Cum s-au tocat banii din turism

default

Dimensiune font:

| 26-07-2013 06:22

* mediul de business, autorităţile şi Biserica au avut la dispoziţie zeci de milioane de euro din fonduri nerambursabile * banii au fost alocaţi fie prin Programul Operaţional Regional, fie prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală * investiţiile au vizat modernizarea unor spaţiilor de cazare, amenajare de zone de agrement sau reabilitarea unor lăcaşe de cult

Actorii implicaţi în turism la nivelul regiunii au avut la dispoziţie, în ultimii şapte ani, peste 120 de milioane de euro nerambursabili. Autorităţi publice sau entităţi economice au depus la nivelul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională zeci de proiecte ce vizau crearea, dezvoltarea, modernizarea sau promovarea potenţialului turistic al Moldovei. Cu toate acestea, puţine investiţii au fost finalizate (în jur de 20 proiecte), iar valoarea lor este destul de redusă, în jur de 20 de milioane de euro. „Axa 5, cea a turismului, nu a mers conform aşteptărilor. A fost strâmb negociată. Dacă 5.1 a mers bine, cu rezultate excepţionale, pe 5.2 aşteptările noastre s-au dovedit a nu fi satisfăcute“, a menţionat Gheorghe Harja, director în cadrul ADR Nord-Est, la o întâlnire cu beneficiarii finanţărilor pe POR. Acesta a adăugat că problemele au apărut pe domeniul care vizează contribuţii de peste 50% din partea beneficiarilor, ceea ce a îngreunat derularea proiectelor. „Au dorit mulţi să deruleze investiţii, dar pe parcurs s-au mai reziliat contracte şi asta din cauza lipsei de cofinanţare“, a adăugat Harja.

TURISMUL ÎN MOLDOVA

Reprezentanţii ADR Nord-Est au precizat că în şapte ani de POR în regiune au fost depuse peste 1.200 de proiecte, au fost avizate 725 de documentaţii şi au fost semnate contracte de finanţare pentru 444. Până în mai 2013, erau finalizate, la nivelul regiunii, doar 15 proiecte din turism, valoarea acestora fiind de 18,8 milioane de euro.

Hotelurile au beneficiat de fonduri nerambursabile

Printre investiţiile care au fost finalizate prin POR şi au beneficiat de finanţări mai mari se numără: „Parc montan de iarnă Dealu Negru” la Suceava, finanţare nerambursabilă 1,8 milioane de lei, „Extindere complex hotelier Mariko Inn”, la Neamţ, care a beneficiat de sprijin european de 4,1 milioane de lei. Hotelul Roman a avut asistenţă financiară de aproximativ 5 milioane de lei, iar Hotelul Belvedere, din Botoşani, a primit pentru extindere şi modernizare peste 7 milioane de lei. Totodată, Hotelul Alpin, Suceava, a beneficiat de 2,1 milioane de lei, nerambursabili, o pensiune turistică de la Voroneţ a beneficiat de 3,7 milioane de lei pentru extindere, iar Hotel Dumbrava, Bacău, a primit pentru supraetajare 3,5 milioane de lei. De aproximativ aceeaşi asistenţă financiară au beneficiat şi reprezentanţii Hotelului Doina din Târgu Neamţ. Popas Turistic Bucovina a obţinut pentru un centru de agrement 8,4 milioane de lei, nerambursabili.

Fonduri alocate în Moldova prin POR, axa 5- „Dezvoltarea şi promovarea turismului”

Domeniul major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”- 48,1 milioane de euro
Domeniul major de intervenţie 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice”-63,5 milioane de euro
Domeniul major de intervenţie 5.3 „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”- 24,5 milioane de euro


Spaţii de agrement din Moldova, refăcute

De bani europeni destinaţi turismului au beneficiat şi autorităţi locale şi instituţii de cult. Astfel, judeţul Vaslui are în curs de implementare pe 5.1. lucrări de reabilitare la centrul cultural din Bârlad, valoarea asistenţei financiare fiind de 14,5 milioane de lei. Totodată, municipiul Iaşi a luat peste 17 milioane de lei pentru modernizări în zona de agrement Ciric. Municipiul Botoşani derulează un proiect ce vizează amenajarea unui parc regional de agrement turistic şi sportiv „Cornişa”, valoarea fondurilor nerambursabile ajungând la 33,4 milioane de lei. Pe de altă parte, CJ Botoşani a obţinut 8,4 milioane de lei pentru valorificarea Casei Ventura. Consiliul Judeţean Suceava beneficiază de finanţare nerambursabilă de peste 41 de milioane de lei pentru reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei. La Neamţ, Primăria a obţinut peste 17 milioane de lei pentru punerea în valoare a Curţii Domneşti. Municipiul Bacău a primit în jur de 18 milioane de lei pentru amenajarea Insulei de agrement din localitate.

Fonduri UE şi pentru Biserică

Pentru valorificarea patrimoniului turistic, Parohia „Sf. Sava” din Iaşi a primit 15,4 milioane de lei nerambursabili, Parohia „Sf. Ioan” din Vaslui a atras 8,7 milioane de lei, iar Parohia „Duminica tuturor sfinţilor” din Iaşi are o asistenţă financiară de 8,4 milioane de lei. Totodată, Mănăstirile Dragomirna, Suceviţa şi Moldoviţa au atras peste 30 de milioane de lei. Cei mai mulţi bani nerambursabili pentru turism i-a obţinut Mitropolia Moldovei, care pe 5.1, are în curs de implementare proiectul „Valorificarea turistică a ansamblului mitropolitan din Iaşi”, valoarea asistenţei financiare fiind de 47,6 milioane de lei.

Mega-proiecte, în derulare

Potrivit datelor ADR Nord-Est, la Iaşi este în curs de implementare o extindere de spaţii de cazare, proiect al Auto-Gas SRL, care a beneficiat de fonduri nerambursabile de peste 8,4 milioane de lei. Centrul de agrement Royal, al SC Gemada Serv, are o alocaţie 42,5 milioane de lei. Licitaţia pentru execuţia acestui centru a fost câştigată de firma deputatului Relu Fenechiu, Fene Grup, şi cea controlată de Iulian Dascălu, Build Corp SRL Iaşi. Totodată, societatea Valgos, are în implementare, un proiect pentru un centru Spa, cu finanţare nerambursabilă de peste 43 de milioane de lei. Niciunul din cele două centre nu au fost încă finalizate.


Mediul de business din Moldova a putut accesa bani europeni destinaţi activităţii turistice şi prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), Măsura 313-„Încurajarea activităţii turistice“. Contribuţia publică aferentă măsurii este de 544 de milioane de euro, la nivel naţional, bani disponibili în exerciţiul financiar 2007-2013.

 

Oportunităţi

Termen limită pentru finanţări de 4,8 milioane de euro

* oficialii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au anunţat că vor închide în scurt sesiunea de depunere de proiecte pentru un domeniu de intervenţie * banii sunt destinaţi atât mediului de afaceri, cât şi administraţiilor publice

Mediul de business şi instituţiile publice din Moldova mai au la dispoziţie, pentru scurt timp, o sursă de finanţare pentru „crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism“. Oficialii ADR Nord-Est au anunţat că domeniul de intervenţie 5.2 din Programul Operaţional Regional (POR), deschis la începutul lunii iulie, va trebuie închis până la data de 20 august 2013. „Până în prezent, pe domeniul 5.2 s-au formulat 48 de cereri de finanţare, suma totală cerută fiind de 98 de milioane de lei. Dar nu toate aceste solicitări au fost eligibile, mai existând sume de finanţare neacoperite cu proiecte“, a transmis Gabriela Bobeanu, purtătorul de cuvânt al ADR Nord-Est.

Cine primeşte banii pentru infrastructura de turism

Oficialii ADR Nord-Est au transmis că potenţialii beneficiari sunt unităţile administrativ-teritoriale, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, IMM-urile din domeniul turismului sau parteneriatele între UAT şi ONG-uri. Vor fi alocaţi bani pentru amenajarea obiectivelor turistice naturale cu potenţial turistic, valorificarea potenţialului turistic montan, dezvoltarea turismului balnear şi a infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente, dar fără unităţile de cazare şi alimentaţie publică, care nu sunt eligibile. Pentru mediul urban, valoarea totală a proiectului este cuprinsă între 700.000 şi 89 de milioane de lei, iar pentru cel rural, între 6,4 şi 89 de milioane de lei. Contribuţia minimă a solicitantului este diferenţiată. Pentru întreprinderi mici, microîntreprinderi şi unităţi administrativ-teritoriale cu mai puţin de 5.000 de locuitori este de minim 30%, pentru întreprinderi mijlocii reprezintă de 40%, iar pentru UAT- 50%.

Proiectele care intră sub incidenţa unor scheme de ajutor de stat regional mai pot fi depuse de solicitanţii de finanţare din Regiunea Nord-Est până la data de 20 august 2013, ora 16.00. În Moldova sunt active cereri deschise de proiecte sub ajutor de stat pentru domeniile 4.1:„Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională“ (42,5 milioane de euro) şi 5.2: „Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice“ (4,88 milioane de euro).

Turismul în Moldova
Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” prezintă, în fiecare vineri, începând cu 19 iulie, o campanie care surprinde modul de valorificare a potenţialului turistic al Regiunii de Nord-Est, dificultăţile pe care le întâmpină mediul de business din acest domeniu şi soluţiile care ar putea determina impunerea zonei pe harta turistică a Uniunii Europene.

Pagina realizată de Alina Stan

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei