„Zona albastră” din România unde localnicii trăiesc 100 de ani. „Sunt slabi. N-am văzut pe nimeni să se îmbuibe”

16_11zon

Dimensiune font:

| 12-03-2024 08:38

Pe întreg globul există cinci locuri celebre, denumite „zone albastre”, unde mulți dintre locuitori depășesc vârsta de 100 de ani. Aici, oamenii au un regim de viață și de alimentație aparte și sunt feriți de boli pe parcursul vieții. Despre aceste zone aflate în cinci țări diferite s-a scris de nenumărate ori. Nu s-a scris însă și despre „zona albastră” din România. Și în țara noastră există un loc despre care foarte puțini știu și unde localnicii trăiesc mult și sunt sănătoși.

„Cât mi-o da Dumnezeu”

De-a lungul anilor, au fost identificate 5 astfel de regiuni: Sardinia, Ikaria, comunitatea Loma Linda din California, Nikoya din Costa Rica și Okinawa din Japonia.

Ele au fost denumite "zone albastre" și s-a observat că oamenii de acolo au multe lucruri în comun. Pe lângă vârstele înaintate pe care le ating, localnicii sunt extrem de activi, sociabili și implicați în activitățile comunității.

Sigur, e vorba și de genetică, de noroc, de alimentație, de nivelul de stres la care ești supus pe parcursul vieții.

Oamenii care reușesc să își păstreze o formă fizică excepțională până la vârste înaintate sunt, din păcate, cazuri izolate în întreaga lume.

Există însă și în România astfel de zone cu localnici longevivi, iar una dintre cele mai cunoscute este localitatea Mânzălești din Buzău.

Despre viața de aici a vorbit Nea Gică, localnicul de 102 de ani cu o formă fizică de excepție, care muncește zilnic în gospodăria lui și se bucură de viață. "Cât mi-o da Dumnezeu", spune senin Nea Gică, celor care îl întreabă care e secretul longevității, scrie Newsweek Life.

Fenomenul "centenarilor de la Mânzălești"

Jurnalista Anca Grădinariu a documentat stilul de viață din localitarea buzoiană, longevitatea oamenilor, în primul rând și vitalitatea lor

„Vorbim de un sat, n-aș putea să o numesc zonă. Zona e Valea Slănicului.

N-am făcut cercetări mai departe de Mânzălești, dar sunt convinsă că zona e mult mai amplă. Însă eu, ca jurnalist, am avut șansa să cunosc pe cineva de la primărie, domnul Diaconu, care m-a sunat să-mi spună că are o statistică interesantă. Se întâmpla acuma 6 ani.

Din 1900 de locuitori, undeva la aproape 40 aveau peste 95 de ani în Mânzălești. Citez ce mi-a spus: "sunt bătrâni foarte viabili". Asta este expresia lui.

Le-am scris și celor care au documentat Zonele Albastre și au fost foarte fericiți că li s-au confirmat presupunerea despre zonele predispuse la longevitate, dar sunt și niște particularități”, a povestit jurnalista.

„O bunătate care li se citește pe față”

Să vorbim puțin despre specificul zonei. Ce credeți că face Mânzăleștiul special? E ceva în aer, e modul de a mânca, poate e activitatea fizică? Pentru că sunt câteva elemente în comun pe care le au localnicii din Mânzălești cu localnicii din Ikaria, din Sardinia și din alte zone albastre de pe glob.

„Culmea e că prima asemănare e mai mult un sentiment. E ceea ce am văzut și în serialul "Blue Zones". O bunătate care li se citește pe față. Bătrânii cu care am stat de vorbă în Mânzălești, ca și cei din zonele albastre, sunt senini, sunt buni, au un zâmbet care le iluminează toată fața. (...)

Asta a fost prima impresie, bunătatea care se citește pe față, seninătatea. Nu am văzut pe nimeni să se plângă, deși majoritatea luptaseră în război.

Își pierduseră trei băieți, unul după altul, femeile au rămas văduve de la 30 și ceva de ani. "Am dus-o bine, m-a ajutat Dumnezeu, sunt mulțumită. Nu cer nimănui nimic".

Asta e un lucru foarte important, pentru că eu sunt altă structură, mă plâng prea mult. Și în jurul meu văd oameni mai mult cârcotași decât satisfăcuți. Și noi vorbim de oameni care n-au dus-o deloc ușor.

Nu-și fac foarte multe probleme, nu se stresează prea tare, ba dimpotrivă. Scopul lor în viață este armonia. Majoritatea mi-au spus: "eu nu vreau să mă cert cu nimeni, eu vreau să trăiesc în bună vecinătate cu cei din jurul meu".

Apropos de trib, de unul din pilonii zonelor albastre, simțul comunității, faptul că nu poți trăi singur, că ai nevoie de vecini, că nu trebuie să te cerți. Oamenii ăștia mi s-au părut de o bunătate uimitoare.

Nu au mâncat pâine 30 de ani

„Mănâncă foarte puțin, sunt foarte slabi și niciodată n-am văzut pe nimeni să se îmbuibe. Mănâncă foarte multe vegetale. Țin absolut toate posturile, nu mănâncă de dulce. Mănâncă destul de rar carne, că așa s-au învățat”, a povestit jurnalista care a documentat longevitatea oamenilor din Mânzălești.

Oamenii povesteau că nu au mâncat pâine până la vreo 30 și ceva de ani. Pâinea era o raritate și mâncau foarte puțin. Mergeau la muncă cu măr în traistă cu care se și întorceau pentru că nu aveau timp să-l mănânce.

Există în zonă o rețetă unică, cred. Se numește buruieni cu lapte. E ca un fel de ciorbă făcută cu lapte de capră fermentat. Vorbim de ștevie, de urzici și de toate buruienile care cresc în curte.

Prunele sunt speciale acolo și se fac o grămadă de lucruri, se fac mâncăruri, se usucă prunele, se face bineînțeles și țuică. Mai mult decât atât, viața oamenilor din Mânzălești este orânduită în jurul prunei.

Eu nu am văzut preocuparea pentru mâncare la oamenii ăștia, cum e în oraș. Se feresc cât pot de de mâncarea procesată industrializată.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Cetăţenii români vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate
21/05/2024 14:40

Cetăţenii romani vor putea călători in Turcia in baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat de preşedintele republicii, Recep Tayyip Erdogan. Potrivit decr ...

Amenzi usturătoare și legislație aberantă pentru românii care doresc să facă țuică, pălincă, sau vin în gospodărie
21/05/2024 13:33

    Romanii care intentionează să producă acasă tuică sau palincă trebuie să respecte anumite prevederi legale dacă nu vor să plătească amenzi usturătoare cuprinse intre 2.00 ...

Rusia ar putea lovi în 90 de minute o țară anume din Europa, cu rachete Satan și 'invizibile'. Nu există măsuri de apărare
21/05/2024 13:21

Rusia ar putea bombarda Marea Britanie cu aceleasi rachete de croazieră care lovesc Ucraina - si nu există nicio modalitate de a le dobori, a avertizat un fost general de rang inalt. Rachetele conventionale ...

A fost identificat autorul alertei false cu bombă de la Catedrala Patriarhală: Susţinea că este fiul Maicii Domnului şi al lui Dumnezeu
21/05/2024 12:26

O persoană cu probleme psihice din Săvineşti este autorul alertei false cu bombă de la Catedrala Patriarhală, de luni seara, au declarat surse judiciare. Bărbatul a sunat la 112 şi a anunţat că a plas ...

 Erdoğan a semnat: românii pot vizita Turcia doar cu buletinul
21/05/2024 11:41

  Presedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul prin care romanii vor putea merge in Turcia doar pe baza buletinului, fără viză.    Decretul semnat de liderul de ...

Vremea se schimbă radical: cod galben de furtuni violente și grindină în mai multe zone din țară/  HARTA
21/05/2024 11:37

  Meteorologii au emis două alerte Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru cateva zile, in mai multe zone ale Romaniei. Se anuntă ploi torentiale, vijelii puternice si ...

Caz revoltător la o școală pentru copii cu nevoi speciale - Băieți violați de doi angajați timp de trei ani
21/05/2024 10:57

Un instructor pentru educatie al Centrului Scolar pentru Educaţie Incluzivă "Constantin Pufan" din Drobeta Turnu Severin si un paznic al DGASPC Mehedinti au fost arestati, fiind acuzati de viol si abuz sexual ...

Sudul Italiei, zguduit de seisme: cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani înregistart în regiune / Şcolile vor rămâne închise marţi
21/05/2024 09:37

O serie de cutremure de o intensitate inedită in ultimii 40 de ani au fost inregistrate luni seara in regiunea vulcanică a Campiilor Flegree, langă Napoli, sudul Italiei, fără a provoca pagube majore, au i ...

Zelenski, ultimele vești despre situaţia dificilă din regiunile Doneţk şi Harkov
21/05/2024 09:16

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut discuţii cu comandantul-şef despre situaţia din regiunile Doneţk şi Harkov, el precizand că menţin controlul peste tot. Liderul ucrainean a vorbit despr ...

Forțele ucrainene, operațiune împotriva unei baze aeriene din Rusia pentru a opri atacurile asupra unor poziții ucrainene cheie
20/05/2024 18:57

Fortele ucrainene au lansat „atacuri coordonate” impotriva unei baze aeriene din sudul Rusiei, care este folosită pentru a efectua atacuri devastatoare cu bombe cu planare asupra pozitiilor ucrainene, a de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei