Universităţile de stat se vor privatiza!

default

Dimensiune font:

| 06-01-2015 11:45

Tendinţa de privatizare a mediului universitar de stat, semnalată de liderii sindicatelor din învăţământ superior din ţară, stârneşte păreri contradictorii în Iaşi. Sindicaliştii susţin că se doreşte transformarea învăţământului într-o marfă. Singura universitate din Iaşi care doreşte această schimbare este UMF, în timp ce instituţiile private văd în privatizare o nouă problemă. 

Universităţile de stat se apropie de o nouă criză, după cea a scăderii numărului de studenţi, potrivit liderului sindicaliştilor din învăţământul superior, Anton Hadăr. Acesta avertizează că Uniunea Europeană (UE) face presiuni ca universităţile de stat din ţările membre să devină private. Declaraţia liderului sindical se bazează pe informaţiile din cadrul unei dezbateri ce a avut loc în urmă cu o lună la Viena, la care a participat alături de reprezentanţi din toate ţările din UE. „Există o tendinţă de americanizare a învăţământului european, în America universităţile fiind, în principal, private. Şi acum se poate spune că există taxe de studii pentru fiecare student, doar că parte dintre ele sunt plătite de stat prin finanţarea universităţilor, iar aici este problema cea mai mare! E din ce în ce mai scump să faci un student specialist într-un domeniu, iar finanţările sunt din ce în ce mai slabe... Se încearcă transformarea învăţământului într-o marfă - este un slogan, pe care sindicatele nu-l acceptă, desigur! Deci, facem din învăţământ o marfă, pe care o vindem!”, explică Neculai Cătălin Lungu, liderul sindicatului „UNIO” de la Universitatea „Al.I. Cuza” (UAIC) Iaşi, organizaţie afiliată Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, al cărei preşedinte este Anton Hadăr.

Sindicalistul ieşean aminteşte că în cadrul întrunirilor „Alma Mater”, dar şi în cele la nivel european, a fost criticată vehement tendinţa de privatizare a învăţământului superior, deoarece se consideră că este necesară o participare din partea statului prin burse acordate unui număr mare de studenţi. „Ar fi ca şi cum Guvernul ar spune Nu mă mai interesează, să se descurce fiecare cum poate, dacă vrea să ajungă om cu studii superioare. Noi stăm foarte prost în privinţa asta - avem cel mai mic număr de angajaţi cu studii superioare din Europa, cel mai mic număr de studenţi, raportat la populaţie!”, atrage atenţia Cătălin Lungu.

Taxe modice din cauza sistemului Bologna
Taxele pe care ar trebui să le achite viitorii studenţi ar putea fi „modice”, situaţie existentă şi în prezent, conform preşedintelui „UNIO”. „După această posibilă privatizare, taxele ar fi modice, care ar conduce la imposibilitatea desfăşurării activităţii în condiţii normale, astfel încât, probabil, numărul de universităţi s-ar reduce - poate înjumătăţi - şi, în funcţie de posibilităţile economice ale fiecărei regiuni ale ţării, vor fi areale albe din punct de vedere al învăţământului superior în România. Şi în momentul acesta taxele sunt modice, o oră de învăţământ superior în facultăţile de ştiinţe din UAIC este sub 10 lei”, estimează Cătălin Lungu.

De asemenea, în opinia acestuia, un prim pas spre privatizarea universităţilor a fost introducerea sistemului Bologna, cei cinci ani de facultate devenind trei, cărora se pot adăuga alţii doi de studii aprofundate (de master), dar pe care statul le subvenţionează mai puţin. „De aici până la a nu mai da bani deloc pentru învăţământul superior mai este doar un pas, iar privatizarea universităţilor ar fi următorul! În plus, nu ştiu în ce măsură ştiu cadrele didactice despre aşa ceva, pentru că abia am auzit noi, din sindicat”, încheie Cătălin Lungu, liderul sindicatului „UNIO”.

Mană cerească doar pentru unele universităţi
Posibila privatizare a învăţământului superior este privită diferit de rectorii universităţilor ieşene. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF), este singurul care susţine că ar fi o schimbare benefică, în condiţiile în care doar 30% dintre studenţii UMF Iaşi sunt la buget. „Nouă ne-ar conveni o privatizare, pentru că ne-ar scoate din domeniul public şi am putea, într-adevăr, să ne desfăşurăm toate proiectele aşa cum dorim şi repede. În acest moment, avem aceste restricţii, care fac să existe o birocraţie întreagă, să tăiem păduri numai ca să facem tot felul de acte şi nu putem să ne mişcăm şi să profităm de oportunităţi”, punctează Vasile Astărăstoae.

De altă părere este însă rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „I. Ionescu de la Brad” (USAMV). „Învăţământul, ca domeniu strategic, nu cred că va fi privatizat vreodată 100%, în România. Părerea mea este că trebuie să fie gestionat de către stat, fiind o prioritate naţională, aşa cum este şi sănătatea, armata. Poate se referă că trebuie să existe o coplată pe diferite niveluri, în funcţie de venituri şi altele, ceea ce există în foarte multe ţări. Dar şi pentru asta trebuie schimbată Constituţia. Sunt lucruri destul de complicate sau cu o anume greutate, care ţine de politicile statului”, este de părere Vasile Vîntu, rectorul USAMV Iaşi.

În continuare, rectorul UAIC, Vasile Işan, a încercat o comparaţie cu universităţile din alte state. „Au existat asemenea procese în Japonia, Finlanda, când cele mai vechi şi prestigioase universităţi au primit lege proprie de funcţionare, devenind organizaţii private. Ele nu aparţin nimănui, aşa cum este şi în cazul Universităţilor americane, cele celebre - Harvard, spre exemplu... Nu aş putea să mă pronunţ acum cu privire la această posibilă privatizare a universităţilor în România, este prematur”, a declarat Vasile Işan, rectorul UAIC.

 

Noi probleme pentru universităţile private
Posibila privatizare a universităţilor de stat nu este privită cu ochi buni de rectorul celei mai mari instituţii private de învăţământ superior din Moldova, Doru Tompea. Acesta consideră că măsura ar putea determina dispariţia universităţilor private din ţară.

„Se creează un paradox. Pe de o parte, învăţământul privat se pare că va fi naţionalizat - va dispărea, cu alte cuvinte. Pe de altă parte, cel de stat va fi privatizat în totalitate. Aşa înţeleg eu această idee! Universităţile de stat sunt şi vor fi subvenţionate de către stat, iar asta se întâmplă şi în alte ţări. În Belgia avem exemplul unei universităţi care este privată, dar şi subvenţionată de către stat. În România, privatizarea a însemnat o etatizare, deci o preluare de către stat. În aceste condiţii, învăţământul privat va ajunge o entitate pe cale de dispariţie...”, precizează Doru Tompea, rectorul Universităţii „P. Andrei” din Iaşi, amintind că, într-o primă instanţă, discriminarea instituţiilor private s-ar aprofunda.

Andreea IGNEA

***
„Se încearcă transformarea învăţământului într-o marfă - este un slogan, pe care sindicatele nu-l acceptă, desigur! Deci, facem din învăţământ o marfă, pe care o vindem!” - Neculai Cătălin Lungu, liderul sindicatului „UNIO” din cadrul UAIC

***
Ce taxe anuale de şcolarizare sunt acum în universităţi
Universitatea „AL.I. Cuza” - taxele anuale variază între 1.600 şi 3.900 lei
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „I. Ionescu de la Brad” - între 2.390 lei şi 4.190 lei
Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” - între 2.000 şi 4.000 lei
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” - între 3.500 lei şi 6.000 lei
Universitatea de Arte „G. Enescu” - între 2.000 lei şi 6.000 lei

***
În România, universităţile private nu fac performanţă
Prof.univ.dr. ing. Valentin Popa, rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava ne-a declarat că presiunile care se fac la nivelul Uniunii Europene pentru privatizarea Universităţilor de stat din România nu au fost confirmate de niciun oficial din ministerul Educaţiei. El a adăugat că în prezent instituţiile academice din ţara noastră sunt deja parţial private. „Noi luptăm acum pentru a obţine şi autonomia financiară”, a declarat Valentin Popa. Chiar şi aşa, rectorul de la Suceava nu crede că privatizarea Universităţilor de stat este oportună în contextul actual. El a argumentat spunând că în România sunt prea puţine instituţii academice private care fac performanţă. Studenţii buni aleg în general instituţiile de stat. „În acest moment în România nu există un număr prea mare de universităţi private de succes. La ce să ne raportăm?”, a spus prof.univ.dr. Valentin Popa. Oana ŞLEMCO 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei