Nicolae și Elena Ceaușescu au avut împreună trei copiii, Valentin, Zoia și Nicu. Dintre aceștia, astăzi doar Valentin mai trăiește. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul timpului să fie discrete și să nu apara foarte mult în public. 

Nicolae și Elena Ceaușescu au avut trei copii, care au profesat în domenii destul de importante în țară și în afară. Valentin Ceaușescu a absolvit Facultatea de Fizică din București, apoi a studiat în Londra și s-a angajat la Institutul de Fizică Atomică, unde în anul 2013 s-a pensionat. Bărbatul nu a fost niciodată interesat de politică. În ziua în care părinții lui au fost condamnați și executați, Valentin a fost arestat și ținut în detenție până în august 1990.

 

Fiul lui Nicolae și Elena Ceaușescu a fost căsătorit de două ori. Mai întâi în 1970, cu Iordana Borilă, iar împreună au făcut un copil, pe Daniel Valentin în 1981. În 1988 au divorțat și bărbatul s-a recăsătorit, iar în 1966 s-a născut cel de-al doilea copilea, o fiică: Alexandra. 

Nepoții lui Nicolae Ceaușescu duc o viață retrasă, departe de mediul politic. Daniel a trăit și a studiat în Statele Unite, în timp ce Alexandra a studiat la București unde în 2015 a absolvit bacalaureatul cu media 9,46.

Petre Gigea, un fost consilier al lui Nicolae Ceauşescu, a dezvăluit ce tic nervos avea dictatorul. În timpul şedinţelor importante, asemenea celor menţionate anterior, Nicolae Ceauşescu se uita extrem de des la ceas. Acest obicei era considerat de toţi cei din jur un tic nervos. 

"Din acest birou mare se intra într-o sufragerie, acolo unde familia Ceauşescu, în jurul orei 13.00, lua masa de prânz şi, cum spuneam, apoi el dormea. Stabilea însă pentru după-amiază întâlniri cu demnitari de partid şi de stat şi era de o punctualitate nemţească, adică respecta ora la care te chema. Ca şi la şedinţe, unde era extrem de punctual. Avea un tic nervos, se uita mereu la ceas să vadă ce oră este… Avea un ceas rusesc, obişnuit. Nu purta verighetă, nu ştiu care a fost explicaţia!", a declarat Petre Gigea, fostul consilier al dictatorului, în urmă cu ceva timp.