nemultumirile angajatilor vis-a-vis de nivelul scăzut al salarizării din institutiile de cultură * peste 80% dintre instituţiile de cultură din ţară vor boicota ediţia din acest a ...

Păşcănean, trimis în judecată deoarece n-a vrut să le dea caş celor trei copii
17/05/2024 10:36

  Vasile D. are o fermă intinsă pe 27 hectare, la marginea unei comune de langă Paşcani. Zece sunt luate in arendă, patru le-a concesionat, restul sunt ale lui. Omul e harnic, gospodar şi instărit. ...

Imaginaţia de nestăvilit a hoţilor ieşeni
17/05/2024 10:35

Meseria  de hoţ e foarte „rentabilă”. Asta o demonstrează dosarele penale deschise impotriva lor. În 30% dintre cazuri, se lasă cu renunţare la urmărirea penală. În alte 60% ...

Primăria caută constructor pentru reamenajarea Parcului Ciurchi
17/05/2024 10:34

  Primăria Municipiului Iasi (PMI) asteaptă oferte pentru proiectarea si executia lucrărilor de reamenajare a Parcului Ciurchi, termenul limită de depunere a dosarelor de către firmele sau asocierile ...

Festival du Bonheur pour le gourmands aduce delicii culinare în premieră la Iași, în grădina Palas, cu ocazia Romanian Creative Week
17/05/2024 10:33

Festival du Bonheur pour le gourmands aduce delicii culinare in premieră la Iasi, in grădina Palas, cu ocazia Romanian Creative Week Iaşi, 16 mai 2024 Festival du Bonheur pour le gourmands vine in premier ...

Protest spontan la Agenția pentru Protecția Mediului
17/05/2024 10:33

Angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi au declansat joi, 16 mai, un protest spontan in fata institutiei, nemultumiti de nivelul scăzut al salariilor si fată de neaplicarea de către Ministeru ...

„AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale pe simeze, la Muzeul Unirii din Iași
17/05/2024 09:04

  În perioada 19 - 26 mai 2024, Muzeul Unirii din Iasi va găzdui o expozitie colectivă, intitulată „AMPRENTE” – Imersiuni Vizuale, organizată de Asociatia „Excelentă pe ...

 O nouă premieră la Opera Iași. Se pot cumpăra bilete!
17/05/2024 08:50

Opera Natională Romană din Iasi pune in vanzare astăzi, la ora 12:00, biletele de intrare la ultimele spectacole ale stagiunii 2023-2024.  Stagiunea se va incheia cu o nouă premieră, „Turandot& ...

 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei