Concursul de directori, măsura istorică din mandatul lui Dumitru

default

Dimensiune font:

| 06-01-2017 05:50

 Cel de-al 22-lea ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, şi-a prezentat raportul de activitate la finalul mandatului de şase luni * cea mai controversată măsură a acestuia rămâne, fără dar şi poate, introducerea concursului pentru funcţiile de directori/directori adjuncţi din şcoli, după o perioadă de 8 ani în care aceştia au fost numiţi politic * Mircea Dumitru a declarat că va continua să rămână implicat şi a făcut apel către toţi românii să ajute la schimbarea educaţiei în bine

 Mircea Dumitru, cel care în ultimele şase luni a ocupat fotoliul de ministrul al Educaţiei, a publicat ieri, odată cu învestirea în funcţie a noului ministru, Pavel Năstase, raportul de activitate pentru cele şase luni de mandat. Structurat pe domeniile mari de activitate ale ministerului (învăţământ preuniversitar, învăţământ superior şi cercetare), documentul include atât realizările, cât şi proiectele în curs de desfăşurare. Mi-am dedicat cele şase luni de mandat unor proiecte în care cred şi acum şi care, toate, au urmărit să facă din şcoala românească spaţiul în care fiecare dintre noi ar dori să îşi educe copiii. Cred că noi, adulţii, le suntem datori cu toate aceste lucruri: sinceritate, muncă onestă, respect faţă de ceilalţi, verticalitate, respect faţă de reguli şi lege. Sunt lucruri pe care, poate, aş fi putut să le fac mai bine. Alte proiecte ar fi necesitat, poate, mai multă atenţie. Pentru schimbări mari, de substanţă, este însă nevoie de mai mult timp”, a declarat Mircea Dumitru, fostul ministru al Educaţiei.

Concursul pentru directori - o măsură istorică

Astfel, în sectorul preuniversitar, printre principalele obiective s-au numărat adoptarea unor măsuri cu puternic impact în ceea ce priveşte combaterea abandonului şcolar, precum politicile de desegregare, decontarea integrală a navetei elevilor, asigurarea manualelor şcolare gratuite pentru elevii din ciclul superior al liceului sau consolidarea învăţământului profesional dual. De asemenea, unul dintre obiectivele ministrului a fost profesionalizarea managementului şcolar, concretizat prin organizarea unuia dintre cele mai controversate concursuri din învăţământul românesc – concursul naţional pentru ocuparea funcţiilor de director şi directori adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar. Reamintim că acesta s-a desfăşurat în perioada 12 octombrie – 9 decembrie 2016 şi a constat în trei probe distincte: proba scrisă susţinută la nivel naţional şi analiza CV-ului, respectiv un interviu în faţa comisiei de concurs desfăşurate la nivelul comisiilor judeţene. Încă dinainte de începerea propriu zisă, dar şi pe tot parcursul desfăşurării lui, concursul s-a confruntat cu numeroase piedici: încercarea de anulare sau măcar amânare a acestuia, nemulţumirea candidaţilor referitoare la timpul scurt de pregătire, acuzele candidaţilor referitoare la subiectele probei scrise, etc. Tot Mircea Dumitru este cel care a adoptat Statutul Elevilor, primul document care reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor din România, şi a demarat programul pilot de acordare a unui suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pentru preşcolarii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

Alte măsuri adoptate de Mircea Dumitru

În învăţământul superior au fost adoptate măsuri privind funcţionarea şi evaluarea şcolilor doctorale, demers necesar pentru recredibilizarea cercetării ştiinţifice din universităţi, dar şi standardele minimale necesare şi obligatorii pentru accesul la titlurile şi funcţiile academice. De asemenea, au fost constituite şi relansate consiliile consultative ale ministerului: Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul Naţional al Cercetării ştiinţifice (CNCS), Consiliul Naţional de Etică a Cercetării ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSTDI), Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS) etc. Totodată au fost simplificate procedurile de recunoaştere a actelor de studii la nivel de licenţă, master şi doctorat.

O altă măsură realizată de Mircea Dumitru în mandatul său de ministru al Educaţiei a fost elaborarea şi publicarea primului Metaranking al universităţilor din România, topul instituţiilor de învăţământ superior din ţară realizat pe baza principalelor 9 clasamente internaţionale în care se regăsesc acestea.

În domeniul cercetării s-a urmărit profesionalizarea managementului institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, dar şi lansarea/derularea competiţiilor din Programul Naţional CDI 2015-2020.

Un capitol distinct al raportului îl constituie sinteza ordonanţei de urgenţă a cărei menire a fost eliminarea unor blocaje din educaţie şi creşterea calităţii în învăţământ. Au fost reglementate, astfel, modalitatea de susţinere a examenului de definitivat, echivalarea gradului didactic I pentru mai multe categorii de personal didactic şi funcţionarea învăţământului special integrat în învăţământul de masă. În ceea ce priveşte învăţământul superior, ordonanţa de urgenţă a completat cadrul normativ astfel încât senatele universitare să poată înfiinţa duble specializări prin alăturarea a două programe de studiu deja acreditate şi a prelungit acreditarea şcolilor doctorale până la sfârşitul anului universitar 2016-2017.

Agenda ministerului, plină de proiecte

Raportul cuprinde şi proiectele care se află în acest moment pe agenda Ministerului Educaţiei şi care vor fi continuate de cel mai nou ministru, Pavel Năstase. Printre acestea se numără: constituirea Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, aplicarea unui program pilot în mediul rural privind facilitarea procesului de obţinere a avizelor sanitare sau elaborarea unei metodologii de organizare şi funcţionare a „masterului didactic” (candidaţii interesaţi de o carieră didactică să poată opta pentru urmarea unor programe de studii cu dublă specializare ), precum şi a unei propuneri de politică publică privind formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice. Mircea Dumitru a făcut apel către toţi cetăţenii României, prin care îi roagă să rămână sau să devină implicaţi în schimbarea educaţiei româneşti în bine. „Vom schimba România dacă educaţia va reuşi să formeze minţi deschise, cu valori profunde, oameni care să construiască, să fie dispuşi să îşi asume nu doar victorii, dar şi eşecuri. Pentru asta, vă invit pe toţi să rămâneţi implicaţi, să urmăriţi tot ceea ce se întâmplă în educaţie, să fiţi parteneri pentru schimbarea în bine, a completat Mircea Dumitru. Diana MOLDOVANU

 

* * *

5.405

Candidaţi au promovat concursul pentru ocuparea funcţiilor de director/director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei