„Suntem ultimii din Europa în ceea ce priveşte creativitatea”

default

Dimensiune font:

| 14-07-2018 06:35

 

Oricât ne-ar plăcea să ne prezentăm realizările noastre ori ale copiilor noştri, oricât de mult am vorbi despre ceea ce ştim să facem în mod concret, statisticile Eurostat ne arată că mai avem mult drum de bătut şi multe lucruri de învăţat * clasamentul european ne situează pe ultimul loc al creativităţii

 

 

Prof. univ. dr. Neculai Eugen Seghedin, prorector cu activitatea didactică în cadrul UTI, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte creativitatea românilor. „Clasamentul Eurostat ne situează pe ultimul loc în ceea ce priveşte creativitatea. Suntem ultima ţară din Europa în această privinţă. Cei care spun că sunt prea multe saloane de inventică sau astfel de activităţi nu cunosc această realitate dură. Mai avem foarte multe de făcut. Depunem foarte puţine brevete europene, suntem ultima ţară din Europa şi din acest punct de vedere”, a spus prof. univ. dr. Neculai Eugen Seghedin.

Anual se acordă, la nivel naţional se acordă câteva sute de brevete de invenţie, ceea ce este extrem de puţin. Ca să fie mulţumitor, ar trebui să fie câteva mii pentru că este un raport care se face sunt clasamente care vorbesc de numărul de invenţii pe cap de locuitor. România are câteva zeci de invenţii la un milion de locuitori.

Explicaţia ţine de mulţi factori şi sunt legaţi între ele. Spre exemplu, tot la nivel european suntem ţara în care se citeşte cel mai puţin. Cititor te numeşti atunci când parcurgi mai mult de 10 cărţi pe an. În România, doar 3 la sută din populaţia ţării sunt cititori, ceea ce spune multe. Există multe aspecte ce ţin de tot ceea ce înseamnă creativitate şi merg până la implicarea statului, a mediului de afaceri. Noi avem această obişnuinţă statul trebuie să rezolve orice, dar la fel de importantă este şi implicarea IMM-urilor în probleme de creativitate, care este foarte scăzută. Ca o concluzie, toţi parametrii care generează acest clasament ne situează pe ultimele locuri, cu o singură excepţie – viteza de conectare la internet la care suntem suntem fruntaşi. În rest, tot ceilalţi parametri ne situează pe ultima poziţie. Suntem date publice în acest sens”, a spus prof. univ. dr. Neculai Eugen Seghedin.

Şcoala de Inventică, o soluţie

Ca soluţii, cred fiecare ar trebui să le găsească pe cele ce ţin de propria dezvoltare şi instrucţie. „Noi, ca instituţie, derulăm cursuri de creativitate, organizăm Conferinţa de Inventică, Salonul de Inventică. Mergem mai departe, nu abandonăm cursa pentru că este foarte important”, a punctat prorectorul cu activitatea didactică.

La Universitatea Tehnică s-au relansat, în urmă cu doi ani, cursurile Şcolii de Inventică, înfiinţată în urmă cu aproape 50 de ani ca o iniţiativă a conducerii Politehnicii de atunci, cu intenţia de a se stimula creativitatea studenţilor şi a cadrelor didactice. Au fost implicaţi mai mulţi profesori, inclusiv de la alte universităţi. Nu erau doar ingineri, ci şi pedagogi, psihologi care trebuiau să stabilească o strategie, o metodă generală de stimulare a creativităţii studenţilor. „Cel care s-a implicat cel mai mult în proiect, care a sesizat potenţialitatea creativă a studenţilor de la Politehnică, a fost regretatul profesor Vitalie Belausov, profesor de scule aşchietoare la Facultatea de Mecanică. El a iniţiat cursul de bazele creaţiei tehnice, de inventică, care a luat amploare, s-a generalizat într-o oarecare măsură în toată Politehnica. Modelul nostru a fost preluat şi de alte universităţi tehnice din ţară. Aceste cursuri se ţineau cumva, după cum spunea profesorul Belausov, la limita legalităţii în perioada comunistă, în sensul că nu erau prinse în programa de învăţământ, ci se desfăşurau în cadrul acelor ore de activitate cercetare-proiectare. Erau orele care se derulau în anii IV şi V, dedicate proiectelor de diplomă. După 1990, cel puţin la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, cursurile de bazele creaţiei tehnice au devenit obligatorii. Mai sunt facultăţi unde se derulează, cu caracter de opţionalitate”, am aflat de la prof. univ. dr. Neculai Eugen Seghedin.

Şcoala de inventică, în forma asta iniţială şi în care a gândit-o profesorul Belausov, nu se adresa numai studenţilor, çi şi tinerelor cadrelor didactice din universitate şi inginerilor din producţie. Înainte de 1989 se făceau cursuri organizate cu ingineri din toată Moldova, care veneau la Iaşi pentru a audia astfel de cursuri. „Eu însumi au audiat un astfel de curs la filiala Iaşi a Academiei Române. Eram în sesiune, învăţam în sala de lectură şi am auzit câteva frânturi dintr-un curs de inventică, lucruri foarte interesante, care m-au atras. Am intrat în sală şi am audiat un curs al profesorului Belausov, care vorbea despre obstacolele în creaţia tehnică. Sala era plină de ingineri veniţi din Moldova. Mi-a plăcut atitudinea profesorului, era cuceritor. Impresiona atât prin cuvântul scris, cât şi prin oralitate. Avea o carismă aparte, putea transmite orice fel de informaţii, oricât de aride ar fi fost, el reuşea să le facă uşor de înţeles de către student”, a rememorat prorectorul câteva momente importante ale Şcolii de Inventică. În urmă cu doi ani a fost reorganizată, în sensul că au fost organizate şi cursuri pentru profesori. „În fapt, este renaşterea şcolii, un fel de împlinire a unei datorii de onoare faţă de profesor şi faţă de şcoală în sensul că vrem ca să aducem în şcoala de inventică tineri profesori din universitate. Am avut multe solicitări, chiar şi de la alte universităţi”, a completat prorectorul.

Pe parcursul celor 50 de ani, Şcoala de Inventică a adus Politehnica pe locul întâi în clasamentul care se întocmeşte anual de către OSIM în ceea ce priveşte numărul de invenţii depuse de universităţi. „Locul acesta a fost pierdut în urmă cu ceva ani. Suntem în plutonul fruntaş, dar nu mai suntem primii. Vrem să redobândim poziţia şi de aceea facem aceste eforturi pentru a dezvolta cultura creativităţii în universitate. Dorim să avem acea masă critică de inventatori care să permită Politehnicii să ocupe poziţia de lider naţional în ceea ce priveşte inventica”, a conchis prof. univ. dr. Neculai Eugen Seghedin.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei