Mâncare de fasole verde
Dimensiune font:
În principiu, această mâncare de fasole verde e una estivală şi cât se poate de tradiţională (de când a descoperit Columb America).
De la o vreme încoace, ea poate fi făcută în orice anotimp al anului, datorită nepreţuitului ajutor al păstăilor congelate şi al roşiile conservate (oricând de preferat celor turceşti, de iarnă). Mai la vale vine însă varianta cu prospături a reţetei; dacă veţi folosi fasole verde din pungă, vedeţi şi dumneavoastră ce scrie pe ea şi adaptaţi reţeta în consecinţă.
1 kg fasole verde,
2 cepe,
1-2 morcovi,
4-5 roşii,
ulei,
verdeaţă (mărar, pătrunjel…),
usturoi (după gust)
sare şi piper.
Curăţaţi şi spălaţi fasolea verde. Opăriţi-o în apă sărată cam 10 minute (plus sau minus, depinde de mărimea păstăilor). Când a rămas un pic crocantă, al dente, ca să zic aşa, scurgeţi-o şi răciţi-o cu apă rece.
Curăţaţi, spălaţi şi mărunţiţi ceapa şi morcovul, căliţi-le în ulei până se înmoaie. Răsturnaţi în cratiţă păstăile, adăugaţi roşiile tocate (fără pieliţe şi sâmburi) şi usturoiul pisat, amestecaţi şi daţi totul în câteva clocote (adăugaţi un pic din apa în care aţi opărit fasolea verde, dacă ziceţi că trebuie). Presăraţi verdeaţa tocată, reglaţi de sare şi piper, puneţi capacul şi lăsaţi mâncarea să se răcorească un pic (parcă-i mai bună caldă, nu fierbinte).
Tertipuri? Păi aţi putea, de pildă, să fierbeţi mai întâi 1 morcov şi 1 ceapă în apa în care veţi opări fasolea verde (evident că le veţi scoate din cratiţă înainte de a pune păstăile). Sau, dacă nu ţineţi post, o idee foarte bună ar fi să frecaţi 3-400 g smântână cu usturoi pisat (măcar 1/2 căpăţână), mărar, plus un pic de zeamă din cratiţă şi să răsturnaţi sosul astfel obţinut peste fasole. Care fasole, cu sau fără adaosul smântânos, poate fi pusă la final în cuptorul încins la 200ºC, vreo 10-15 minute, să mai scadă şi să se rumenească un pic.
costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau