Regina Maria și Iașul. Strălucirea unei legături regale

maria1-IS
maria2-IS
maria3-IS
maria-IS

Dimensiune font:

| 09-05-2024 12:01

 Timp de o lună, Palatul Braunstein găzduiește o manifestare de înaltă ținută * este vorba despre expoziția „Maria a României, Regină și artistă”, ce reunește o serie de obiecte ce au aparținut suveranei, piesa de mare atracție fiind coroana de aur

 

  De câteva zile, Palatul Braunstein sclipește într-o lumină blândă, care pare să străbată din timpuri demult apuse. Zidurile sale, păstrătoare de taine vechi, apără cu grijă o bijuterie care depășește orice preț – coroana de aur a Reginei Maria. Piesa de excepție, adusă de la Muzeul Național de Istorie a României, nu doar încântă ochii celor ce o privesc, ci amintește de o epocă de glorie și curaj, sub semnul unei personalități care a marcat nu doar istoria țării, ci și identitatea și spiritul unui întreg popor.

Confecționată în 1921, coroana Reginei Maria a fost comandată celebrei Case de orfevrieri francezi „Falize Frères” din Paris, după proiectul pictorului Costin Petrescu, arhitect, profesor și director din 1899 al Școlii de Belle Arte din București. Misiunea lui nu a fost nici pe departe una ușoară, indicațiile fiind cât se poate de neobișnuite: „Nu vreau să am ceva modern, cum ar putea avea oricare altă regină. A mea (coroana) să fie pe de-a întregul medievală”, a cerut Regina Maria. Autoritățile române au plătit peste 64.000 de franci Casei Falize Frères, depășind suma negociată inițial, precum și termenul de livrare. În schimb, lucrarea fraților André, Jean și Pierre Falize a fost cea mai neobișnuită coroană pentru mediul monarhic european conservator, dar mai ales o capodoperă a orfevrăriei din perioada secolelor XIX-XX. Cu toate că strălucește prin frumusețea sa, adevărata valoare a coroanei constă în semnificațiile și emoțiile pe care le evocă tuturor celor care o privesc.

Reîntoarcere în Iașul regal

Regina Maria a fost mult mai mult decât o figură de reprezentare regală. A fost un lider inspirat, un simbol al curajului și rezilienței în fața adversităților și un promotor al valorilor umanitare și culturale. În timpul Primului Război Mondial, ea a devenit cunoscută drept „Regina Soldat”, fiind implicată activ în sprijinirea trupelor și a victimelor războiului. Dar moștenirea sa nu se rezumă doar la timpul războiului. După încheierea conflictului, suverana a jucat un rol crucial în consolidarea statului român modern și în promovarea unității și coeziunii naționale. În timpul domniei sale, a avut loc un proces intens de modernizare și reformă, ea însăși fiind o promotoare a progresului și a egalității. Legătura Reginei Maria cu Iașul, fosta capitală a Moldovei, a fost strânsă și profundă. Iașul a fost locul unde a simțit pulsul poporului român și a fost inspirată de spiritul său rezistent și de tradițiile sale bogate. „La Iași am învățat să iubesc crinii”, spunea Regina Maria. Cu două treimi din ţară ocupată, în 1916, refugiul de la Iaşi a dat proba de foc a vieţii ei. A îngrijit răniţi şi bolnavi de tifos exantematic, a organizat sistemul de ambulanţe, a participat la aprovizionarea cu lemne a oraşului supraaglomerat. A dat curaj tuturor atunci când cei mai curajoşi dintre curajoşi nu mai sperau că victoria este posibilă. Privind coroana de aur, mantia și alte obiecte ce au aparținut suveranei, simți istoria, trăiești acele vremuri tulburi și poți înțelege mult mai bine ideea de devotament și sacrificiu.

Deschiderea expoziției, o inițiativă a Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași, prin intermediul managerului Aurica Ichim, realizată cu sprijinul Primăriei Iași, al Muzeului Bruckenthal din Sibiu, al Muzeului Național de Istorie și a Muzeului Peleș, a fost salutată de un public larg, care a dorit să facă o reverență nu doar Reginei Maria, ci și trecutului. Evenimentul, apreciat drept „excepțional, de suflet”, după cum a spus prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, membru al Academiei de Științe Medicale, a fost salutat de către primarul Mihai Chirica, reprezentanți ai corpului diplomatic - consulul onorific al Franței Radu Grădinaru, consulul onorific al Suediei Amalia Georgescu, cadre didactice și universitare, oficiali, reprezentanți au universităților, artiști plastici, directorul Arhivelor Statului, Florin Cîntic, care s-a ocupat de aducerea la Iași a „Caietelor Reginei”, dar și mulți tineri. Prin talentul câtorva viitori artiști de la Colegiul Național de Arte „Octava Băncilă” a fost readus din epocă spiritul Societății Tinerimea Artistică, susținută de Regina Maria.
Cu prilejul expoziției „Maria a României, Regină și artistă”, la Palatul Braunstein pot fi văzute lucrări de Luchian, Grigorescu, tablouri de mare ținută care acum fac parte din Tezaurul României. Alături de aceste piese, coroana de aur strălucește nu doar prin frumusețe, ci și prin semnificațiile și valorile pe care le reprezintă.

Moștenirea suveranei, adusă în Iașul regal, este o amintire vie a importanței de a rămâne conectați cu rădăcinile și cu valorile care ne definesc ca națiune. Spiritul ei puternic și bine ancorat în identitatea națională continuă să servească ca sursă de inspirație pentru români, indiferent de vremurile și provocările cu care ne confruntăm.

Coroana de Aur a Reginei Maria nu este doar un obiect de preț expus într-un muzeu, ci și un simbol al unei epoci de glorie și măreție, precum și al unui spirit care transcende timpul și spațiul.

Maura ANGHEL

Coroana Reginei Maria a României este confecţionată din aur masiv şi cântăreşte aproape 2 kg, fiind evaluată la 25 de milioane de euro.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Opera Iași, două opere celebre în această săptămână
20/05/2024 13:06

Opera Natională Romană din Iasi oferă iubitorilor de operă posibilitatea de a urmări două titluri celebre in această săptămană. Maine, de la ora 18:30, in Sala Mare, este programat spectacolul &bdq ...

Casa Memorială
20/05/2024 12:53

  Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi a precizat luni, pentru AGERPRES, că a preluat de la Academia Romană un important obiectiv de patrimoniu, Casa Memorială "Vasile Alecsandri" de la Mirceşti, ...

Aproape 27.000 de vizitatori la Nopatea Muzeelor
20/05/2024 12:50

 Muzeele din reţeaua Muzeului Naţional al Literaturii Romane Iaşi (MNLRI) au primit 26.383 de vizitatori in cadrul evenimentului "Noaptea Europeană a Muzeelor". Costel Alexe, preşedintele C ...

După ce a încercat să dea foc unor dosare, o grefieră de la Parchetul Vaslui a încercat să-și ia viața
20/05/2024 12:43

Detasamentul de pompieri Vaslui intervine cu o autospecială de stingere cu apă si spumă, o ambulantă SMURD (terapie intensivă mobilă) si echipaje specializate, pentru limitarea si lichidarea unui mic ince ...

Centru de audiologie și vestibulogie unic în țară, deschis la Iași
20/05/2024 09:27

În cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Iasi va fi infiintat un centru de audiofonologie si vestibulogie unic in Romania, destinat implementării programelor de screening in domeniul fonoaudiologiei ...

Amendă de peste 10.000 de lei pentru un sucevean pe care polițiștii nu l-au putut opri decât cu armele!
20/05/2024 09:20

Sambătă dimineata, politistii din judetul Suceava au constatat că un autoturism de teren circulă fără număr de inmatriculare pe drumul public si i-au făcut semne să oprească. A fost momentul in care s ...

  „Mafia motorinei” din Suceava, destructurată
20/05/2024 09:19

Politistii suceveni din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitătii Economice au desfăsurat, in weekend, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langă Tribunalul Suceava, o acţiune ...

Bursa Generală a Locurilor de Muncă, la Pașcani și Iași
20/05/2024 09:14

  Agentia Judeteană pentru Ocuparea Fortei de Muncă Iasi a organizat, in data de 17 mai 2024 Bursa Generală a Locurilor de Muncă in municipiul Iasi, la Casa de Cultură a Studentilor si in municipiul ...

Cei mai buni electricieni din Moldova, premiați la Iași
20/05/2024 09:12

La sfarsitul săptămanii trecute, Iasul a găzduit faza regională a concursului profesional „Trofeul Electricianului”, competitie care a reunit la start pe cei mai buni 27 de specialisti electrici ...

Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt,  restaurată
20/05/2024 09:11

Statuia ecvestră a Domnitorului Stefan cel Mare si Sfant din Piata Palatului Culturii va fi consolidată si restaurată in cadrul unui proiect de reabilitare a monumentelor, care urmează să fie supus spre ap ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei