Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei

sarmale

Dimensiune font:

| 06-05-2024 09:59

 Într-o lume în care gusturile culinare tind să se diversifice și să evolueze, există un fel de mâncare care rămâne mereu la inimile noastre, păstrându-și locul de cinste în bucătăria noastră și în amintirile noastre * este vorba despre sarmaleo explozie de arome și tradiție care aduce bucurie în fiecare colț al meselor

Originare din Balcani și răspândite apoi în întreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie și au devenit un simbol al familiei și al unității. Aceste mici pachețele de fericire sunt pregătite în mod tradițional din foi de varză sau foi de viță-de-vie, umplute cu un amestec magic de carne de porc, orez și condimente. Dar ceea ce face ca sarmalele să fie atât de speciale nu este doar rețeta lor, ci și povestea lor. Spusă oricând, povestea capătă valențe magice mai ales în preajma sărbătorilor ori a zilelor de duminică fiindcă poartă o parte din sufletul gospodinelor. Am învățat să fac sarmale de la mama mea, iar ea le-a învățat de la bunica ei. Este o moștenire prețioasă pe care o transmitem din generație în generație. Când pregătim sarmale, simțim că ne conectăm la rădăcinile noastre și ne simțim mai apropiați de cei dragi care nu mai sunt printre noi, ne-a spus Maria Miron, o gospodină din Vaslui.

Povestea sarmalelor este, în primul rând, una de tradiție. Generație după generație, secretele pregătirii acestor delicii s-au transmis cu grijă, iar fiecare familie își adaugă propriul amestec de arome și iubire în rețeta tradițională.

O poveste de familie, de tradiție și de iubire

Ingredientele simple - carne de porc și vită, orez, varză acră și condimente - se transformă într-un dans de arome și texturi. Carnea, frământată cu grijă și amestecată cu orez și condimente, se înfășoară în frunzele delicate ale verzei acre, apoi aceste micuțe pachete de bucurie sunt așezate cu atenție într-un vas mare, învăluite într-o sursă nesfârșită de arome: tomate, piper, cuișoare și un strop de vin. Toate acestea sunt fierte încet într-un fel de magie culinară, în timp ce aroma se răspândește în toată casa, pregătindu-ne simțurile pentru un festin.

În timp ce masa se pregătea, am simțit cum aromele de varză acră și carne gătită se îmbină într-o simfonie delicioasă. Gustul sarmalelor proaspete abia scoase din cuptor era absolut divin. În această poveste, nu putem să uităm de momentul în care familia se adună în jurul mesei. Sarmalele sunt puse cu grijă pe farfurii, iar oamenii se așază laolaltă, gata să se bucure de comoara gastronomică. Sarmalele sunt mai mult decât o simplă mâncare. Ele sunt o poveste de familie, de tradiție și de iubire. Sunt o punte între generații, o modalitate de a ne conecta cu rădăcinile noastre și de a ne simți parte din ceva mai mare decât noi înșine. Ori de câte ori aroma sarmalelor umple casele, să ne amintim că nu gătim doar mâncare, ci gătim povești, tradiție și iubire.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
27/05/2024 13:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Pateul din ficat de rață, un simbol al eleganței și rafinamentului culinar
27/05/2024 12:15

Povestea pateului din ficat de rată isi are rădăcinile in Franta secolului al XVIII-lea, cand bucătarii francezi au inceput să isi pună imaginatia si priceperea in valoare pentru a crea un aperitiv care s ...

Dadar Gulung sau clătite indoneziene cu cocos
24/05/2024 15:45

Dadar Gulung sau clătite indoneziene cu cocos este un desert foarte apreciat.  Ingrediente pentru aluatul clătitelor: 300 ml de lapte de cocos 100 ml de apă 250 gr de făină 2 ouă esentă de rom ...

Clătite de post
24/05/2024 13:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face ac ...

Elixirul Orientului. Fascinația cafelei turcești
24/05/2024 12:55

Cine nu iubeste cafeaua? Caldă, aromată, dulce ca mierea sau amară ca trădările ăn dragoste, cafeaua turcească se diferentiază ca mod de preparare. Boabele prăjite si apoi măcinate fin sunt fierte int ...

Călătoria vafei prin timp și gust
24/05/2024 12:02

  Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereast ...

Brutăriile artizanale, un îndemn de reîntoarcere la tradiție și sănătate
23/05/2024 12:56

Într-o lume in care produsele de panificatie industriale domină rafturile supermarketurilor, brutăria artizanală se distinge prin traditie, calitate si sănătate. Painea artizanală nu este doar un al ...

Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei