Manualele şcolare au fost înlocuite cu spectacole FOTO

default

Dimensiune font:

| 14-04-2015 13:57

Înainte de a intra în vacanţa de primăvară, elevii şi cadrele didactice au fost „altfel”, renunţând la caiete şi manuale şcolare. Săptămâna 6-10 aprilie a fost dedicată programului naţional „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, numărând în judeţul Iaşi sute de activităţi, directorii unităţilor de învăţământ având de atins un obiectiv clar: „Zâmbetul - cel mai evident indicator al acestei săptămâni”. 

Excursii, vizite la muzee sau companii, filme şi spectacole ori concursuri sunt doar câteva dintre activităţile pe care le-au desfăşurat toţi elevii şi cadrele didactice, după programul bine pus la punct „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Timp de o săptămână, preşcolarii, elevii şi cadrele didactice au schimbat sălile de clasă cu amfiteatrele universităţilor, cu parcurile, cu sălile de spectacole şi cele ale muzeelor sau şi-au păstrat locurile în bănci pentru a viziona filme ori diverse momente artistice. Deşi sutele de activităţi au acoperit domenii diverse, toate au avut ca puncte comune creativitatea, bucuria de a descoperi lucruri noi, altele decât cele pe care le regăsesc în manualele şcolare. De asemenea, universităţile ieşene şi-au prezentat oferta educaţională în moduri cât mai atractive, de cele mai multe ori studenţii stând în faţa tinerelor generaţii şi povestindu-le ce studiază în cadrul facultăţii pe care o urmează.

Pe băncile facultăţilor pentru o zi
Grupurile de elevi au fost „Studenţi pentru o zi” la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „I. Ionescu de la Brad”(USAMV) Iaşi, în ale cărei săli de curs şi laboratoare au aflat câteva dintre tainele unei amenajări peisagistice reuşite, ce înseamnă culturile hidroponice sau care este tehnologia de obţinere a produselor din ciocolată. „Am fost impresionată de laboratoarele de la USAMV pentru că mă aşteptam la cu totul altceva, mă aşteptam să fie ceva de genul ce găsesc atunci când merg în satul bunicilor. Însă, acum cred că agricultura este mult mai mult decât ce ştiam şi mi-a stârnit interesul să caut mai multe informaţii. Până la urmă a fost o idee bună să vizităm universităţile. Încă nu ştiu ce facultate voi face după ce termin liceul, poate voi veni să studiez aici”, subliniază Alina, elevă în clasa a X-a. Liceenii din judeţele Moldovei, dar şi colegii lor mai mici, au vizitat facultăţile, Aula Magna, biblioteca, laboratoarele 3D, biobaza, baza sportivă şi cantina USAMV Iaşi.

De asemenea, Universitatea „Al.I. Cuza” (UAIC) a organizat „Săptămâna Porţilor Deschise”, peste 10.200 de elevi păşind pragurile celor 15 facultăţile, dar vizitând şi Grădina Botanică „A. Fătu” ori Muzeul Universităţii. „Peste 150 de grupuri din Moldova au răspuns pozitiv invitaţiei Universităţii, acestea venind în principal din regiunea Moldovei, dar şi din judeţele Alba, Tulcea sau din Chişinău”, amintesc oficialii UAIC.

Agresiune fizică, psihică sau verbală: Un fenomen distrugător pune stăpânire pe şcoli

Un festival al ştiinţelor, pe înţelesul elevilor
Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” (TUIAŞI) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) au organizat Iaşi Science Festival, eveniment desfăşurat în perioada 6-9 aprilie. Mii de elevi din zona Moldovei, dar şi din întreaga ţară, au vizitat standurile de prezentare, sălile de curs şi laboratoarele facultăţilor. Astfel, ştiinţa - tehnică sau medicală - a devenit mult mai uşor de înţeles, prin explicaţiile însoţite de experimente, demonstraţii, arene interactive, concursuri cu premii sau jocuri. „Am venit pregătiţi cu orice mijloc pe care îl folosim pentru a ne exprima ideile, însemnând machete şi planşe redactate pe calculator sau cele redactate manual. Acestea au fost făcute de studenţi. Încercăm să le arătăm şi celorlalţi ce facem noi la facultate, mai ales că e distractiv studiul nostru. Au fost mulţi elevi curioşi, iar interesul cel mai mare cred că a fost pentru bojdeucă”, povesteşte Andrei Bărbosu, student în anul II la Facultate de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din cadrul TUIAŞI. Alături de tainele arhitecturii, Arena Ştiinţelor Tehnice le-a arătat participanţilor roboţii „păşitori” în acţiune sau cei care pot detecta expresiile faciale. De altfel, fiecare dintre cele 11 facultăţi ale TUIAŞI a oferit elevilor câte un episod din viaţa de student, rezumată în experimente şi simulări deosebite realizate de cursanţi.

Elevii intră în vacanţă de astăzi - Vezi ce examene îi aşteaptă după vacanţă

Aceeaşi deviză a fost şi la Arena Ştiinţelor Medicale, unde tinerii participanţi au aflat ce presupune o carieră în medicină, fără a fi uitate tainele corpului uman - „Creierul - univers într-o nucă”, simţurile, iluziile, emoţiile, frica sau răspunsuri pentru întrebări din categoria „De ce cade o pisică mereu în picioare?”. „Eu am fost la ambele Arene ale Ştiinţelor şi mi-a plăcut la fel de mult ca ediţia de anul trecut. Toate activităţile mi-au plăcut foarte mult, dar cel mai mult m-a impresionat cea în care am aflat Secretele Creierului Uman. E fascinant!”, a punctat Smaranda, elevă în clasa a VII-a în Vaslui. La finalul activităţilor din Săptămâna Altfel, elevii au intrat în vacanţa de primăvară, urmând a-şi ocupa din nou locurile din bănci pe 20 aprilie. Andreea IGNEA

* * *
Competiţie după Săptămâna Altfel
Unităţile de învăţământ vor intra în competiţie, în perioada 14-18 aprilie trebuind să aleagă o singură activitate la nivelul instituţiei prin care să demonstreze succesul înregistrat în rândul elevilor. Doar zece dintre acestea vor ajunge în etapa naţională a concursului „O activitate de succes în Săptămâna Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, după selecţia realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean între 28 aprilie şi 3 mai. Cele zece unităţi de învăţământ care vor reprezenta Iaşul în competiţia naţională vor putea fi votate în perioada 12-18 mai pe platforma deschisă de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MECS). Rezultatele vor fi publicate pe 26 mai, în stabilirea punctajului final votul fiind 20%, în timp ce ponderea notei oferite de comisia de evaluarea MECS va reprezenta 80%.

130.994
Acesta este numărul de preşcolari şi elevi din învăţământul de masă al judeţului Iaşi, fiecare dintre aceştia participând la activităţile organizate în cadrul programului „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei