Iahnie de conopidă
Dimensiune font:
Când v-am povestit despre iahnia de fasole, v-am spus şi care-i treaba cu sosul asta specific de ceapa călită stins cu roşii, aşa că n-are rost să mă repet. Însă zic eu că n-ar fi deloc rău să-l vedem cum funcţionează şi cu alte legume. Aşa că, dacă tot e post, iar conopida se lăfăie bine-mersi pe tarabe, m-am gândit să vorbim astăzi despre mâncărica de mai jos, care la mama ei grecească se cheamă kounoupidi yahni (κουνουπίδι γιαχνί, dac-am scris bine). E foarte bună caldă dar, dacă mă întrebaţi pe mine, rece e absolut minunată.
Pentru 4 persoane pregătiţi-vă cu
1 conopidă mare (cam 1 1/2 kg să aibă),
3 cepe,
4 roşii (sau, mai ales în perioada asta, 1 conservă de 400 g roşii în bulion),
100 ml ulei (de măsline pun grecoaicele, fireşte, dar parcă-mi place mai mult cu cel de floarea soarelui),
1 legătură de mărar,
sare şi piper.
Puneţi mai întâi un ibric de apa la fiert, că poate o să aveţi nevoie.
Curăţaţi conopida, desfaceţi-o în buchetele şi spălaţi-o bine. Faceţi toaleta cepelor, tocaţi-le mărunt şi puneţi-le la călit în ulei. Când ceapa s-a-nmuiat şi e sticloasă, stingeţi-o cu roşiile spălate, curăţate de pieliţă şi tocate cubuleţe. Săraţi, piperaţi, amestecaţi.
După vreo 5 minute adăugaţi conopida (şi puţină apa clocotită, dacă-i cazul), puneţi capacul şi lăsaţi totul să bolborosească în clocote mici timp de 1/2 oră (dar supravegheaţi şi, dacă-i cazul, mai turnaţi niţică apa).
Când e gata (adică atunci când conopida e fiartă, dar a rămas fermă), presăraţi mărarul, reglaţi de sare şi piper, amestecaţi cu grijă, puneţi capacul, stingeţi focul şi lăsaţi aromele să se cunoască între ele minimum 1/4 de oră.
costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau