Destinaţii pe cale de dispariţie: 10 locuri de vizitat acum ori niciodată

default

Dimensiune font:

| 22-05-2015 18:32

Veneția, Marea Moartă, Las Vegas, ghețarii din Patagonia sau Madagascar ar putea avea zilele numărate. Lumea este plină de locuri incredibile, dar schimbările climatice, natura și omul amenință existența unora dintre aceste spectaculoase destinații, relatează site-ul huffingtonpost.es. Pentru a ști care sunt acestea, site-ul de călătorii Trivago a prezentat zece locuri care ar trebui să fie puse pe lista priorităților, pentru că, având în vedere starea planetei, am putea fi una dintre ultimele generații care se mai pot bucura de ele.
 

 Marea Moartă (Israel, Cisiordania și Iordania)
Marea Moartă, cu oglinda apei la aproape 430 de metri sub nivelul mării, scade cu câte un metru pe an. În acest ritm vertiginos, ar putea seca. Scăderea debitului râului Iordan care o alimentează amenință cu dispariția acest ecosistem unic în lume. A se simți imponderabil plutind pe apele sale extrem de sărate este o experiență care nu va mai putea fi trăită dacă se va aștepta prea mult, informează Agerpres.

Veneția (Italia)
Veneția este unul dintre cei mai puternici magneți turistici ai Europei, dar nu se știe pentru cât timp va mai fi. Romanticul oraș italian se scufundă lent, de o mie de ani încoace, din cauza evoluției lagunei în care este situat. În timp ce nivelul apei crește mai repede ca oricând, se estimează că Veneția se scufundă în medie cu doi milimetri pe an, producându-se frecvent inundații. Astăzi se mai poate merge pe jos pe podurile orașului, se mai poate admira impresionanta sa arhitectură și se mai poate face o plimbare de neuitat cu gondola, dar dacă măsurile luate de guvernul local pentru a salva orașul de la scufundare nu sunt suficiente, Veneția se va trezi în curând cu apa la gât.

Insulele Maldive
Schimbările climatice amenință să șteargă de pe hartă acest loc paradisiac. Exoticul arhipelag al Maldivelor se compune din 1.200 de insule de coral care se află la numai un metru deasupra nivelului mării. Fiind vorba despre țara cu cea mai mică altitudine din lume, creșterea nivelului apei Oceanului Indian îi răpește din teritoriu milimetru cu milimetru. Potrivit ONU, arhipelagul va fi nelocuibil în anul 2100, pentru că insulele vor dispărea înainte de sfârșitul secolului. Locuitorii a 16 dintre ele au fost reașezați în Sri Lanka, după ce guvernul Republicii Maldive a cumpărat o parte din teritoriu pentru a le asigura oamenilor un loc în cazul în care casa le-ar fi inundată.

Taj Mahal, Agra (India)
Taj Mahal, care a fost construit în secolul al XVII-lea ca mausoleu pentru soția favorită a împăratului Shah Jahan, este considerat una dintre cele șapte noi minuni ale lumii. Mareea turistică, poluarea aerului și renovările de proastă calitate dăunează grav fațadei din marmură albă a acestui monument din Agra, pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Pentru conservarea lui, au fost impuse restricții activităților industriale din zonă.

Kilimanjaro (Tanzania)
Masivul Kilimanjaro include cel mai înalt munte din Africa, de 5.895 metri. Frumoasele sale vârfuri vulcanice acoperite de zăpadă se pot vedea de departe, atât în Kenya, cât și în Tanzania. Această carismatică imagine ar putea însă dispărea în următoarele decenii. Zăpada s-a topit deja în proporție de 85%, iar cercetătorii avertizează că, din cauza rapidelor și catastrofalelor schimbări climatice, zonele înghețate de pe vârfurile masivului Kilimanjaro se vor topi complet în următorii 15 ani.

Reciful-barieră Belize (Belize)
Reciful-barieră Belize, situat în Marea Caraibelor, constituie unul dintre cele mai diverse ecosisteme din lume. În 1996 a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Umanității. Uraganele, pescuitul masiv, poluarea și încălzirea globală au însă efecte devastatoare asupra lui. S-ar putea ca, în circa 20 de ani, acest colorat paradis submarin, care și-a pierdut deja 50% din corali în 1998 din cauza uraganului Mitch, să devină istorie.

Napoli (Italia)
Cel mai mare oraș din sudul Italiei și locul în care s-a născut pizza ar putea să dispară de pe hartă. Napoli se află la numai 9 kilometri distanță de Vezuviu, unul dintre cei mai periculoși vulcani din lume, care a îngropat deja în cenușă orașele romane Pompei și Herculanum în anul 79. Vulcanul a rămas activ și, pentru a se evita o catastrofă care ar putea pune capăt vieții celor patru milioane de persoane care trăiesc acolo, este monitorizat îndeaproape. La Napoli, unul dintre cele mai reprezentative orașe ale Italiei, se pot vedea teatrul de operă Teatro di San Carlo, inaugurat în 1737, și impresionantul port.

Ghețarii din Patagonia (Argentina și Chile)
Regiunea din sudul Republicii Chile și Argentinei este cunoscută pentru numeroșii săi ghețari, care se întind între Anzi și Antarctida. Încălzirea globală topește 20 de milioane de tone de gheață pe an, fenomen care a condus la o creștere a nivelului apelor oceanelor de până la 50% de la sfârșitul lui 1900 încoace. În acest ritm, nu vor întârzia să dispară zonele înghețate și teritoriile cu altitudine mică. Impresionanții ghețari din America de Sud merită să fie vizitați, pentru a se cunoaște liniștea copleșitoare a uneia dintre cele mai slab populate zone ale lumii, înainte ca simboluri precum ghețarul Perito Moreno să dispară.

Madagascar
A patra insulă ca mărime din lume se află în dreptul coastei de sud-est a Africii și, datorită imensei sale bogății naturale, i se mai spune Insula Tezaurului. Madagascar deține 5% din speciile de animale și plante de pe planetă, dintre care aproape 80% se află numai acolo. Flora și fauna sa sunt însă amenințate de diverși factori. Tăierile ilegale și braconajul pun în pericol multe dintre speciile unice ale insulei, iar condițiile de viață sunt afectate de poluarea din ce în ce mai mare cauzată de creșterea numărului de vehicule motorizate. Se estimează că, în ceva mai mult de 30 de ani, pădurile sale ar putea să dispară. În această cursă contra cronometru, merită să fie vizitat acest loc unic în lume.

Las Vegas (SUA)
Orașul Păcatelor ar putea să dispară peste câțiva ani. Las Vegas, situat în sudul statului Nevada, în aridul deșert Mojave, se va 'usca' dacă rezervele de apă se vor termina. Orașul se confruntă de câțiva ani cu una dintre cele mai mari crize de apă, dar situația s-a agravat în ultimele luni, din cauza marii secete din regiune. În plus, este de notorietate risipa de apă din marile sale hoteluri. Lacul Mead, care este singurul rezervor de apă al orașului Las Vegas, nu mai poate alimenta aceste constante excese, potrivit sursei citate.

rtv.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei