7 explicaţii despre vise la care nu te-ai gândit

default

Dimensiune font:

| 02-09-2014 08:20

Tu stii ce se intampla cu tine dupa ce adormi? Si de ce unele persoane au cosmaruri, in timp ce altii isi petrec noaptea avand cele mai frumoase vise? Care sunt cele mai putin cunoscute explicatii despre vise?

 

Visele apar atunci cand ai somnul cel mai profund, chiar de sase ori in timpul noptii, iar durata unui vis variaza intre cateva secunde si o jumatate de ora. Specialistii afirma ca ultimul vis, cel de dimineata inainte de a te trezi, dureaza cel mai mult - in jur de 30 de minute.

Asemeni somnului, visele sunt niste fenomene misterioase. Insa cu cat oamenii de stiinta patrund mai adanc in mintea umana, cu atat gase

7. Visele sunt pline de semnificatii

Daca visezi ca ai castigat la loterie sau ca ai avut un accident, ar trebui sa te pregatesti deoarece vor deveni realitate. Ai raspuns afirmativ? Nu esti singura, conform unui studiu publicat in februarie 2009 in revista americana Journal of Personality and Social Psychology. Iata concluzia cercetatorilor in urma a sase experimente: nu numai ca tinem cont de visele noastre, ci le si interpretam dupa cum se potrivesc cu propriile convingeri.

"Desi psihologii ofera o serie de explicatii despre vise, studiul nostru arata ca oamenii sunt siguri ca viselor lor au o anumita semnificatie pentru ei insisi si mediul in care traiesc", declara cercetatorul Carey Morewedge, asistent profesor la Universitatea Carnegie Mellon, Pittsburgh, SUA.

6. Visele violente pot fi avertismente

Ca si cum cosmarurile nu ar fi fost suficiente, o tulburare de somn rara ii determina pe oameni sa se dezlantuie in visele lor, cateodata cu zbateri violente, lovituri si tipete. Aceste vise violente pot fi semne timpurii ale unor afectiuni ale creierului, cum ar fi boala Parkinson si dementa, conform unui studiu publicat online pe 28 iulie, 2010, in Journal Neurology.

Rezultatele cercetarii sugereaza ca stadiile incipiente de aparitie a acestor tulburari neurodegenerative pot sa apara cu zeci de ani (15 sau cu pana la 50 de ani) inainte ca persoana sau doctorul sa stie de existenta lor.

5. "Pasarile de noapte" au mai multe cosmaruri

Esti "pasare de noapte"? Adica faci parte din acea categorie de oameni care sunt activi mai mult in timpul noptii? Ei bine, 20% dintre oameni sunt "pasari de noapte", in timp ce 10% sunt catalogati drept matinali. Cercetarile din ultimii ani au aratat ca 80% dintre adulti au cel putin un cosmar pe an si 5% experimenteaza minimum un vis violent pe luna.

Daca stai pana la ore tarzii in noapte, ai si anumite avantaje (atata timp cat iti permiti sa apesi pe butonul de amanare de la ceasul desteptator in dimineata urmatoare), insa visele linistite nu se afla pe aceasta lista. Un studiu publicat in 2011 in revista Sleep and Biological Rhythms a descoperit ca pasarile de noapte sunt mai predispuse la cosmaruri comparativ cu persoanele matinale.

La studiu au participat 264 de studenti americani, care au fost pusi sa noteze pe o scala de la 0 (adica "niciodata") la 4 ("mereu") cat de des au avut cosmaruri. Persoanele din categoria "pasari de noapte" au obtinut, in medie, scorul de 2.10, comparativ cu matinalii care au insumat nota 1.23.

Cercetatorii au afirmat ca diferenta este una semnificativa, insa nu stiu exact care este legatura dintre obiceiurile de somn si cosmaruri. Printre posibilele cauze s-ar afla cantitatea de cortizon din sange (hormonul stresului), care creste dimineata, chiar inainte de a ne trezi, acel moment cand majoritatea persoanelor se afla in stadiul REM de somn (cu miscari oculare rapide sub pleoapele inchise) ori cel de visare.

4. Visele ne ajuta sa rezolvam puzzle-uri

Oamenii de stiinta au oferit de-al lungul timpului numeroase explicatii despre vise, de la ideea psihiatrului austriac Sigmund Freud ca prin intermediul viselor dorintele noastre se materializeaza la nivelul inconstientului, sau teoria lui Carl Gustav Jung (medic, psiholog si psihiatru elvetian, fondatorul psihologiei analitice) din lucrarea sa, Psihologie si alchimie, ca in vise ne refulam defectele prezente in sinele nostru, si pana la faptul ca aceste calatorii nostalgice sunt doar un efect al fazei de somn REM.

Psihologul Deirdre Barrett de la Universitatea Harvard si autoarea cartii The Committee of Sleep si-a prezentat propria teorie la intalnirea din 2010, Boston, a organizatiei americane Association for Psychological Science (APS). Ea este de parere ca visele au legatura cu gandirea critica, adica procesul mental de analiza sau evaluare a informatiei prezente.

Conform lui Barrett, orele pe care le dedicam odihnei ne ajuta sa rezolvam puzzle-urile care ne-au afectat in timpul zilei. Totul tine de secventele vizuale si deseori ilogice care apar in timpul visului si care ne ajuta sa privim si din alt punct de vedere asupra unei probleme.

Chiar si Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, era de parere ca somnul e cea mai buna meditatie. Prin urmare, somnul te ajuta sa gasesti solutii la dilemele cu care te confrunti, chiar mai inspirate decat cele pe care le aveia in minte atunci cand erai treaza.

3. Barbatii au vise cu sex, femeile au cosmaruri

Nu este deloc suprizator faptul ca barbatii sunt mai predispusi sa aiba vise care implica sexul comparativ cu femeile, care au mai multe cosmaruri, conform unui studiu din 2009 al psihologului Jennie Parker de la University of the West of England, realizat pe un esantion de 93 de barbati si 100 de femei, cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani. Dupa Parker, cosmarurile femeilor pot fi impartite in trei categorii: vise infricosatoare (sunt urmarite sau viata le este amenintata), vise ce implica pierderea unei persoane iubite si vise confuze.

Concluzia? Femeile sunt mai marcate de cosmaruri si le traiesc mai intens din punct de vedere emotional decat barbatii. Insa asta nu inseamna ca femeile nu au parte si de putina distractie atunci cand intra pe taramul viselor.

Un studiu prezentat in 2007 la intalnirea Associated Professional Sleep Societies (APSS) a aratat ca 8% din aproximativ 3.500 de vise notate contin anumite forme de activitate sexuala. Femeile viseaza mai mult la saruturi si fantezii sexuale, iar barbatii la contactul sexual propriu-zis, urmat de propunerile sexuale si masturbare.

2. Visele pot fi controlate

Daca esti interesata de fenomenul de visare constienta, ar fi bine sa te apuci de jocuri video. Ambele reprezinta realitati alternative, conform lui Jayne Gackenbach, psiholog la Grant MacEwan University in Canada. Bineinteles ca nu sunt identice, nu au aceleasi caracteristici. In timp ce jocurile video sunt controlate de calculatoare si console video, visele apar din mintea umana.

Gamerii au dobandit anumite calitati care ii ajuta sa-si controleze mediul de joaca, care se poate transcede usor si in procesul de visare: ei pot sa influenteze visul si sa il indrepte in directia dorita. Aceste abilitati pot fi folosite de veteranii de razboi care sufera de stres posttraumatic, concluzioneaza Gackenbach. Tu iti poti schimba scenariul visului?

1. Visele ne pot face mai fericiti

Oamenii de stiinta de la Universitatea Berkeley au scris in numarul din noiembrie 2011 al revistei Current Biology ca, in timpul stadiului de visare (faza REM de somn), creierul participantilor la studiu a inregistrat un nivel scazut de substante responsabile de stres, cum ar fi noradrenalina (norepinefrina).

Atunci cand visam, reprocesam informatiile emotionale din timpul zilei insa intr-un mediu sigur, unde stresul nu ne afecteaza, si apoi ne trezim binedispusi, fara ca aceste fapte sa ne mai afecteze atat de mult.

Acestea au fost unele dintre acele explicatii despre vise care sunt mai putin cunoscute publicului larg, insa exista cu siguranta multe altele. Cunosti o noua teorie? Impartaseste-o cu noi printr-un comentariu la acest articol.

divahair.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei