Acţiunea în „îngheţare” a contractului în franci elveţieni

default

Dimensiune font:

| 19-01-2015 05:00

Cred că toată lumea a aflat ceea ce s-a întâmplat pe 15.01.2015 cu francul elveţian * este o situaţie extrem de gravă *se pune întrebarea: Care sunt soluţiile? 

Soluţiile ar fi de două feluri:
Politice
Legale
Soluţii politice
Guvernul ar trebui să intervină cu adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să plafoneze evoluţia cursului CHF în următoarea perioadă.
O ţară a lucrului bine făcut ar trebui să reacţioneze de urgenţă, stabilind un plafon de variaţie maximă a cursului de 20% faţă de valoarea iniţială, variaţie/plafon care rezultă, de altfel, din Directiva 2014/17/EC.
În realitate, această directivă este pentru protecţia consumatorilor. Ba, mai mult, este un mare şi argument vot de blam la adresa băncilor, care s-au prefăcut că informează consumatorii, la adresa autorităţilor de supraveghere şi control, care s-au prefăcut că veghează la buna bancarizare a populaţiei, şi la adresa statelor UE, care s-au prefăcut că sunt preocupate de protecţia consumatorilor. Şi, cel mai important, directiva arată, negru pe alb, că criza financiară pe care încă o suportăm a fost cauzată, integral, de creditarea iresponsabilă. Adică de cei care au dat credite şi au vândut instrumente financiare derivate pentru volum şi bonusuri şi care acum ne cer să îi salvăm de la înec, fie prin bail-out (cu bani din taxele şi impozitele cetăţenilor), fie prin bail-in (cu bani din depozitele cetăţenilor).
Soluţii legale
Intentarea unui proces fie pe denominare şi/sau convertire monedă şi apoi depunerea unei ordonanţe preşedinţiale prin care se solicită suspendarea plăţii ratelor până se termină procesul pe fond. Deci, trebuie să existe întâi un dosar pe fondul cauzei.
Temeiul Juridic
NCPC şi cauza Aziz contra Spaniei.
Ce spune cauza Aziz?
Mohamed Aziz împotriva Caixa d’Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa (Catalunyacaixa). „Chiar şi în cazul în care caracterul abuziv al unei clauze din contractul de împrumut care stă la baza ipotecii s-ar opune executării imobilului, consumatorul nu ar avea […] posibilitatea de a împiedica scoaterea la licitaţie publică şi astfel de a evita pierderea proprietăţii rezultată din aceasta. Consumatorul este limitat la protecţia juridică existentă, care are forma unei despăgubiri, şi trebuie să accepte pierderea locuinţei. O asemenea modalitate procedurală aduce atingere efectivităţii protecţiei urmărite prin Directiva 93/13. În special în cazul în care locuinţa debitorului este un imobil grevat de o ipotecă, simplul drept la despăgubiri este inadecvat pentru a-i garanta în mod efectiv consumatorului drepturile recunoscute prin Directiva 93/13. Nu există niciun fel de protecţie efectivă împotriva clauzelor contractuale abuzive în cazul în care, în legătură cu astfel de clauze, consumatorul trebuie să accepte valorificarea unei ipoteci – şi astfel scoaterea la licitaţie publică a locuinţei sale, pierderea proprietăţii suferită în urma licitaţiei şi evacuarea lipsită de orice protecţie – şi acesta poate doar formula cereri de reparare a prejudiciului prin protecţie juridical subsecventă. Dimpotrivă, Directiva 93/13 impune [dreptul consumatorului la] un remediu juridic efectiv pentru a putea verifica caracterul abuziv al clauzelor din contractul de împrumut pe care l-a încheiat şi să poată astfel, eventual, împiedica executarea silită. Aceeaşi orientare reiese şi din speţa Banco Español de Crédito. În această hotărâre, Curtea a statuat, în privinţa unei somaţii de plată obţinute în instanţă, că, în vederea respectării principiului efectivităţii în contextul Directivei 93/13, instanţele naţionale au obligaţia, încă înainte de emiterea somaţiei de plată, pe care consumatorul ar putea-o contesta ulterior, să examineze din oficiu caracterul abuziv al clauzelor contractuale, în măsura în care instanţa dispune de toate elementele de fapt şi de drept necesare în acest scop. Prin urmare, principiul efectivităţii impune în orice caz ca judecătorul sesizat cu acţiunea în realizare să aibă posibilitatea de a dispune suspendarea (provizorie) a procedurii de executare, pentru a opri executarea silită până la examinarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale şi a împiedica astfel apariţia ca urmare a procedurii de executare a unor situaţii de fapt iremediabile în detrimental consumatorului”.
Aşadar, CJUE impune, contrar legislaţiei noastre, dreptul consumatorului la o contestaţie la executare şi la o suspendare provizorie a executării, mai ales în cazul în care imobilul supus executării este locuinţa debitorului. Conform Constituţiei României (art. 148 alin.2), când dreptul UE sau jurisprudenţa CJUE sunt contrare dreptului intern, acesta din urmă nu se mai aplică.
Deci, în materia analizată - suspendarea plăţii pe durata procesului de fond pe denominare şi/sau convertire CHF - s-ar putea putea invoca această cauză.
Sunt şanse cel puţin teoretice de a câştiga un astfel de proces, chiar dacă la începutul lui 2011 unele procese pe această temă s-au pierdut şi, în plus, s-au dat cheltuieli mari de judecată. Cine vrea să îşi asume riscul, să o facă în cunoştinţă de cauză.
Care sunt condiţiile unei ordonanţe preşedinţiale?
Condiţii de admisibilitate:
Potrivit art. 996 alin. (1), instanţa de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii sau grabnice, pentru păstrarea unui drept ce s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
Ordonanţa este provizorie şi executorie. Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata sa şi nu s-au modificat împrejurările de fapt avute în vedere, măsurile dispuse vor produce efecte până la soluţionarea litigiului asupra fondului – art. 996 alin. (2) NCPC. La cererea reclamantului, instanţa va putea hotărî ca executarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea unui termen – art. 996 alin. (3) NCPC. Ordonanţa va putea fi dată chiar şi atunci când este în curs judecata asupra fondului – art. 996 alin. (4) NCPC.
Pe cale de ordonanţă preşedinţială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond şi nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt – art. 996 alin. (5) NCPC.
Condiţiile exercitării procedurii ordonanţei preşedinţiale au rămas, în esenţă, neschimbate faţă de reglementarea anterioară, acestea fiind: a) Urgenţa: condiţie care justifică utilizarea procedurii în chestiune, caracterizată printr-o procedură de judecată mai sumară. Şi în reglementarea art. 581 alin. (1) CPC 1865, cât şi în cea a art. 996 alin. (1) NCPC s-a reţinut că există îndeplinită această condiţie când măsura provizorie este necesară „pentru păstrarea unui drept ce s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara… ori… pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări”.
S-a arătat că urgenţa trebuie să persiste pe tot parcursul judecăţii (chiar şi în calea de atac a apelului), iar instanţa de judecată are obligaţia să indice împrejurările ce au condus la concluzia că este îndeplinită această cerinţă. De asemenea, lipsa caracterului de urgenţă conduce la soluţionarea oricărui aspect pe calea procedurii comune.[4] Urgenţa nu este sinonimă cu celeritatea, aceasta din urmă reprezentând dezideratul oricărui proces civil, în sensul finalizării sale într-un termen rezonabil.[5]
b) Măsura dispusă să aibă caracter provizoriu (vremelnic): măsurile încuviinţate nu sunt de natură să conducă la rezolvarea fondului, ci sunt de natură să menţină o situaţie de fapt până la soluţionarea celui dintâi, aşadar sunt limitate în timp până la soluţionarea în fond a litigiului.
c) Condiţia de a nu prejudeca fondul: cu titlu de noutate, este expres reglementată în NCPC (art. 996 alin. 5 NCPC). Chiar dacă această condiţie nu era expres reglementată, ea există şi în reglementarea CPC 1865, necesitatea acesteia fiind consacrată în doctrină şi dedusă din cea de-a doua condiţie (caracterul provizoriu). S-a reţinut că, datorită faptului că ordonanţa presupune urgenţa şi adoptarea unor măsuri vremelnice, instanţa nu are căderea să prejudece fondul dreptului dar – pentru ca totuşi soluţia să nu fie arbitrară – este datoare să cerceteze aparenţa dreptului, să pipăie fondul.[6]
d) Existenţa unei „aparenţe de drept” în favoarea reclamantului, condiţie nouă, legiferată la art. 996 alin. (1) NCPC. S-a reţinut că această condiţie trebuie analizată în mod prioritar de către instanţă, aceasta din urmă fiind ţinută să nu dispună nicio măsură provizorie până ce nu îşi crează convingerea că în favoarea reclamantului există „aparenţa de drept”. Limitele cercetării privind aparenţa dreptului sunt chiar limitele indicate şi în vechea reglementare, în doctrină şi jurisprudenţă, referitoare la „pipăirea fondului”.[7]
Instanţa competentă
Potrivit art. 997 NCPC, competenţa privind soluţionarea cererii de ordonanţă preşedinţială revine instanţei competente în soluţionarea (în primă instanţă) a fondului dreptului. Dacă ar fi să am o părere personală aş zice că este admisibilă o astfel de acţiune. Practica în 2011 se va schimba în 2015 în sensul admiterii unor astfel de acţiuni pentru că situaţiile sunt excepţionale.
Av Marius COLŢUC

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei