Copilăria, un job cu două norme

default

Dimensiune font:

| 12-02-2014 07:34

O discuţie purtată zilele trecută pe tema dezvoltării personale mi-a arătat încă o dată cât de mult ne minţim noi pe noi, cei mari. Un specialist în ale creşterii şi împlinirii îmi spunea cât de bine va fi primită viitoarea lui carte de „parenting”, un domeniu în care nu s-a spus mai nimic şi de care este maaare nevoie fiindcă părinţii trebuie să-şi ia rolul în serios, să-l înveţe, nu doar să-l mimeze. Domnul cu pricina îmi explica de zor cât de importantă este şcoala părinţilor, atelierele şi work-shopurile dedicate celor mari, câtă nevoie avem fiecare de coaching şi de tot felul de lucruri care să ne ajute să fim mai frumoşi, mai deştepţi, mai bogaţi. Pentru toate ar fi un singur secret – să redevenim copii, să privim lumea cu uimire şi încrederea că o vom descoperi!
Seminariile despre „self invent” sunt utile oricui, nu doar părinţilor. La fel şi atelierele dedicate copiilor, în care sunt învăţaţi cum să scape de timiditate, cum să fie învingători, cum să ajungă antreprenori de succes şi tot felul de sfaturi despre „cum să...”. Cei mici sunt învăţaţi cum să-şi recunoască emoţiile, să jongleze cu ele, cum să fie perfecţi, dar puţini sunt instruiţi cum să se iubească pe ei înşişi. De fapt, pentru unii astfel de cursuri ar fi inutile fiindcă nici nu ar avea timp să participe. Aţi văzut cât de mult munceşte un copil? Nu mă refer doar la cei din satele sărace, unde nevoile familiei îi obligă să dea condeiul pe sapă şi ghiozdanul pe traista cu merinde pentru câmp. Viaţa lor este chinuită şi mulţi sunt condamnaţi la trudă încă de mici. Pentru unii, orizontul nu se lărgeşte nici mai târziu. Soarta şi sărăcia îi transforme în simple unelte, a căror misiune este procurarea pâinii.
Chiar dacă trăiesc în condiţii civilizate, mulţi copii de la oraş nu au o viaţă chiar uşoară, deşi poate părinţii ar susţine contrariul. Ei muncesc mult mai mult decât un adult care are job cu carte de muncă şi salariu pentru cele 8 ore trecute în contractul cerut de Codul Muncii. Pentru majoritatea copiilor, ziua de lucru începe cel mai târziu la ora 7 şi termină undeva spre noapte, răstimp în care dacă nu sunt la cursuri (măcar vreo şase ore) sunt la meditaţii, la opţionale ori la alte activităţi obligatorii pentru dezvoltarea lor. Dacă nu merg la olimpiade sigur îi găseşti pe la alte concursuri, iar dacă nu sunt în faţa unei teze au ore de pian, balet, pictură, muzică şi altele pe care poate nu şi le doresc, dar respectă dorinţa părinţilor care vor ca prin puştii lor să-şi împlinească visele pierdute. Pentru elevi, învăţătura este jobul lor. Unul nu cu normă întreagă, ci dublă. Ei trebuie să înveţe, să acumuleze cunoştinţe, să câştige competiţii pe care poate nu şi le doresc, dar care satisfac orgoliile educatorilor şi ale părinţilor, trebuie să facă frumos mereu în societate că doar pentru ei se fac eforturi, nu?
Am cunoscut nu demult o parte din olimpicii Iaşului şi m-au impresionat eforturile lor, munca şi dăruirea cu care au făcut fiecare lucru din viaţa lor. Au vorbit despre eşec, despre greutăţi, despre cum au luat-o de la capăt, dar nu am auzit niciun cuvânt despre renunţare. Nu s-au plâns o secundă şi am admirat enorm această atitudine pe care aş recomanda-o şi oamenilor mari care, când se vă depăşiţi de diferite situaţii încep să caute vinovaţi, să se văicărească ori să alerge la psiholog. Sau la „coach”, ale cărui sfaturi oricum nu le respectă fiindcă ei vor mai degrabă un umăr pe care să-şi bocească nefericirea, nu un antrenament prin care să iasă la liman. În ciuda eforturilor şi a muncii istovitoare, copiii au timp şi să fie fericiţi, să se bucure şi să iubească tot ce-i în jurul lor. Poate chiar să şi citească un manual de parenting, care ar trebui completat şi chiar corectat de către copii cu o lecţie foarte importantă, cea despre puterea zâmbetului, a bucuriei, a încrederii şi a toleranţei faţă de cei mari care îşi imaginează că vârsta din buletin este măsura înţelepciunii. Principala unitate de măsură pentru împlinire este curajul, iar copiii ştiu acest lucru.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mizerabilul nostru sistemul educaţional a eşuat definitiv!
25/11/2019 01:00

    Dan M.BREZULEANU     După ştiinţa celor cu aplecare către aritmetică şi după adevărul faptelor, preşedintele a fost ales nu ieri, ci in chiar primul tur de scrutin ...

Bietele pensii ale nesimţiţilor speciali
17/07/2019 23:00

Arta de a-i păcăli pe toţi cei care te inconjoară este acceptată şi funcţionează nu doar in politică. Altfel, nu-mi explic cum, de atata vreme, mii de cetăţeni pot incasa, cu sprijinul unor legi stra ...

Pantofii mortului lăcomos
27/04/2019 14:09

Îi poţi intalni, astăzi, pe unde mai puţin te aştepţi. Îi recunoşti după umerii bătătoriţi de atata impins la căruţele unor guvernări ruinoase. Angrenaţi in campanii electorale, de a ...

Eram liberi, dar ne-au venit salvatorii
22/07/2018 07:30

 În ţara acesta in care, zi de zi, fotbalul pare mai ostenit, mai dezorientat ca un politician şi mai nestatornic decat o madamă, Politehnica Iaşi a izbutit să rămană un brand. Şi nu unul oar ...

Domnule preşedinte, daţi-i afară pe toţi!
05/05/2018 12:00

Consiliul Judeţean Iaşi, care păstoreşte cum ştie, sau cum poate mai bine Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, s-a luptat şi a reuşit chiar să facă unele lucruri declarate, altădată, impos ...

Ca Vasile Roaită, cu mâna pe sirenă
08/02/2018 00:00

Politica se transformă, din ce in ce mai mult şi sub privirile strivite de spaimă ale celor ivolucraţi, intr-un tribunal de execuţie doctrinară. O mascaradă menită a asigura, in cazul nostru, tranziţia ...

Colb peste Moldova
24/01/2018 00:00

Acolo de unde sufletul romanului şi-a astampărat mereu setea de cultură şi de blajinătate, unde istoria, zvacnind cindva de prin toate ungherele, s-a cuibărit definitiv in braţele unui mare ideal naţion ...

Liberce? Egalicum? Fraternicând?
18/01/2018 04:00

Vremea premierilor cu capul acoprit cu bască din mucava şi scuipand seminţe a apus. Asta am inţeles eu din caznele fonetice ale domnilor imbuibaţi cu social-democraţie, ale pururi perdanţilor liberali de ...

Atelierul de sfeteriseală şi curăţat caziere
11/01/2018 00:00

Cand caţiva prieteni din lumea normală mi-au cerut să le povestesc ce se intamplă cu reforma fiscală şi alte asemenea treburi nelumeşti din ţară, au rămas cu un zambet delirant in colţul gurii... Cum ...

Ne-a cântat cucul în pungă
16/12/2017 07:00

Soarta banilor noştri, botezată buget, a trecut prin comisiile parlamentare cu o grabă nemaiintalnită de la iuţeala caravanelor electorale care, mai ieri, starneau imaginaţia şi colbul de pe uliţele mol ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei