Cum a ajuns Blue Air cea mai înjurată companie aeriană. Gaura neagră creditată cu o bancă a statului român

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 08-09-2022 09:28

 Istoricul companiei Blue Air ne demonstrează că suspendarea zborurilor în urma blocării companiei nu este întâmplătoare.

Încă dinaintea arestării fondatorului companiei, Nelu Iordache, Blue Air a fost un vehicul financiar pasat între persoane care au avut tot timpul alte interese decât cele ale clienților companiei aeriene.

Disprețul față de pasageri se vede și din faptul că pe site-ul Blue Air nu există niciun anunț despre situația actuală.

Toți cei care s-au perindat ca acționari prin Blue Air sunt conectați între ei și nu au urmărit decât să scape de datorii.

Totul s-a petrecut sub ochii îngăduitori a-i autorităților române care au și sprijinit compania cu credite.

 

Regele asfaltului

 

În anul 2004, omul de afaceri Nelu Iordache înființa firma Fly-High Transport Aerian SRL.

În scurt timp, firma este redenumită Blue Air – Transport Aerian SRL, iar în componența firmei intră, alături de Iordache, Gheorghe Răcaru și societatea comercială Romstrade SRL.

Gheorghe Răcaru, care toată viața a lucrat în domeniul aviației, a fost director al Blue Air, creierul companiei low-cost și cel care a pus pe picioare întreaga afacere. Anul trecut, Răcaru a fost numit administrator al companiei Air Oradea, deținută de autoritățile bihorene.

 

Gheorghe Racaru

 

Gheorghe Răcaru 

Romstrade SRL este firma care i-a adus lui Nelu Iordache, pe lângă multe milioane de euro, supranumele de „regele asfaltului” și câțiva ani de pușcărie.

Înființată în 1994 de Nelu Iordache cu denumirea inițială de Trans – Iordache SRL, Romstrade ajunsese să încheie, într-un singur an, contracte de un miliard de euro cu statul român.

În anul 2008, Blue Air devine cea mai importantă companie low-cost cu capital românesc, iar în 2010 depășește chiar Tarom la numărul de pasageri transportați.

Apoi, afacerile Romstrade încep să scârțâie și să tragă în jos și compania aeriană.

În anul 2012, Nelu Iordache a anunțat că firma sa, Romstrade, va construi un aeroport internațional privat, care ar fi trebuit finalizat în 2014 și va costa circa 200 milioane de euro.

Dar, Nelu Iordache nu mai apucă să se apuce de treabă pentru că, în același an, a fost arestat sub acuzația de deturnare de fonduri și spălare de bani. Nelu Iordache afla pe 10 iunie decizia definitiva in al doilea dosar de calibru. Avocat: "O a doua pedeapsa il va zdrobi!"

 

Nelu Iordache

Iordache a fost acuzat că a deturnat 25 de milioane de lei din banii destinați pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad. Contractul a fost derulat prin firma Romstrade SRL, iar pentru eludarea fondurilor, Iordache a folosit mai multe firme printre care și Blue Air.

Anul trecut, Iordache a fost condamnat în acest dosar la 11 ani și 9 luni de închisoare. Apoi, tot anul trecut, Tribunalul Bucureşti l-a mai condamnat pe Nelu Iordache la o pedeapsă de 12 ani şi jumătate de închisoare pentru o evaziune fiscală de aproape 2 milioane de euro şi delapidarea companiei aeriene Blue Air Transport Aerian SA (devenită Bata Sky Imobiliare SA).

 

Prima vânzare

 

Revenind la Blue Air, în 2013, la un an după ce acționarul majoritar Nelu Iordache a fost trimis în judecată, iar firma sa Romstrade SRL intrase în insolvență, compania aeriană low cost este scoasă la vânzare. Pentru șase milioane lei și preluarea datoriilor, compania Airline Management Solutions devine noul proprietar al brandului Blue Air, know-how-ul și platforma de vânzare, nu si activele companiei.

Airline Management Solution fusese înființată cu doar o lună înaintea tranzacției de patru cetățeni români, doi dintre fiind chiar piloți la Blue Air.

Astfel ia naștere firma Blue Air Airline Management Solution SA (fosta Airline Management Solution) fondată de Luciana Păunescu, Marius Mihai Puiu, Tudor Zamfir Constantinescu și Teodor Cristian Rada (ambii piloți în cadrul Blue Air).

În 2018 numele companiei este schimbat în Blue Air Aviation SA, iar Păunescu și Constantinescu își vând părțile către firma belgiană Maxi Travel SPRL (firma de turism a Blue Air la care lucra și Păunescu) reprezentată de către Năstase Iulian Bogdan, personaj asupra căruia vom reveni.

După o lună de zile, Marius Mihai Puiu și Teodor Cristian Rada răscumpără părțile deținute de firma belgiană și devin acționari cu părți egale. Teodor Cristian Rada

 

În martie 2019, Rada vinde 10% către compania germană ZEITFRACHT LUFTFAHRT HOLDING GMBH (cu numele schimbat în GERMAN AIRWAYS GMBH).

Apoi, în firmă apare ca acționar, pe lângă Mihai Cătălin Rada, firma Airline Invest SA (fondată în 2017 de frații Rada Mihai Cătălin și Teodor Cristian ) și radiază mai multe puncte de lucru.

În aprilie 2020 Blue Air obține un credit important de la banca de stat Eximbank, în valoare de 30.300.000 lei, garantat de Rada și de firma sa Airline Invest, desi se știa situația dificilă a companiei.

Garanția extinsă a constat într-un teren intravilan, pe care se afla o pădure, situat în Bucureşti, şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 97A, în suprafaţă de 94.479 mp și aflat în proprietatea Blue Air Investiții SRL, firmă deținută atunci de Blue Air Aviation.

După un an, acționarul unic al Blue Air Investiții devine Teodor Cristian Rada care îi schimbă denumirea în North Gate Prime real estate SRL. Iar după exact un an, Teodor Cristian Rada fondează firma de transporturi aeriene de pasageri Hello Jet SRL, practic o concurență pentru firma Blue Air, deținută tot de el.

Hello Jet își începe activitatea chiar cu aeronave închiriate de la Blue Air ca apoi, în luna octombrie, Rada să își cesioneaze părțile din noua companie aeriană către firma Airline Invest SA, deținută tot de el, și care este acționară și la Blue Air.

 

Avocatul

 

În luna iulie a acestui an, Airline Invest își cesionează părțile către Rams Center SRL care devine astfel proprietarul Hello Jet, firmă administrată de Tudor Zamfir Constantinescu, fost acționar al Blue Air.

Rams Center a fost înființată în anul 2017 sub denumirea de Rams Business Park Industrial Management SRL de Sergiu Ioan Emil Ioanovici (audiat de DNA în dosarul ICA – Dan Voiculescu) și Iulian Bogdan Năstase (trimis în judecată acum vreo zece ani într-un dosar privind terenurile Aeroportului Băneasa, dosar în care apărea și Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor), cunoscuți dezvoltatori imobiliari.

Năstase nu a fost la primul contact cu această afacere el reprezentând și firma belgiană Maxi Travel SPRL care, la un moment dat, a fost acționar la Blue Air și a fost avocatul Blue Air.

Iar în perioada 12-25 noiembrie 2021 Rams Center SRL a făcut parte din Consiliile de Administrație ale Airline Invest SA și Blue Air Aviation SA.

În septembrie anul trecut, Năstase își cedează părțile din Rams Center către prietenul și partenerul său Daniel Pârlici, dezvoltator imobiliar din Galați.

 

Declarațiile

 

Interesant este că Blue Air anunţa în luna iunie că nu se aşteaptă la „noi reprogramări sau anulări ale unor zboruri în următoarele luni, cu excepţia celor survenite ca urmare a unor notificări de la aeroporturi sau legate de siguranţa zborurilor” încurajând astfel clienții că cumpere bilete la Blue Air.

Declarațiile acestea au apărut după ce Blue Air intrase în procedura de concordat, adică i-au fost amânate datoriile și a primit permisiunea de a-și continua activitatea deși era insolvabilă.

Iar Blue Air a promis în schimb restructurări pentru a asigura o bună funcționare în viitor.

În același timp, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor declara că din 30 aprilie 2021 până pe 15 iunie 2022 Blue Air a anulat peste 11.200 de zboruri pentru care erau făcute aproape 180.000 de rezervări şi se plătiseră peste 66,5 milioane de lei.

ANPC a amendat compania cu două milioane de euro și a obligat-o să returneze clienţilor banii în maximum zece zile pentru toate zborurile anulate.

 

Horia Constantinescu

 

Horia Constantinescu președintele ANPC

La toate acestea s-a adăugat blocarea conturilor de către Ministerul Mediului pentru că Blue Air nu și-a plătit taxele de poluare. Poprire ridicată ieri în urma eșalonării datoriei pe taxa de mediu.

 

Țapul ispășitor

 

Pentru situația actuală, conducerea Blue Air l-a acuză pe președintele ANPC, Horia Constantinescu, care declarase public că Blue Air și-ar pregăti ieșirea din piață, după ce a acumulat datorii uriașe și are de despăgubit sute de mii de clienți.

Acest zvon a mai avut la bază și faptul că proprietarul Blue Air, Teodor Cristian a fondat anul trecut o nouă companie aeriană și anume Hello Jet.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Casa Auto Iași găzduiește un festival al sustenabilității în weekend-ul 16-18 mai
15/05/2024 16:06

  Iasi, 15 mai 2024:  În perioada 16-18 mai, intre orele 10:00 si 19:00, in incinta Mall Auto din sos. Păcurari nr. 177 are loc un eveniment dedicat inovatiei si sustenabilitătii in industri ...

Legea a fost adoptată: Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân zece ani fără permis!
14/05/2024 16:44

Am continuat planul de măsuri pentru reducerea numărului de morti pe drumurile Romaniei, afirmă social-democratul Robert Cazanciuc, după ce deputatii au aprobat legea care prevede că soferii care sunt prin ...

UE va extinde gama de contravenții pentru care pot fi amendați șoferii străini din alte state membre/ Va fi mai ușoară urmărirea amenzilor și obligarea șoferilor să plătească
13/05/2024 20:46

În ultima sesiune de vot din această legislatură, in aprilie, Parlamentul European a adoptat noi norme pentru a se asigura că soferii care incalcă regulile de circulatie locale intr-un alt stat membru ...

Număr uriaș de permise de conducere ridicate de poliție în doar 24 de ore, jumătate pentru viteză excesivă
12/05/2024 17:59

În doar 24 de ore, politia rutieră a retinut peste 1150 de permise de conducere si certificate de inmatriculare, scrie Agerpres. Poliţiştii au reţinut, sambătă, 798 de permise de conducere şi au re ...

Milioane de păgubiți vor fi obligați să-și repare mașinile doar cu piese din dezmembrări dacă deputații vor introduce noile propuneri în legea RCA
10/05/2024 15:15

Milioane de păgubiti vor fi obligati să-si repare masinile doar cu piese din dezmembrări dacă deputatii vor introduce noile propuneri din legea RCA. Proiectul de modificare a Legii RCA nr. 132/2017 a fost i ...

Autostrada „Unirii” A8: Un nou lot din Moldova, scos la licitație / Va avea 7 tuneluri pe traseu și va dura patru ani proiectarea și execuția
09/05/2024 10:14

 ​​Al doilea tronson din Moldova al Autostrăzii „Unirii A8, care va lega Transilvania de Moldova si de republica Moldova a fost scos la licitatia de proiectare si executie. Este practic si primu ...

E gata primul kilometru de tunel forat la nivel de autostradă -VIDEO
03/05/2024 19:07

În Romania se construieste primul tunel rutier la nivel de autostradă pe sub Dealul Momaia din judetul Arges, primul kilometru fiind deja forat. La executia tunelului se lucrează 24/24h, iar lucrările ...

Reguli noi pentru siguranța șoferilor. Când va intra în vigoare legea
01/05/2024 16:44

Reguli noi pentru siguranta soferilor. În SUA a fost finalizată o nouă normă care va face obligatorii sistemele automate de franare de urgentă (AEB) la masini, inclusiv cele care detectează pietonii. ...

Noua autostradă mult așteptată, care va asigura conexiunea între Moldova și Transilvania,
01/05/2024 16:39

Decizie neasteptată pentru o autostradă din Romania. Este vorba despre Autostrada Brasov-Bacău. Ministrul Transporturilor a anuntat că vor incepe lucrările la tronsonul care va lega Moldova de Transilvania ...

Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea
27/04/2024 22:35

 Romania e tara cu cele mai multe accidente mortale din UE. Pe langă infrastructura deficitară, o mare parte din vină apartine, insă, soferilor. De exemplu, la mai bine de 1 an de la schimbarea legii, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei