Doliu în lumea academică
Dimensiune font:
* academicianul şi reputatul oenolog Valeriu Cotea a încetat din viaţă ieri, la aproape 90 de ani * acesta a decedat în urma complicaţiilor apărute după un accident stupid, în care s-a înecat cu o felie de portocală * a fost unul dintre cei mai cunoscuţi oenologi români, reprezentând România la Oficiul Internaţional al Viei şi Vinului din Paris timp de 25 de ani * Valeriu Cotea era membru oficial al Academiei Române, din anul 1993
Academicianul Valeriu Cotea a încetat din viaţă ieri, 21 aprilie, la 89 de ani, în urma unui stop cardiorespirator. Pe 16 aprilie, academicianul a fost transportat în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon” Iaşi, după ce s-a înecat cu o felie de portocală. Medicii care au ajuns la faţa locului au reuşit să-i deblocheze căile respiratorii şi să-l resusciteze, dar starea acestuia a rămas în stare critică. „Este un moment trist, pentru că universitatea noastră pierde o personalitate ştiinţifică remarcabilă în domeniul oenologiei, un profesor adevărat, un om cu o generozitate deosebită, care a făcut parte din elita învăţământului agronomic ieşean”, a declarat Vasile Vîntu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi.
Personalitate marcantă în România şi nu numai
Valeriu Cotea a fost un membru de seamă al mediului academic ieşean, reuşind să urce toate treptele ierarhice universitare: decan al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Iaşi, între anii 1972 – 1974 şi 1989 – 1992, iar din anul 1973 - conducător de doctorat. În perioada 1996 – 2008 a fost Preşedintele Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române, iar din 2008 a fost desemnat preşedinte de onoare al acestei secţii.
S-a impus drept o personalitate marcantă a oenologiei româneşti, cu peste 60 de ani de experienţă în domeniu. A fost preşedintele grupului de experţi „Tehnologia vinului”, preşedinte al Comisiei de Oenologie, vicepreşedinte al Oficiului Internaţional al Viei şi Vinului (OIV) şi membru în comitetul ştiinţific al mai multor reviste internaţionale de specialitate precum „Bulletin de OIV” (Franţa), „Rivista de Viticultura e di Enologia” (Italia) sau „Ciencia e Technica Viti-Vinicola” (Portugalia).
„Fiecare dintre noi îşi va aduce aminte de domnul academician ca de un extraordinar profesor, învăţător, îndrumător, instructor şi om, în primul rând. A fost de o bunătate extraordinară. Ar fi nedrept să vorbesc despre activitatea dumnealui, pentru că este atât de vastă şi atât de valoroasă, încât nu vreau să omit ceva. S-a aplecat întotdeauna spre a-i ajuta pe toţi cei din jurul său. Un om, în adevăratul sens al cuvântului. Eu nu sunt nici măcar la jumătatea vârstei pe care domnul profesor ar fi împlinit-o peste o lună de zile. Îl stimez şi respect”, a declarat ing. Cristian Buburuzanu, doctor în viticultură şi oenologie.
Activitatea sa ştiinţifică de excepţie a fost recunoscută prin alegerea ca membru corespondent sau membru de onoare a numeroase societăţi şi academii de specialitate din ţară şi din străinătate, precum Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, American Society for Enology and Viticulture, Group International Polyphénols, Académie Suisse du Vin, Academia Italiana delle Vitte e del Vino. A fost Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară: Universitatea din Oradea, Universitatea Bioterra din Bucureşti şi Universităţile de Ştiinţe Agronomice şi de Medicină veterinară din Bucureşti şi Cluj. A fost distins de patru ori cu premiul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului din Paris (1982, 1989, 2000 şi 2008) şi cu alte distincţii speciale în Franţa, Argentina sau Spania.
Nu în ultimul rând, preşedinţia României l-a distins în două rânduri, cu Steaua României în Grad de Cavaler, în anul 2000, şi Ordinul Naţional Serviciu Credincios în Grad de Cavaler, în anul 2003.
„Dumnealui a fost ctitorul Beciului Universităţii Agronomice, în sensul că, în anii 1962, când a terminat anul IV de studiu şi primit ca punct de lucru ferma universităţii – Ferma Adamache, a găsit în zonă o gură de beci lăsată de Vasile Adamache, iar peste drum - beciul lăsat de Kogălniceanu, respectiv Sadoveanu. Aceste două guri de beci au fost unite în anii 1970, la iniţiativa şi prin truda domnului academician, pe atunci asistent. Majoritatea ieşenilor vorbesc despre Beciurile Adamache, dar eu promovez beciul ca fiind Beciul Cotea. Am numai cuvinte de laudă pentru domnul academician Cotea şi transmit regretele mele familiei”, a concluzionat ing. Cristian Buburuzanu. Diana MOLDOVANU
„Universitatea noastră pierde o personalitate ştiinţifică remarcabilă în domeniul oenologiei, un profesor adevărat, un om cu o generozitate deosebită, care a făcut parte din elita învăţământului agronomic ieşean” - Vasile Vîntu, rectorul USAMV Iaşi
„Ar fi nedrept să vorbesc despre activitatea dumnealui, pentru că este atât de vastă şi atât de valoroasă, încât nu vreau să omit ceva” - ing. Cristian Buburuzanu, doctor în viticultură şi oenologie
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau