Românii care caută acum locuințe cer asigurări că vor rezista la cutremure: "Nu luați cu parcare subterană"

casa  18-blocuri3vs

Dimensiune font:

| 18-02-2023 23:16

 Cutremurele din Turcia, dar și cele din țara noastră, din ultimele zile, i-au determinat pe români să fie mai prudenți. Unii s-au grăbit să încheie asigurări pentru case, iar alții și-au cumpărat kituri de supraviețuire.

Unele persoane fac planuri să renunțe la economiile păstrate acasă, de teamă că ar rămâne fără acestea, dacă blocul s-ar prăbuși.

Și cei care vor să cumpere un apartament sunt mai preocupați de rezistența clădirilor. Este cazul unui român care încercă să afle ce verificări ar putea face înainte de a încheia un contract pentru cumpărarea unei garsoniere, după cum a scris pe Facebook.

 

"Ce verificări ați făcut atunci când ați cumpărat un apartament?"

 

"Voi ce verificări ați făcut atunci când ați cumpărat un apartament, la cine ați apelat și care a fost costul?

Doresc în viitor să cumpăr o garsonieră (cu scop investițional) și aș vrea să știu ce soluții de siguranță aș putea lua. Nu cred în mitul că e mai bine să iei într-o clădire veche că e mai sigur. O clădire veche rămâne o clădire veche", a scris acesta pe grupul Viața și banii.

 

"Sunt dezamăgit de calitatea construcției în imobile noi"

 

În comentarii, mulți sunt de părere că sunt mai prost construite clădirile noi. 

"Nu cred că e mit. Răspunderea era răspundere pe vremea comuniștilor. Există disciplină în construcții. Da, standardele scriptice sunt mai bune acum, dar eu am cumprat în imobile noi și vechi. Până acum, sunt dezamăgit de calitatea construcției în imobile noi! Pereți la baie din rigips, geamuri montate greșit și care fac condens, costuri comune prea mari, probleme cu cai de acces insuficiente, apă de 3 ori mai scumpă (căci apă nova vrea să își 'recupereze' investiția de extindere a rețelei), iar dacă iei apartament cu grădina, îți aruncă toți vecinii rahaturi în grădina: șosete, țigări, clești de haine, haine de copii, jucării, oase de pui, colțuri de pâine. Ce să zic?

Prefer să dau 50k pe o garsonieră în bloc din '80 decât 100k pe studio în bloc nou cu problemele de mai sus. Plus că prefer 600 eur chirie pentru două garsoniere decât să trag cu dinții de un preț de 500 eur pentru un studio nou și să mă rog la Hashem în fiecare seară să fie chiriașul blând cu ea. Dacă tot vreți imobile noi nu luați cu subsol sau spații comerciale la parter. Nu luați cu parcare subterană, nu luați cu regim de înălțime mare, ideal fiind până în 5 etaje, dar sunt rare astfel de proiecte. Grosimea pereților și a grinzilor vă mai pot da indicii."


 Recomandarea unui arhitect

 

"În calitate de arhitect va recomand să cereți:

 

  • proiectul de arhitectură
  • proiectul de structura,
  • dispoziții de santier (care permit modificări nestructurale)
  • eventual un studiu geotehnic
  • autorizația de construire (să nu descoperiți că de fapt locuiți în parcare)
  • Dacă nu sunteți mulțumiți cu acestea,
  • faceți o expertiză tehnică (se iau mostre din pereți/structura și se analizează la laborator compoziția acestora)
  • consultați etapele programului de urmărire a calității și PV-urile aferente
  • cereți procese verbale de predare-primire de la stăția de betoane și cel de unde a fost cumpărat fierelul (foarte puțîn probabil să fie disponibile)"

 

"Dacă cer așa ceva, o să zică vânzătorul: "ia dă-i drumul de aici și cumpără din altă parte"." 

"Indiferent de toate acestea, dacă sunt modificări structurale în apartamente, care nu au avut autorizație și nu pot fi verificate, proiectul și execuția iniṭiale, nu mai sunt valabile.:

"Trebuie să dea informațiile și actele vânzătorul. Pe baza lor, vorbești cu un inginer, care dacă are suficiente informații și face o vizită, mai face alte cercetări și apoi scrie un raport. Va fi o opinie, nu o expertiză, dar util oricum."

 

"Nici un structurist nu poate vedea prin beton cât fier au pus în construcție"

 

"Eu caut ceva finalizat constr după 2010, merg la vizionări de un an. Cam niciun agent sau proprietar nu e de acord să dea mai mult decât actele strict necesare vânzării, cum ar fi să dea și autoriz de constr sau cartea tehnică. Dacă le zic de o vizită cu un inginer sau să trimită copii după acte să mergem la notarul meu, dau înapoi chiar și după oferta acceptată. 

Mereu e cineva care nu pune atâtea întrebări și/sau vine cu cash."

"Nici un structurist nu poate vedea prin beton cât fier au pus în construcție. Cunosc caz concret la un dezvoltator mare din Brașov unde se face rabat atât la fier cât și la calitatea betonului. Totul e la risc."

"Nu poți să îți dai seama cât fier beton s-a pus după ce s-a turnat. Știu pe cineva care a ignorat ce trebuia pus și a pus cât fier beton a vrut el că e scump. Singură modalitate să îți dai seama că e construit că lumea e că dezvoltatorul să locuiască acolo. "

"Vechimea imobilului este importantă dar sunt și alte criterii care cred că trebuie avute în vedere. Seismul din Turcia tocmai a demonstrat că:

- imobilele noi nu sunt neapărat sigure;

- existența spațiilor comerciale la parter afectează rezistența;

- construcția în consolă a etajelor afectează stabilitatea clădirii.

Multe proiecte de la noi sunt construite astfel. Din păcate."

"O clădire veche va sta mai mult ca cea nouă și nu e mit, sunt structuri făcute să reziste și ziduri pe măsură, acum este fier și rigips din care se mai fură, șamd ….. se dă buleala și în străinătate apăi în România."

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Datoriile bugetului general iau amploare!
29/04/2024 12:28

Arieratele bugetului general consolidate au crescut cu 21,8%, in martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane de lei, de la 320,1 milioane de lei in februarie, conform datelor publicate pe sit ...

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut
29/04/2024 10:49

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate in primul trimestru din acest an a ajuns la 7.422, in scădere cu 7,2% faţă de trimestrul I din 2023, potrivit datelor publicate ...

Avem deficit de 35,88 miliarde lei
29/04/2024 00:09

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrandu-se la 35,88 miliarde de lei, faţă de 28,99 miliarde de lei sau 1,67% din PIB după pri ...

Rezultatele Loto 6/49 din data de 28 aprilie 2024: Numerele câștigătoare
28/04/2024 20:29

Duminică, 28 aprilie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 25 aprilie, Loteria Romană a acordat peste 18.900 de castiguri i ...

Ce trebuie să facă românii care au două mașini sau două case: Legea pe care foarte puțini o cunosc
28/04/2024 18:04

Pentru cei care detin două masini sau două apartamente, este crucial să constientizeze că vanzarea celei de-a doua masini sau a celei de-a doua locuinte in decursul aceluiasi an calendaristic poate implica ...

S-a deschis cea mai spectaculoasă șosea panoramică din Transilvania. Este un adevărat rival pentru Transfăgărășan
28/04/2024 00:08

I se mai spune Drumul Apusenilor sau Transalpina de Apuseni si este un drum de poveste. Traversează Muntii Apuseni si este inconjurat de un peisaj mirific. Astfel că, deschidere primului tronson din această ...

Fabrică veche de la 1880, ajunsă mall. Ce scria presa din anii '70 despre această glorie a industriei românești
27/04/2024 18:21

Ziarul brasovean Drum Nou scria acum o jumătate de veac despre uzina Hidromecanica. In momentul in care au preluat-o, comunistii i-au păstrat profilul. După anii 2000 a fost dăramată, iar acum e mall. In ...

Trenul RE 13211 Piteşti - Bucureşti Nord a ajuns în Gara de Nord cu o întârziere totală de 310 minute
27/04/2024 08:52

 Trenul RE 13211, care circulă in relaţia Piteşti - Bucureşti Nord, a ajuns vineri seara in Gara de Nord la ora 20:51, cu o intarziere totală de 310 minute, din cauza defectării locomotivei, informea ...

Pensiile vor fi plătite în avans
26/04/2024 13:51

Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, va fi făcută in avans, Guvernul urmand să aprobe in şedinţa de joi proiectul de Hotărare in acest sens, au declar ...

Directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia a fost retinut pentru trafic de influență
26/04/2024 10:04

Liviu Cătălin Stănculescu, directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit mită 13.000 de euro de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei