Ce se alege de România după alegeri. Anunțul îngrijorător al unor profesori de economie clujeni

23_11zon

Dimensiune font:

| 27-02-2024 14:23

Economia României este amenințată de deficitele excesive, iar singura soluție la îndemâna Guvernului, pe termen scurt, este creșterea taxelor și a impozitelor. Aceasta e concluzia unei echipe de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj.

România se confruntă cu grave dezechilibre care îi amenință stabilitatea macroeconomică. Problema cea mare ține de deficitele gemene, adică deficitul bugetar și cel de cont curent. În ultimii ani, ambele au crescut, iar situația este acum complicată. Vestea proastă este că tentativele, atâtea câte au fost, de a opri această adevărată hemoragie a economiei nu au dat rezultatele sperate, așa că Guvernul României mai are puține opțiuni.

Aceasta este concluzia studiului realizat de echipa de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

România, amenințată cu procedura de deficit excesiv

„Deficitul bugetar este una dintre marile probleme cu care se confruntă România de mulți ani, iar aici dacă ne uităm cu atenție vedem că situația s-a degradat începând din 2019. România depășește 3% deficit, adică acel prag impus de Comisia Europeană cu care ar putea evita procedura de deficit excesiv”, spune prodecanul Levente Szasz, unul dintre autorii studiului.

„Deficitul excesiv are potențiale consecințe asupra furnizării fondurilor europene. Bine, există acolo o anumită flexibilitate, este o procedură mai complexă. Oricum România se află sub amenințarea acestei proceduri de deficit excesiv atâta timp cât deficitul depășește clar 3%”, mai spune el.

Ca și cum nu era suficient faptul că România are un deficit bugetar uriaș, lucrurile nu stau deloc bine nici în ce privește deficitul de cont curent. Împreună, cele două dau așa numitele deficite gemene, care, în cazul României, trădează un serios dezechilibru macroeconomic. Din nou o veste proastă, aceste deficite sunt greu de corectat. De altfel, România are cea mai șubredă poziție din perspectiva deficitelor gemene în întreaga Uniune Europeană.

Soluții dureroase pe termen scurt

Datele arată că în ultimii ani ambii indicatori au variat în jurul valorii de 5% din PIB. În acest moment, statul nu are un spațiu prea mare de manevră, motiv pentru care va trebui să apeleze la măsuri fiscale suplimentare. Acest lucru înseamnă, și mai explicit, noi și noi creșteri de taxe și impozite și majorarea unora dintre cele deja existente.

„Deficitele gemene sunt într-adevăr o capcană sau o povară macroeconomică din care nu se iese ușor. O metodă, adică cea mai eficientă metodă, ar fi reducerea deficitului bugetar. Dacă ne uităm la cifre să vedem ce anume ar fi sustenabil pe termen lung, ele arată că e nevoie de noi măsuri fiscale. Din păcate!”, adaugă profesorul.

Este adevărat, admite Levente Szasz, mai există și alte metode pentru a corecta aceste deficite, cel puțin adjuvante. Însă acestea au efect mai degrabă pe termen lung, iar timpul nu este de partea României, care trebuie să lupte cu deficitele excesive și să le rezolve curând.

„Se poate lucra la eficientizarea colectării taxelor, cu digitalizarea, cu creșterea ratei de colectare a TVA-ului, însă cu acestea doar pe termen lung se poate remedia situația. Însă deficitul bugetar care persistă deja de mult necesită măsuri pe termen scurt. O altă soluție, aducerea la suprafață a economiei gri ar îndulci situația, dar repet, asta nu s-ar întâmpla de la o zi la alta. Bugetul României are nevoie de măsuri care să corecteze acest deficit pe termen mai scurt. Desigur, nu trebuie abandonate, trebuie încurajate aceste măsuri legate de economia gri, de rata de colectare a ratelor, astea ar ajuta la ameliorarea situației și la reducerea deficitului bugetar, însă pe termen scurt nu rezolvă situația”, subliniază Szasz.

El mai amintește că FMI a formulat aceleași propuneri, adoptarea unor măsuri suplimentare fiscale. Levente Szasz se așteaptă ca guvernul să adopte noi măsuri fiscale în 2025, după consumarea alegerilor care vor avea loc în acest an.

Nu este însă foarte clar dacă se va apela la sprijinul FMI, însă, mai spune economistul clujean, România are nevoie de o finanțarea serioasă, iar fondurile europene nu au cum să rezolve în totalitate acest aspect.

„Nu știu dacă vom avea nevoie de FMI, dar ceea ce este evident este că avem un deficit. Și cum va fi el acoperit? Numai prin împrumuturi. Acum, dacă banii vor fi de la FMI sau de pe alte piețe, astea sunt detalii. Dar costul e ceea ce ne interesează. Iar costul depinde de credibilitatea măsurilor luate de guvern. Dacă se iau măsurile necesare, chiar dacă ele vor fi foarte grele pentru companii, pentru sectorul privat, sunt necesare pentru restabilirea credibilității pe plan internațional a economiei României”, încheie Levente Szasz.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Germaniul, mai valoros decât aurul! Planurile României pentru Roșia Montană
18/05/2024 00:23

Tribunalul Arbitral de la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile (ICSID) a dat castig de cauză statului roman in dosarul Rosia Montană. Această victorie importantă permite ...

Trenurile soarelui pleacă spre Litoral din iunie
17/05/2024 09:12

CFR Călători va da startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui” in 14/15 iunie 2024, iar turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe di ...

România preia afacerile Gazprom din Republica Moldova: Romgaz are o nouă sucursală la Chișinău
17/05/2024 06:42

Sucursala Romgaz din Chişinău a fost inregistrată joi la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova, in Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat Prin Hotărare ...

Mugur Isărescu, veste proastă. „S-ar putea să nu vină”
16/05/2024 17:37

Momentul reducerii dobanzii cheie s-ar putea să nu vină in acest an, dar dacă inflaţia pe luna mai va fi scăzută, atunci membrii Consiliului de Administraţie al BNR se vor uita la date, a declarat, mierc ...

Marcel Ciolacu pune în mișcare un plan care va schimba piața muncii din România: se pregătește salariul minim european
16/05/2024 15:44

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că intentia clară a Guvernului este de a aplica de la 1 iulie măsura deja anuntată de a creste salariul minim brut la 3.700 de lei. Măsura nu este una usor de luat, pent ...

Noi investiții în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 12:26

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON Romania, are in plan pentru acest an infiinţarea de noi staţii de distribuţie a gazelor naturale pentru mărirea capacităţii de transport către consumatorii c ...

Mugur Isărescu vorbește despre un scenariu apocaliptic pentru România: Ar însemna un șoc teribil! Eu am trăit asta
16/05/2024 07:04

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, referindu-se la acuzaţiile potrivit cărora Guvernul se imprumută pentru a finanţa deficitul bugetar, că soluţia nu este s ...

Economia Rusiei sfidează sancțiunile și crește în continuare. BERD: Este nerealist să ne aşteptăm ca aceste sancţiuni să conducă la o criză economică
16/05/2024 00:17

Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decat s-a prevăzut şi urmează să crească in acest an, in pofida sancţiunilor impuse de către Occident, iar Războiul din Faşia Gaza afectează ţările din reg ...

Guvernatorul BNR liniștește populația: Noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi
15/05/2024 16:14

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a afirmat că nu vede Romania iin pragul recesiunii şi a precizat că riscul a fost pentru trimestrul intai. El a adăugat că toţi indicatorii cu ...

Trăim pe credit! Datoria externă a României a săltat cu aproape 10% în 2024
15/05/2024 07:51

Datoria externă totală a Romaniei a crescut in primele trei luni cu 7,643 miliarde euro, pană la 177,726 miliarde euro, de la 170,083 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele Băncii Naţionale a Ro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei