Doi lei la fiecare plin de benzina - propunerea pentru noua taxa auto. Cat de echitabila e si ce impact va avea?

default

Dimensiune font:

| 22-10-2016 18:20

 Timbrul de mediu, declarat ilegal de Curtea de Justitie Europeana, ar putea fi inlocuit de o taxa inclusa in pretul carburantilor.

Ce efecte ar putea avea aceasta masura, luata in calcul de Ministerul Mediului? Ar fi utila, acceptabila pentru soferi, echitabila si nediscriminatorie, astfel incat sa nu mai fie respinsa de UE?

Propunerea e urmatoarea: orice plin de benzina sau motorina sa fie taxat suplimentar cu maximum doi lei (aproximativ 5 bani pe fiecare litru de combustibil).

Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a explicat ca aceasta e una dintre variantele luate in calcul in cadrul unui grup de lucru constituit la minister.

In context, ministrul Mediului a admis ca timbrul de mediu va fi eliminat deoarece nu reprezinta o taxa corecta, insa a explicat ca este necesar sa fie pus ceva in loc, deoarece, altfel, s-ar pierde multi bani la buget.

In ceea ce priveste timbrul de mediu, situatia e destul de complicata, spune consultantul fiscal Adrian Benta, intr-o declaratie acordata Ziare.com.

"Curtea de Justitie a UE n-a anulat dreptul statului roman de a impune o astfel de taxa, cum am putea crede, ci a constatat de fapt ca forma in care s-a aplicat e neconforma cu directivele comunitare", a spus Adrian Benta.

Deci problema nu e ca Romania a impus un astfel de bir, ci cum l-a impus. Printre criticile CJUE se numara faptul ca exista exceptii de la plata timbrului de mediu, lucru ce incalca normele UE.

Consultantul fiscal sustine ca solutia ar fi ca timbrul de mediu sa fie abrogat si sa se introduca o taxa transparenta, neutra, care sa respecte legislatia comunitara, respectiv sa se mearga pe ideea ca cine polueaza mai mult plateste mai mult.

Iar asta ar insemna, in opinia lui Adrian Benta, ca taxa auto sa fie introdusa in pretul carburantului. Adica fix ce a propus ministrul Mediului.

"Din punctul meu de vedere, daca se va merge pe aceasta varianta, de 5 bani pe litru, nu mi se pare ca va avea un impact mare. Omul nu va simti ca va da multi bani deodata", ne-a precizat consultantul fiscal. "Ar fi o masura echitabila, pentru ca daca circuli mai mult, atunci platesti mai mult, dar pentru cei cu venituri mici orice crestere de pret e greu suportabila", a continuat acesta.

Adrian Benta recunoaste faptul ca vor fi nemultumiri, in special de la cei care au achitat timbrul de mediu, pentru ca se vor simti discriminati fata de ceilalti.

Ce problema ar putea avea noua propunere a ministerului Mediului

Pe de alta parte, avocatul Adrian Cuculis considera ca includerea taxei auto in pretul carburantilor nu respecta principiul european "poluatorul plateste", pentru ca nu ia in calcul faptul ca masinile Euro 1 emit mai multe noxe decat cele Euro 5, de exemplu.

"Prin urmare, e clar ca nu putem sa pastram aceasta taxa si vom ajunge, cel mai probabil, din nou la o decizie de ilegalitate din partea Curtii de Justitie a UE", a precizat avocatul pentru Ziare.com.

In plus, el e de parere ca orice taxa inclusa in pretul carburantilor - oricat de mica ar fi - va conduce la o scumpire la pompa, iar in acest moment nu stim daca suma suplimentara se va vira in conturile benzinarilor sau va ajunge direct in buzunarul statului.

Ce ar trebui sa facem

Atat consultantul fiscal, cat si avocatul sunt de acord asupra unui lucru: ca sa fie totul corect, ar trebui ca mai intai statul sa restituie in intregime taxele auto incasate ilegal si sa ajungem la un moment zero. Iar abia apoi sa aplicam un bir care sa respecte normele UE.

Ramane de vazut daca de data aceasta vom fi capabili sa facem o lege buna, avand in vedere ca taxa auto a avut pana acum nu mai putin de 6 variante.

Taxa a fost introdusa prima data in 2007 pentru toate masinile noi si la mana a doua. In 2008, cuantumul a crescut pentru autoturismele noi. In 2009, masinile noi, cu motoare Euro 4, au fost scutite de la plata taxei, dar exceptia a fost scoasa in 2010. Din 2011, taxa s-a aplicat si pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, iar in 2013 a fost inlocuita cu timbrul de mediu.

Insa avand in vedere ca toate formele taxei auto au fost declarate ilegale de Curtea de Justie a UE, romanii au dat statul in judecata si au castigat.

Autoritatile s-au vazut nevoite sa decida restituirea taxelor auto printr-o procedura simplificata. Astfel, in acest moment, cei care isi vor inapoi bannii dati pe diversele forme de taxe auto sau timbrul de mediu, trebuie sa mearga la Fisc cu actele doveditoare, iar incasarea sumelor respective se va face in trase esalonate pe 5 ani. Asta pentru cei care sunt proprietarii masinii, caci cei care au platit timbrul de mediu, dar au vandut vehiculul, trebuie in continuare sa dea statul in judecata, daca vor sa isi recupereze banii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei