Alimentele te pot imbolnavi. Invata sa alegi corect lactatele si pestele
Dimensiune font:
Pestele sau branzeturile ar putea sa va imbolnaveasca, daca nu stiti sa alegeti produsul. Chiar daca mirosul ar putea sa dea senzatia de proaspat, produsul ar putea fi alterat. Iata cateva sfaturi despre cum sa faci diferenta intre un produs proaspat si unul alterat:
1. Laptele
Culoarea si opacitatea se apreciaza dupa introducerea laptelui intr-un cilindru de sticla incolora. Omogenitatea se apreciaza prin trecerea laptelui dintr-un cilindru in altul, urmarindu-se modul de curgere. Laptele nu trebuie sa formeze un filon consistent urmat de o curgere greoaie.
2. Branzeturile
Se grupeaza in doua mari categorii: branzeturi cu pasta moala si branzeturi cu pasta tare. Aspectul exterior al branzeturilor cu pasta tare se observa daca forma bucatilor este caracteristica (conform sortimentului) sau prezinta deformari. Se apreciaza culoarea cojii si prezenta crapaturilor. Cat despre culoarea miezului, trebuie sa fiti atenti la nuanta de culoare si uniformitatea ei.
3. Pestele neprelucrat
Examenul organoleptic are in vedere aprecierea urmatorilor indicatori: rigiditatea musculara, aspectul gurii, aspectul ochilor, al branhiilor, al pielii si al solzilor, al anusului, al musculaturii (pe pestele ca atare si pe suprafata de sectiune) si aprecierea aspectului viscerelor.
Pestele bine congelat, la lovire, emite un sunet clar, ceea ce indica inghetarea uniforma in toata masa.
Pestele congelat trebuie sa prezinte gura inchisa, ochii exoftalmici, solzi stralucitori si pielea lucioasa. Daca in momentul congelarii, pestele nu s-a aflat in stare de prima prospetime, se constata gura intredeschisa, ochii infundati in orbite, solzii si pielea intunecate.
4. Pestele prelucrat
Examenul organoleptic urmareste aprecierea aspectului exterior, iar pe sectiune, culoarea, consistenta, mirosul si gustul.
5. Icre
Examenul organoleptic are in vedere:
- aprecierea aspectului exterior al bobului;
- individualitatea bobului, luciul;
- aspectul substantei de legatura;
- mirosul si gustul.
Icrele congelate se prezinta sub forma de brichete cu fetele si muchiile regulate, netede, acoperite cu glazura de gheata subtire, uniforma si continua. Dupa decongelare, icrele trebuie sa fie fara resturi de alte viscere, fara cheaguri de sange sau continut intestinal, fara corpi straini sau formatiuni parazitare. Boabele trebuie sa fie intregi, translucide, de culoare alba - galbuie, elastice, cu miros caracteristic normal.
Icrele sarate (de crap, stiuca, hering, macrou, cod, tarama) au bobul marunt (exceptie cele de stiuca) cu aspect de masa uniforma, granulata. Boabele trebuie sa fie intregi, bine individualizate, elastice, de culoare galbuie sau roscata, fara fragmente de tesut conjunctiv, cheaguri de sange, solzi sau corpi straini, fara elemente de natura parazitara. Mirosul si gustul trebuie sa fie specifice, placute, fara mirosuri sau gusturi particulare (de ranced, amar, mucegai, fermentatie etc.)
Icrele de Manciuria (icrele de la unele specii de somoni) sunt icre cu bobul mare de culoare portocalie (chiar spre roscat), cu boabele intregi, bine individualizate, fara resturi de tesut conjunctiv ovarian, fara cheaguri de sange sau alte impuritati. Intre boabele de icre poate exista o mica cantitate de lichid cu aspect vascos, cleios si subtire, de aceeasi culoare cu icrele. Mirosul si gustul sa fie specifice, placute, fara miros si gust particular (de mucegai, fermentatie, putrefactie, iute, ranced etc).
Icrele negre (de morun, nisetru, pastruga, cega, sip) trebuie sa fie bine individualizate, de marime uniforma, cu aspect lucios, de culoare cenusie - negricioasa (cele de morun) sau negru pronuntat, cu diametrul mic (cele de nisetru), bine scurse de saramura, fara impuritati, cu miros si gust specifice, placute. Se considera necorespunzatoare sub aspectul examenului organoleptic: icrele cu aspect mat, cu boabe moi, incretite sau sfaramate, cu substanta de legatura hidrolizata, cu miros modificat, de mucegai, fermentat, ranced, cu gust amar, iute sau acru, putrid, cele care contin resturi de tesut conjunctiv, diferite impuritati (nisip).
Se resping de la consum si se confisca icrele de mreana si mihalt, pentru ca sunt toxice.
Sursa: informatiiprofesionale.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau