Avocatul Poporului nu va sesiza CCR pe Legea Educatiei: Nu se impune

default

Dimensiune font:

| 20-09-2014 19:12

Avocatul Poporului informeaza, legat de solicitarile pentru sesizarea Curtii Constitutionale privind modificarile aduse Legii educatiei, ca nu se impune acest demers - concluzie bazata atat pe argumentele din petitii, cat si pe cele ale partenerilor de consultari din invatamant.

"Avand in vedere argumentele prezentate atat in petitiile formulate, cat si in sustinerile scrise si orale ale partenerilor de consultari, apreciem ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative", se arata intr-un comunicat remis sambata de Avocatul Poporului.

Victor Ciorbea sesizat din nou: Contestati la CCR ordonanta care modifica Legea Educatiei!

Institutia condusa de Victor Ciorbea detaliaza modul in care s-a ajuns la concluzia ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu OUG nr. 49 de modificare a Legii educatiei.

Astfel, Avocatul Poporului precizeaza ca, in perioada 4-18 iulie, a primit mai multe petitii pentru sesizarea CC privind acest act normativ, inclusiv de la presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Ce au reclamat petitionarii

Au fost reclamate astfel, printre altele, organizarea de meditatii platite de stat pentru absolventii care nu au luat bacalaureatul, posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de bacalaureat si prevederea conform careia, pentru anul scolar 2014-2015, colegiile din cadrul institutiilor de invatamant superior de stat pot organiza invatamant postliceal doar finantat integral de catre solicitanti.


O alta prevedere criticata este aceea potrivit careia "durata mandatului de rector este de 4 ani", iar "o persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de invatamant superior pentru mai mult de doua mandate succesive, complete".

"Cele mai multe critici cuprind insa nemultumiri/aprecieri generale ale autorilor petitiilor formulate, fara a se indica in mod concret in ce anume consta critica de neconstitutionalitate", mai spune Avocatul Poporului, despre petitiile prin care s-a cerut solicitarea CC.

Basescu cere din nou Avocatului Poporului sa conteste OUG pe Educatie - Ce ii raspunde Ciorbea

Cu cine s-a sfatuit Ciorbea

Pentru a solutiona petitiile, Avocatul Poporului precizeaza ca a cerut "si punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar si universitar, al sindicatelor si al societatii civile, Consiliului National al Rectorilor, Federatiei Nationale Sindicale 'Alma Mater', Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatiei Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret' si Federatiei Educatiei Nationale cu privire la oportunitatea si necesitatea masurilor reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014, care se circumscriu sferei invatamantului preuniversitar si universitar".

"Totodata, a avut loc o intalnire cu doamna Alina Mungiu Pippidi in numele Societatii Academice din Romania si al Aliantei pentru o Romanie Curata si al altor ONG-uri, sindicate, asociatii studentesti si profesionale, persoane fizice, cu reprezentanti ai Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti, precum si cu presedintele Consiliului National al Rectorilor - domnul prof. univ. dr. Sorin Mihai Cimpeanu", mai arata sursa citata.

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Din raspunsurile primise de Avocatul Poporului de la sindicate reiese ca acestea au o parere favorabila modificarilor aduse Legii Educatiei si este "un pas inainte in edificarea unei societati democratice, nicidecum o 'sindicalizare a invatamantului'".

Referitor la justetea adoptarii modificarilor prin ordonanta de urgenta, Avocatul Poporului subliniaza ca Executivul, in preambulul OUG nr. 49, "demonstreaza faptul ca masurile in cauza nu puteau fi amanate, deoarece nu exista vreun alt instrument legislativ ce ar fi putut fi folosit in vederea asigurarii cadrului legislativ necesar desfasurarii in conditii corespunzatoare a anului scolar 2014-2015".

Ce spune Ciorbea de meditatiile platite de stat

Avocatul Poporului analizeaza, pe rand, toate criticile concrete aduse modificarilor Legii educatiei.

Despre ce privind meditatiile pentru cei care nu au promovat bacalaureatul, de pilda, se arata ca "petentii sunt nemultumiti de faptul ca organizarea cursurilor de pregatire pentru examenul de bacalaureat se realizeaza din finantarea de baza".

"Or, din textul legal criticat rezulta in mod evident ca statul poate asigura, din finantarea de baza sau din alte surse de finantare. In plus, stabilirea unei asemenea masuri are un impact pozitiv, intrucat conduce la finalizarea invatamantului liceal pentru absolventii care nu au sustinut sau nu au promovat examenul de bacalaureat national", considera Avocatul Poporului.

Ciorbea, strans cu usa de studenti: Apelam si la presiuni externe! Interviu

Problema rectorilor

Referitor la mandatul rectorilor, Avocatul Poporului spune ca sustinerile petentilor, potrivit carora textul legal criticat instituie "mandatul pe viata al rectorilor", nu pot fi primite, in conditiile in care aceasta prevederea din OUG "stabileste imperativ imposibilitatea ocuparii functiei de rector pentru mai mult de doua mandate succesive, complete".

"Interpretand textul de lege in sensul urmarit de legiuitor, putem fi, cel mult, in prezenta unei alternante in ocuparea functiei de rector, de catre aceleasi persoane. In practica, au existat, conform precizarilor presedintelui Consiliul National al Rectorilor, doar doua cazuri de acest fel", se precizeaza in comunicatul Avocatului Poporului.

Nicio problema cu facultatea fara Bac

In ceea ce priveste interpretarea data de catre autorii petitiilor unor texte din OUG nr. 49 si din Legea nr. 1/2011 in sensul ca acestea ar oferi posibilitatea absolventilor de liceu fara diploma de bacalaureat de a urma cursurile invatamantului universitar, Avocatul Poporului observa ca o parte dintre prevederile legale criticate se regasesc in forma initiala a textului Legii nr. 1/2011.

E oficial: Ai, n-ai Bacalaureatul, poti sa te inscrii la universitate

"Sustinerile potrivit carora, prin ordonanta criticata, se acorda posibilitatea absolventilor de liceu fara diploma de bacalaureat de a urma cursurile invatamantului universitar nu pot fi retinute, avand in vedere prevederile art. 44 alin. (10) din Legea nr. 1/2011, potrivit carora 'creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal pot fi recunoscute pentru absolventii cu diploma de bacalaureat de catre universitati, in baza deciziilor senatului universitar, ca unitati de credite de studii transferabile pentru nivelul licenta' si ale art. 77 alin. (3) din acelasi act normativ, care prevad ca 'absolventii invatamantului liceal care sustin si promoveaza examenul national de bacalaureat dobandesc si diploma de bacalaureat, care le da dreptul de acces in invatamantul superior, in conditiile legii'", spune Avocatul Poporului.

Institutia arata ca, din coroborarea acestor prevederi legale, "reiese in mod clar existenta a doua categorii de absolventi de liceu, cu si fara diploma de bacalaureat".

"Reglementarea infiintarii colegiilor postliceale si la nivelul institutiilor de invatamant superior nu conduce la concluzia ca admiterea in invatamantul superior se face fara diploma de bacalaureat, aceasta forma de admitere fiind recunoscuta doar pentru accederea in invatamantul postliceal (colegii postliceale infiintate la nivelul institutiilor de invatamant superior).

Absolventii de liceu, care urmeaza cursuri postliceale in colegii si care nu au dobandit diploma de bacalaureat, nu au calitatea de studenti si nu urmeaza cursurile unei facultati, ci, sub tutela unei institutii de invatamant superior, desfasoara activitati educationale specifice scolilor postliceale. La absolvirea colegiului, cei care au frecventat cursul si care au promovat examenul primesc o diploma de certificare a calificarii profesionale, si nu una care ar putea echivala cu un program de licenta, cum in mod eronat rezulta din unele dintre petitiile formulate - 'facultate fara bacalaureat'.

Pentru absolventii cu diploma de bacalaureat, creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal pot fi recunoscute de catre universitati, in baza deciziilor senatului universitar, ca unitati de credite de studii transferabile pentru nivelul licenta", subliniaza Avocatul Poporului, care conchide, "in mod indubitabil, ca accesul la invatamantul superior se face numai dupa dobandirea diplomei de bacalaureat".

Cod rosu in Educatie. "Se perpetueaza un adevarat genocid social"

Potrivit Avocatului Poporului, prin OUG nr. 49 au fost corectate o serie de prevederi insuficient de bine reglementate de Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, se mai arata in comunicat.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial la 30 iunie 2014.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei