CAUCIUCURI DE IARNĂ. Cât costă echiparea maşinii cu anvelope de iarnă. Varianta ieftină şi varianta mai scumpă

default

Dimensiune font:

| 21-10-2016 13:32

Deşi suntem încă în octombrie, vremea este mai degrabă specifică începutului de decembrie. Şoferii ar trebui să ţină cont de asta dacă vor ca anotimpul rece să nu-i ia prin surprindere şi să-şi monteze cauciucurile de iarnă. Mai ales că amenzile pentru circularea pe drumuri de iarnă cu anvelope neadecvate atrage amenzi mari. În funcţie de dimensiune, producător şi marcă, ne putem echipa maşina cu cauciucuri de iarnă cu circa 1.000 de lei

 

 Deşi legea cauciucurilor de iarnă a intrat în vigoare de 5 ani, montarea anvelopelor de iarnă încă mai naşte discuţii contradictorii între şoferi. Unii susţin că există o dată anume de la care acestea trebuiesc montate pe maşină. Total neadevărat. Cauciucurile de iarnă sunt necesare, potrivit legii, doar atunci când drumul este acoperit cu zăpadă sau polei, indiferent de data calendaristică.

Pentru că vremea se anunţă a fi capricioasă în următoarele săptămâni, şoferii ar trebui să şină cont de sfturile date de profesioniştii în domeniul auto, care spun că deşi în timpul zilei temperatura aerului poate urca la peste 10 grade Celsius, maşina este folosită în special dimineaţa şi seara, când deja e suficient de frig pentru ca o anvelopă de iarnă să facă diferenţa.

Oricum, temperaturile de peste 15 grade Celsius nu vor mai reveni în mare parte din ţară, deci nu amânaţi montarea anvelopelor de iarnă.

Cauciucurile de iarnă pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Distanţa de frânare este mai mică pe un drum de iarnă dacă autoturismul este dotat cu cauciucuri de iarnă şi nu cu cele de vară.

La o temperatura de sub 7 grade Celsius daca va deplasati cu 80 km/ora pe carosabilul ud si sunteti nevoi sa franati pentru a va opri, cu anvelope de iarna va este necesara o distanta de 34 de metri, in timp ce cu anvelope de vara distanta de franare este de 40 de metri. O diferenţă foarte, foarte mare dacă este vorba de a evita un obstacol.

La temperaturi scazute amestecul de cauciuc special al unor anvelope de iarna nu se va intari, ci ramane moale si suplu. Numarul mare de lamele ce se regasesc pe profilul unui anvelope de iarna, precum si modul in care sunt pozitionate pe calea de rulare permit cresterea aderentei pe o suprafata alunecoasa, implicit o eficienta ridicata. In plus, anvelope de iarna nu se uzeaza mai repede decat cauciucurile de vara, pentru ca profilul canalelor de evacuare a apei de pe banda de rulare este mult mai adanc.

Conform Codului Rutier, aşa cum este denumită OG 5 2011, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2011, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci numai când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Astfel, conducătorii auto trebuie să își schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă ori de câte ori condițiile meteorologice impun acest lucru.

Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 810 și 1.800 de lei. Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.

In plus, in caz de accident anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate dar care nu au fost dotate cu anvelope de iarna.

Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S", fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons".

Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești "mud" and "snow", care înseamnă "noroi (nămol)" și, respectiv, "zăpadă".

Anvelopele denumite comercial "all seasons" sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.

Preţuri la anvelope de iarnă

O simplă vizită la un magazin de anvelope demonstrează că, în funcţie de dimensiune, producător şi marcă, ne putem echipa maşina cu cauziucuri de iarnă cu circa 1.000 de lei, scrie capital.ro. Luând în calcul una dintre cele mai utilizate tipuri de anvelope pentru autoturismele compacte, 205/55 R16, am aflat astfel că unul dintre cele mai ieftine cauciucuri, Riken, costă 187 de lei, în timp ce unul "mediu", Firestone Winterhawk 3, circa 350 de lei. Desigur, există şi anvelope mult mai scumpe precum Michelin Agilis Alpin care are un preţ de 590 lei bucata. La aceste sume trebuie să mai adăugaţi costurile de montare pe maşină care pot ajunge la două-trei sute de lei dacă e nevoie de echilibrare şi aveţi aceleaşi jante atât pentru vară cât şi pentru iarnă.

Cauciucuri de iarnă reşapate

Un site care comercializează cauciucuri are la dispoziţie o ofertă atractivă. 75 de lei bucata de anvelopă cu dimensiunile 185/60/14. Cauciucurile sunt reşapate, adică reconstruite.

rtv.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei