Liceul Tudor Vianu târât într-un scandal „fabricat”! MĂRTURII DIN CLASA UNDE S-A PETRECUT INCIDENTUL. Cazul profesorului acuzat că-și umilește elevii.

default

Dimensiune font:

| 06-02-2016 22:08

 Elevii pregătiți de profesorul acuzat de rele tratamente au luat numeroase medalii la olimpiadele internaționale de matematică, ba chiar au ajuns și la NASA!

 De două zile, mai multe canale mass-media promovează o așa-zisă dezvăluire despre modul în care un celebru profesor de matematică, identificat ulterior ca fiind Severius Moldoveanu, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală, și-ar trata elevii. Acesta este acuzat că ar fi pus un băiat să se târască în genunchi pentru o medie cu un punct mai mare. Însă, elevi actuali și foști ai colegiului spun că totul a fost o provocare și că povestea ar fi fost denaturată cu intenție răuvoitoare. Acestea sunt mărturiile lor:

Vlad Alexe, elev în Colegiul „Tudor Vianu” a precizat, pe Facebook, că toată situația a degenerat în urma unei glume prezentată ulterior public într-o altă lumină:

„Sunt elev în clasă în care s-a produs evenimentul. S-a produs o neînțelegere imensă. Nu numai profesorul, dar și elevul care a întreprins gestul au glumit (mai mult, elevul în cauză nu a considerat că e o umilință). Profesorul a fost uimit de acțiunea elevului, exprimându-și convingerea că nu credea să existe o persoană în clasă care ar lua gluma în serios (deși, repet, gestul a avut semnificații diferite atât pentru elev, cât și pentru profesor). Profesorul nostru încearcă să fie apropiat de noi, orele de matematică să fie cât mai plăcute, cultivându-ne o adevărată pasiune pentru această disciplină, arătându-ne cât mai mult din frumusețea ei. Se implică cu multă dăruire, în pofida dezinteresului de care dau dovadă unii elevi (de la care a pornit o revoltă complet lipsită de sens). Jignirile aduse dascălului sunt complet impardonabile. Se vorbește atât despre respingerea adevăratelor valori, în schimb se ajunge în astfel de situații! Referitor la declarația domnului Marcel Bartic: elevul nu a fost "îngrozit efectiv"- nici pe departe - acesta a făcut o glumă puerilă cu consecințe revoltătoare. Distanța parcursă în lunga călătorie nu depășește 20 de cm - repet,o "călătorie" făcută pentru a atrage atenția, pentru amuzament, elevul se afla în prima bancă”.

 

Aceeași idee este susținută și de Adela Dan, blogger cunoscut și mamă a unui elev din acest liceu: „Am copil în Vianu și chiar eu am terminat acest liceu. Nu e vorba doar de premii și olimpiade. Treaba e așa. În Vianu, copiii sunt tratați aproape ca niște adulți. Sunt parteneri la oră și li se respectă opinia. Orele sunt dinamice și relaxate. De acolo și gluma” .

Un elev din clasa a XI-a, care e și olimpic la matematică, spune că totul a pornit de la înghiontelile verbale dintre elevi.

„L-au chemat la cancelarie, pe el și pe părinții lui. El le-a povestit că de fapt colegii făceau mișto de el, că a lipsit de la școală și c-a încurcat-o. Colegii i-au zis că poate îl iartă profu dacă se pune în genunchi în fața lui, și ăsta s-a ridicat din bancă și s-a pus în genunchi în fața lui Moldoveanu. A fost ca o provocare, iar ăsta a făcut-o! Dar profu n-are treabă cu asta. Moldoveanu ține la glume, i-a spus că nu se face așa ceva și l-a trimis la locul lui. Asta s-a întâmplat, a fost cea mai tare bârfă de pe culoare, dar nu e ok că toată lumea se ia de domnul profesor”, a povestit acesta, în exclusivitate pentru EVZ.

 

„La Vianu se învață, e greu! Nu treci clasa dacă nu stai cu burta pe carte. Eu am terminat Vianu acum 23 de ani, nepotul meu e aici elev, în clasa a XI-a, fiica mea mă gândesc s-o dau tot aici. Am învățat de-am rupt și-am terminat printre primii Facultatea de Informatică. Nu era un liceu ușor, chiar se învăța mate-info foarte bine și foarte mult. Profii de acolo au făcut mereu meditații cu noi, gratis, la școală! La cât se învață, elevii nu prea mai au timp de distracții, clubăreală. Și noi făceam glume din astea la ore, unii profesori le gustau și le înțelegeau ca atare, alții nu, și te dădeau afară din clasă. Îți mai scădeau și nota la purtare. Noi eram extrem de competitivi, între noi, să știi. Da, eram și răutăcioși unii cu alții. Eu, fată fiind, și grăsuță, îți dai seama ce pățeam. Dar nu-i lăsam să mă terorizeze, le țineam piept. Nu ne-am bătut vreodată, dar ne certam zilnic. Pe ascuns, că profii ne potoleau urgent dacă ne prindeau. Și mai aveam chestia asta, ne provocam unii pe alții să facem tot felul de tâmpenii. Să strigăm „cucuriguuuu” în mijlocul orei, unui profesor i-am lipit pioneze pe scaun... clasice, deja, toate draciile le-am făcut. Crezi că generația de azi nu face la fel? Fac și mai rău ca noi. Dar asta nu înseamnă că e vina profesorului. Eu cred că până ce profesorul acuzat nu-și spune părerea, totul e speculație”, a povestit, în exclusivitate pentru EVZ, o fostă elevă a liceului, acum specialist IT la o multinațională din Capitală.

Până la ora realizării materialului, profesorul Severius Moldoveanu nu a răspuns acuzațiilor.

CUM A PORNIT SCANDALUL:

Marcel Bartic, directorul unei școli private dintr-un cartier de fițe din nordul Capitalei, a relatat, pe pagina sa de Facebook, presupusa umilință a unui elev dintr-un liceu de elită al Bucureștiului. Povestea a fost preluată imediat de Hotnews, fără declarații de la elevul „umilit” sau familia acestuia.

A doua zi patroana școlii private la care lucrează Bartic – pe numele ei Luminița Macsim - anunță, într-un mesaj exclusiv pentru aceeași agenție de știri, că-și mută fata din Colegiul „Tudor Vianu”, tânăra fiind colegă cu elevul pus să se târască în genunchi pentru mărirea mediei cu un punct. Nici în acest material nu apare opinia profesorului incriminat sau cea a tânărului care ar fi fost umilit.

Între comentariile postate la cele două materiale de pe Hotnews vin și explicațiile:

„Băiatul meu învață la Vianu. Când a aflat "știrea" s-au mobilizat și s-au dus la liceu să îl sprijine pe domnul profesor. Nu au putut să dea declarații deoarece sunt minori - corect. Dar mi-a povestit următoarele: - a fost o glumă. Dar nu a domnului profesor, ci a colegilor din clasă. Elevul în cauză a lipsit câteva zile de la școală. Când s-a întors, colegii săi i-au spus că dacă vrea să își mărească nota la matematică trebuie să meargă în genunchi până la catedră. - Elevul nu a înțeles gluma. Stătea în prima bancă și profesorul s-a trezit cu el în genunchi la catredă. În acel moment domnul profesor i-a spus că așa ceva nu se face și la trimis la loc în bancă. Și a continuat lecția. Așa că realitatea s-ar putea să fie puțin diferită?
Dacă îl căutați pe elevul respectiv pe Facebook o să găsiți că astăzi după amiază a postat un mesaj "interesant". A recunoscut că a fost o glumă.
O aștept pe doamna jurnalistă să își dea seama de greșeala pe care a făcut-o. Nu cred că "terfelirea" numelui unui profesor pe care eu îl respect enorm poate continua doar pe vorbe”.

Alte comentarii, tot de la materialul de pe Hotnews:

 

 ASOCIAȚIA DE PĂRINȚI, POZIȚIE INTERESANTĂ

În urma acuzelor, Asociația Părinților din Colegiul Național „Tudor Vianu” – pe pagina sa de Facebook – postează o opinie care ridică MARI semne de întrebare.

În primul rând, faptul că elevul care ar fi fost înjosit și părinții săi nu au deus vreo plângere. Pentru că nu ar fi cazul! Și atunci, de unde toată tărășenia, dacă cei implicați nu se plâng?

„Deși nu există și nu va fi cazul de nicio sesizare oficială din partea elevului în cauză sau a părinților săi, considerăm că evenimentul este grav și nu trebuie tratat „în nota obișnuită” a sistemului. Suntem deosebit de afectați de dinamica discuțiilor publice și de modul de raportare la elevii și profesorii liceului”, scrie în poziția oficială.

Câteva rânduri mai jos, aceiași autori susțin că acest caz nu este izolat... în școala românească! Fără, însă, a preciza unde și când s-au mai înregistrat respectivele incidente care-i revoltă.

„Atragem atenția că, din informațiile pe care le avem, acest incident nu este izolat și tinde să devină un fenomen, în special în unitățile școlare de elită. Umilirea elevilor, misoginismul, discriminarea, evaluarea și notarea discreționară reprezintă comportamente inacceptabile, totuși ignorate, minimalizate și tolerate cu prea multă ușurință, într-un sistem care se declară în beneficiul elevilor, dar care ajunge de multe ori să servească interesele personale ale altor persoane. Școala românească este în continuare un sistem al dublei măsuri, prin modul în care sunt tratați profesorii și elevii (...)”, mai notează reprezentanții asociației.

DOUĂ CONTROALE, LUNI, LA LICEUL „TUDOR VIANU”

Inspectorul școlar Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Muncipiului București a declarat, pentru EVZ, că s-a decis formarea unei Comisii de anchetă care luni, la prima oră, se va deplasa la Colegiul „Tudor Vianu” pentru a elucida acest caz, chiar dacă elevii sunt în vacanță. „Comisia va elucida circumstanțele, cauzele și consecințele acestui incident relatat de mass-media”, a explicat acesta.

Până și ministrul Educației a intrat în horă.

„Contactat de Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), Ministrul Adrian Curaj a declarat: „Voi lua măsuri urgente. Am decis efectuarea, în regim de urgență, a unui control din partea Ministerului la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” cu privire la acuzațiile care i se aduc profesorului Severius Moldoveanu”, se arată într-un comunicat de presă al AID.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei