Proiectul „Paşi spre o viaţă mai bună în comunităţile de romi din judeţele Regiunii Nord Est”

default

Dimensiune font:

| 09-03-2013 05:00

* datorită acestui program, romii din cinci comunităţi aflate în patru judeţe din Moldova trăiesc acum în condiţii mai civilizate

În comunităţile cu mulţi romi, Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) derulează Programul de Intervenţii prioritare-unul dintre componentele Proiectului de Incluziune Socială, finanţat dintr-un împrumut de la Banca Mondială. Potrivit reprezentantului regional al Fondului Român de Dezvoltare Socială sucursala Iaşi, Valentina Paraschiv, proiectele au produs modificări ale mentalităților, dovedind capacitatea constructivă a cooperării dintre romi şi autorităţile locale, dând o nouă perspectivă comunitară. El a exemplificat cu judeţul Neamţ, comuna Vânători, unde romii căldărari mai practică meserii tradiţionale, dar ale căror produse nu au căutare - ceaune, cazane, bidinele din păr de porc. În acest context, veniturile comunităţii provin exclusiv din ajutoare sociale, colectarea şi valorificarea fierului vechi, cerşit şi ghena, acolo unde copiii împreună cu mamele, îşi completează masa zilnică. În momentul demarării proiectului „O şansă pentru comunitatea de romi UMTF din Vânători-Neamţ”, romii se confruntau cu o serie de probleme derivate din stilul de viaţă, tradiţii şi cutume, completate cu excluziunea socială. Unul dintre aspectele grevante asupra calităţii vieţii populaţiei din comunitate, îl reprezenta lipsa apei potabile curente, cu consecinţe negative în ceea ce priveşte igiena şi starea de sănătate. Astfel, se înlănţuiau elemente care acutizau fenomenul de excluziune socială a romilor, un exemplu fiind igiena necorespunzătoare a elevilor romi, determinantă a unei proaste relaţionări cu elevii majoritari, primii trăind stări de descurajare şi de frustrare care au condus la abandonarea sistemului de învăţământ. S-a identificat posibilitatea de implementare prin FRDS a unui program integrat, astfel după o serie de adunări publice au fost stabilite în unanimitate, obiectivele proiectului şi anume, construirea unei băi publice-cu duşuri şi maşini de spălat - în comunitate şi înfiinţarea unui serviciu comunitar de informare şi consiliere prin care să fie făcută educaţie sanitară. De la sfârşitul anului trecut, cei 169 de romi şi-au văzut visul cu ochii.
Activităţi after school pentru romii din Valea Şoşii
Şi în comuna Poduri, judeţul Bacău apariţia Programului de Intervenţii Prioritare, a oferit şansa îmbunătăţirii nivelului de viaţă al romilor din comunitatea Valea Şoşii, fiind efectuate lucrări de infrastructură, iar la mijlocul anului trecut a fost deschis oficial „Centrul Social Multifuncţional-Valea Şoşii” cu servicii de consiliere, educaţie, activităţi after school, activităţi recreative, culturale şi sportive. Un număr de 48 de copii şi adolescenţi, beneficiază de aceste activităţi prin care se urmăreşte prevenirea abandonului şcolar şi îmbunătăţirea performanţelor şcolare, 15 tinere au fost consiliate pe tema evitării sarcinilor nedorite şi informate în ceea ce priveşte normele de igienă la nivel individual şi la nivelul familiei, iar 20 de familii au fost consiliate în vederea prevenirii practicilor de violenţă în familie.
Drumuri la Vaslui
Finanţarea acordată de către FRDS comunei Băceşti din judeţul Vaslui, a permis
reabilitarea drumurilor din interiorul comunităţii, reparaţii de mică anvergură la un număr de 31 de locuinţe individuale din comunitatea de romi, derularea unei campanii de informare în domeniul sănătăţii.
O altă comunitate de romi, în judeţul Vaslui se găseşte în comuna Oseşti. Dintre cele aproximativ 60 de gospodării care compun comunitatea Ruginoasa, dispuse de-a lungul a trei uliţe, mai mult de jumătate nu au acces la o sursă de apă potabilă în apropiere, fiind necesară deplasarea pe o distanţă considerabilă, lucru dificil de realizat în condiţii meteo nefavorabile. Absenteismul şcolar prezent în rândul elevilor romi din comunitatea Ruginoasa, se datorează şi condiţiilor extrem de proaste oferite de drumul care face legătura dintre comunitate şi centrul de comună, acolo unde se găsesc instituţiile de învăţământ. Deşi problematica romilor a fost o preocupare constantă a autorităţilor locale, fondurile insuficiente, nu au permis investiţii mari în comunitate. Grupul de iniţiativă constituit în urma unei adunări publice din 21 iulie 2011, a ajuns la concluzia că printre cele mai grave probleme din comunitate se regăseşte numărul insuficient al serviciilor medicale, educaţionale şi sociale, raportat la cel al populaţiei dar şi imposibilitatea asigurării accesului mijloacelor de intervenţie rapidă în zonă (salvare, pompieri) datorată stării foarte proaste a infrastructurii de transport. Potrivit Valentinei Pareschiv, pornind de la aceste nevoi, s-a conturat proiectul „Drum şi Centru cultural - educativ pentru romii din Oşeşti” Astfel, cele două obiective de mică infrastructură respectiv modernizarea pe o porţiune de 700 m a drumului care leagă comunitatea de romi de centrul satului şi amenajarea unui centru cultural-educativ comunitar au dus şi la realizarea obiectivelor componentei sociale, respectiv creşterea accesului membrilor comunităţii de romi la servicii de educaţie, sănătate, pieţe de aprovizionare - căi desfacere; creşterea gradului de conştientizare a problemelor legate de sănătate şi igienă pentru 100 de beneficiari romi din comunitatea Ruginoasa; prevenirea marginalizării sociale a unui număr de 30 de copii din comunitate, prin oferirea de servicii educative, recreative şi de socializare.
Igienizări la Suceava
Un grup numeros de cetăţeni romi-în procent de 45% se găseşte în satul Gulia-oraş Dolhasca din judeţul Suceava. Aici s-a constatat că, una dintre marile probleme care grevează calitatea vieţii romilor din localitate, era reprezentată de starea proastă a drumurilor din pământ. Pe lângă modernizarea drumurilor, membrii comunităţii au considerat ca prioritate, igienizarea comunităţii şi educarea locuitorilor, în ceea ce priveşte menţinerea unui mediu curat, în condiţiile în care, există romi care aruncă la voia întâmplării ambalajele alimentare, dar şi alte produse, neînţelegând încă, importanţa curăţeniei în gospodăriile personale şi în împrejurimile acestora. „În cadrul parteneriatului dintre membrii comunităţii şi reprezentanţii administraţiei publice locale, proiectul şi-a atins obiectivele stabilite, în ciuda unor dificultăţi întâmpinate pe parcursul perioadei de implementare”, a subliniat reprezentantul regional al Fondului Român de Dezvoltare Socială sucursala Iaşi, Valentina Paraschiv. El a precizat că sustenabilitatea proiectului, este asigurată în ceea ce priveşte componenta de mică infrastructură, prin preluarea drumului de către Primăria Dolhasca, în vederea asigurării lucrărilor de menţinere a calităţii lucrărilor, iar în ceea ce priveşte componenta socială, prin continuarea activităţilor Cercului Ecologic -organizat în cadrul Şcolii Gulia, activităţile derulate, determinând şi populaţia adultă să participe în continuare la activităţile de ecologizare şi informare comune (copii şi adulţi).
Irina Bucşinescu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei