Planurile candidaţilor pentru şefia Medicinei ieşene

default

Dimensiune font:

| 11-01-2016 12:01

Nu mai puţin de şapte persoane şi-au depus candidatura pentru rectoratul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) Iaşi. Cu toţii reliefează problemele cu care se confruntă UMF.  

În ordinea înscrierii în competiţie, candidaţii pentru Rectoratul UMF Iaşi sunt chirurgul Viorel Scripcariu, profesor la Facultatea de Medicină, fostul rector interimar pentru aproape nouă luni Dragoş Pieptu, profesor la disciplina Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, prorectorul responsabil cu strategia universitară Radu Iliescu, profesor de Farmacologie, fostul preşedinte al Comisiei de Etică, Luminiţa Smaranda Iancu, profesor de Microbiologie, actualul rector interimar Ştefan Octavian Georgescu, profesor la disciplina de Semiologie chirurgicala - Chirurgie generală, decanul Facultăţii de Medicină Dentară Norina Forna şi inginerul Mihai Chiriţă, profesor la Facultatea de Bioinginerie Medicală. Accentul în planurile manageriale este pus pe problemele cu care se confruntă instituţia de învăţământ superior, alături fiind şi viziunea fiecăruia pentru a le rezolva.

Citește și Premianţii Moldovei la Excelenţa Academică în Străinătate

Promisiuni electorale

Viorel Scripcariu propune atingerea „Excelenţei prin prosperitate”, amintind importanţa unei finanţări adecvate, dar şi remedierea celor două elemente din perspectiva cărora Universitatea „a suferit în ultimii ani”: imagine şi comunicare. De asemenea, propune „introducerea unei evaluări permanente prin baremuri de verificare a cunoştinţelor de la curs la curs” pentru studenţi, ca şi redefinirea relaţiei student-profesor.

Dragoş Pieptu subliniază în planul managerial activitatea sa de opt ani în conducerea UMF, din postura de prorector sau rector interimar. La capitolul „obiective”, promite întărirea resursei umane, dar şi a autonomiei corpului academic, prioritizarea investiţiilor în infrastructură, consolidarea parametrilor academici, precum şi crearea mecanismelor academice.

Citește și Tragediile învăţământului ieşean

Radu Iliescu pune punctul pe „i”, afirmând încă din primele rânduri că UMF se află „la un moment de cotitură nu doar în realizarea viziunii strategice a Universităţii noastre, ci în însăşi realizarea misiunii sale”. Astfel, el susţine că imperativă este „implementarea mecanismelor unei guvernanţe participative, transparente şi responsabile, care să garanteze excelenţa în educaţie, cercetare şi practica clinică”.

Luminiţa Smaranda Iancu speră într-o competiţie „onestă, academică şi colegială”, dar şi că viitorul rector va duce la îndeplinire „obiectivul major al Universităţii”: creşterea prestigiului UMF Gr. T. Popa Iaşi pe plan local, regional, naţional şi european, mai ales în contextul în care Universitatea a intrat în ultimul timp în maniera nedorită, „în lumina reflectoarelor”. Alături de creşterea prestigiului, ea promite eficientizarea platformei e-learning, atragerea de fonduri extrabugetare, dar şi extinderea şi modernizarea bazei materiale.

Ştefan Georgescu este de părere că „lipsa de comunicare şi transparenţă şi falsele conflicte între generaţii au condus la prefigurarea unor grupuri de interese divergente, „gata să sacrifice imaginea instituţiei şi nu numai”. Din propunerile actualului rector interimar amintim: îmbunătăţirea procesului de învăţământ, diversificarea metodelor de evaluare, formarea continuă a cadrelor didactice, precum şi motivarea lor, dezvoltarea activităţii de cercetare ştiinţifică.

Citește și 2015 – anul scandalurilor în învăţământul ieşean

Norina Forna propune un concept dual de abordare al UMF, respectiv cel de universitate antreprenorială, pe de o parte, şi cel de universitate corporatistă, pe de altă parte. Din obiectivele strategice pe care le propune, amintim „asigurarea unui traseu academic al tuturor membrilor corpului profesoral, în concordanţă cu aspiraţiile personale şi cu performanţele individuale didactice şi de cercetare”, dezvoltarea infrastructurii de cercetare ştiinţifică, dar şi nelipsita îmbunătăţire a imaginii şi a prestigiului Universităţii şi recâştigarea demnităţii corpului didactic.

Mihai Chiriţă, pe de altă parte, îşi începe planul managerial cu o veche problemă a sistemului naţional de învăţământ – slaba finanţare. Are un singur obiectiv major, acela de „accelerare a eforturilor de transformare într-o universitate de elită, deţinătoare a unui campus universitar real şi eficient, printr-o atitudine transparentă, flexibilă şi responsabilă a staff-ului de conducere de la fiecare nivel: disciplină, departament, consiliu profesoral şi senat universitar”. Andreea IGNEA

Planurile manageriale şi CV-urile celor şapte candidaţi pentru Rectoratul UMF Iaşi 

22 IANUARIE
Este data votului pentru funcţia de rector al UMF Iaşi; turul doi de scrutin ar putea avea loc pe 25 ianuarie  

Citeşte şi Proiecte ale cursanţilor de la TUIASI, curtate de companii din industria auto

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei