Motive de luat în calcul la alegerea facultăţii

default

Dimensiune font:

| 19-07-2016 06:43

 * ieri, 18 iulie, au început înscrierile la principalele instituţii de învăţământ superior din Iaşi * principalul criteriu de selecţie a facultăţii de către tineri este găsirea unui loc de muncă după finalizarea studiilor * elevele ieşene care au obţinut media 10 la Bacalaureat vor rămâne la studii în Iaşi

 

Proaspăt promovaţi ai examenul naţional de Bacalaureat, absolvenţii de liceu sunt puşi în faţa unei decizii importante pentru parcursul lor profesional: alegerea facultăţii pe care vor să o urmeze. Iaşul este cunoscut drept unul dintre centrele universitare importante ale ţării, oferind absolvenţilor o ofertă educaţională variată şi de calitate prin cele cinci universităţi de stat. Conform datelor Institutului Judeţean de Statistică, peste 40.000 de mii de tineri aleg să devină studenţi la Iaşi în domeniul medicinei, domeniul agricol, tehnic sau umanist.

Oferta educaţională ieşeană

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iaşi este o instituţie specializată în învăţământul superior agronomic şi medical veterinar, cu anvergură la nivel naţional şi european, având ca misiune fundamentală formarea de ingineri specializaţi în agricultură, montanologie, horticultură, zootehnie, inginerie economică, prelucrarea produselor agricole, de licenţiaţi în biologie agricolă sau de medici veterinari. Pentru anul universitar 2016 – 2017, USAMV aşteaptă peste 1.100 de locuri în cadrul a 16 specializări la Facultăţile de Agricultură, Horticultură, Zootehnie şi Medicină Veterinară.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi se numără printre cele mai vechi şi cunoscute instituţii de profil din ţară, fiind custodele unei importante tradiţii în educaţia inginerească, ştiinţifică şi culturală. Universitatea pregăteşte ingineri cu o înaltă calificare profesională, capabili să răspundă cu rapiditate şi eficienţă cerinţelor de inovare, cercetare şi dezvoltare ale agenţilor economici. Aceasta dispune, de asemenea, de programe de actualizare continuă a competenţelor profesionale ale specialiştilor ingineri, impuse de realităţile şi tendinţele existente la nivel mondial.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi este, de asemenea, unul dintre cele mai vechi aşezăminte de învăţământ superior din ţara noastră. Fondată în anul 1879, universitatea pregăteşte anual specialişti în domeniul sănătăţii şi al ştiinţei inginereşti aplicate. Specializările la care se pot înscrie absolvenţii de liceu sunt: medicină generală, medicină dentară, farmacie, bioinginerie, asistenţă medicală, nutriţie şi dietetică, tehnic dentară sau balneo- fiziokinetoterapie şi recuperare.

Cea mai veche universitate din ţară, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, şi-a deschis porţile primilor 70 de „auditori de cursuri” în anul 1860, iar astăzi are peste 20.000 de studenţi, 15 facultăţi, peste 260 de programe de studiu la nivel de licenţă şi master şi 11 şcoli doctorale care întrunesc 26 de domenii de doctorat. Pe lângă universităţile prezentate, oferta educaţională este completată de Universitatea de Arte, dar şi de universităţile private.

Găsirea unui loc de muncă, principalul criteriu de selecţie

Cei mai mulţi absolvenţi de liceu au ales facultatea ale cărei cursuri vor să le urmeze cu un singur gând: să-şi găsească un loc bun de muncă după ce termină studiile sau chiar din timpul acestora. „Când mi-am ales facultatea la care vreau să mă înscriu m-am gândit în primul rând la ce pot face după ce termin, ce oportunităţi de muncă îmi va oferi diploma de licenţă. Cred că este un aspect foarte important de care trebuie să ţin cont. Până la urmă, de asta urmez studii superioare, pentru a mă perfecţiona şi specializa pe ceva anume, pentru ca ulterior să îmi construiesc o carieră în respectivul

domeniu”, a declarat Ionuţ, candidat pentru admiterea la Facultatea de Informatică. Când se gândesc la o facultate care să le asigure perspective bune pe piaţa muncii, candidaţii se îndreaptă fie spre facultăţile cu profil tehnic, fie spre domeniul informaticii. „Mi-am depus dosarul de admitere la Facultatea de Electronică, pentru că vreau să devin inginer. Consider că acest titlu îmi va deschide multe oportunităţi. În plus, lucrurile pe care le voi învăţa vor fi practice şi îmi vor fi de ajutor întreaga viaţa”, a mărturisit Mădălin.

Şi domeniul medicinei este unul atractiv pentru candidaţii, aceştia nefiind descurajaţi de testele grilă pe care trebuie să le susţină la concursul de admitere. „Am ales să mă înscriu la Facultatea de Medicină Dentară pentru că îmi place foarte mult acest domeniu, cred că este o facultate cu potenţial şi îmi doresc să-mi deschid propriul cabinet de stomatologie în viitor. Săptămâna viitoare voi susţine testele grilă la Biologie şi Fizică. M-am pregătit pentru ele, am studiat şi la şcoală, chiar am dat Bacalaureatul la Biologie şi am făcut şi ore de pregătire în afara şcolii”, a precizat Mădălina, absolventă a Colegiului Naţional din Iaşi.

Cele două eleve de 10 la BAC, rămân în Iaşi

Miruna Bibire şi Florina Pantelimonescu, cele două eleve care au obţinut media maximă la examenul naţional de Bacalaureat de anul acesta, nu vor să plece din oraşul în care şi-au început parcursul educaţional. „Începând din toamnă voi fi studentă la Litere, în Iaşi, la Română-Engleză, pentru că îmi doresc de când aveam 14 ani să fiu profesor. Nu vreau să plec din ţară, deoarece avem nevoie de oameni responsabili, bine pregătiţi şi demni, de profesori care să ducă mai departe învăţământul românesc, iar eu îmi doresc să activez cu brio în acest domeniu”, a explicat Miruna Bibire, eleva de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Deşi este atrasă şi de informatică, Florina a decis să se înscrie la Facultatea de Arhitectură, considerând că aceasta o va ajuta să îmbine partea tehnică şi latura artistică. „Vreau să mă înscriu la Facultatea de Arhitectură, de la Universitatea Tehnică. O vreme am oscilat, şi domeniul informatic mă tenta, şi încă mă tentează, dar am ales arhitectura pentru că mă pasionează şi are o latură artistică pe care vreau să o îmbin cu partea tehnică”, a precizat Florina, absolventă a Colegiului Naţional „Costache Negruzzi”. 

CITEŞTE ŞI ÎNCHIRIERI IMOBILIARE - OFERTE

VEZI- ANUNTURI IN ZIARUL EVENIMENTUL LOCURI DE MUNCA IN CONSTRUCII 

 

 VEZI- ANUNTURI IN ZIARUL EVENIMENTUL LOCURI DE MUNCA IN COMERT

 

 

 

 VEZI TOATE ANUNTURILE DIN ZIZRUL EVENIMENTUL

 

* * *

Când mi-am ales facultatea m-am gândit în primul rând la ce pot face după ce termin” - Ionuţ, candidat pentru admiterea la Facultatea de Informatică 

 

 

VEZI AICI ANUNȚURI IMOBILIARE ÎNCHIRIERI


VEZI AICI ANUNȚURI SERVICII


VEZI AICI ANUNȚURI AUTO 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei