„Cartof", o prajitură ce amintește de copilărie
Dimensiune font:
Pentru mulți dintre noi această prăjitură amintește de copilărie și de alte cofetării, alte vitrine cu alt sortiment de prăjituri unde printre amandine și savarine cartoful era mereu la loc de cinste. Dacă cumva pare o rețetă “comunistă” mai ales că se făcea din resturi, faptul că găsim două rețete de cartof la Sanda Marin încă din 1945 (ediția XI a celei inițiale din 1936) poate fi o surpriză. Una dintre aceste rețete ne învață cum să refolosim blaturi, biscuiți sau cozonaci uscați, chiar și torturi, însă acestea din urmă trebuie să fie proaspete! Rețeta noastră se inspiră din aceasta, dar alege o variantă mai lejeră, cu mai puțin zahăr.
Oricând aveți resturi de blat rămase după decuparea foilor de tort sau tarte bucurați-vă! Le puteți pune într-o punguță sigilată la congelator și când strângeți 200 de grame puteți face din ele 4 cartofi - desertul pentru cina în familie.
Ingrediente
200 g blat de tort, chec, biscuiţi, cozonac
100 g sirop de zahăr sau 50 ml lapte dacă vreţi mai puţin dulce
20 g unt
20 g cacao
esenţă de rom
3 migdale întregi sau câţiva fulgi de migdale
4 porții
Puneți în bolul mixerului blatul făcut bucăți și amestecați cu paleta de unt până se mărunțește fin. Adăugați cacao și amestecați bine, apoi untul și puțin câte puțin lapte sau sirop. Scopul este să obțineți o pastă tare care se modelează ușor și își păstrează forma.
Modelați din pastă 4 cartofi, dați prin pudră de cacao ca să se îmbrace complet și decorați cu fulgi de migdale/felii de migdale ca să semene cu cartofii încolțiți. Țineți la frigider, dar scoateți cu 15 minute înainte de a servi pentru a-i da timp texturii să se relaxeze.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau