Musaca de cartofi piure
Dimensiune font:
O să râdeţi, poate, dar prima oară am mâncat musaca de cartofi piure în armată. Pe lângă alte chestii care ni se serveau pe la mijlocul anilor ’80 (vă daţi seama!), musacaua de piure ni se părea la toţi cel mai bun lucru din lume (şi la fel am descoperit atunci ce bun e un merluciu pe lângă un stavrid; ce vreţi, erau vremurile lui „nici o masă fără peşte“). Acuma, sigur, reţeta care urmează n-are în comun cu delicatesa cazonă decât intenţia, pentru că, de-a lungul anilor, am avut tot timpul să experimentez şi s-o perfecţionez.
Pentru 4 persoane va trebuie 1,5 kg cartofi, 600 g carne tocată (preferabil amestecată, porc şi vită, dar o să meargă cam de orice fel), 1 ceapă mare, 1 păhărel de vin alb sec, 1-2 roşii (depinde de mărime), 2 ouă, 200 g smântână, unt/ulei, lapte, sare, piper, cimbru, mărar, pătrunjel
Începeţi prin a căli puţin carnea, împreună cu ceapa (curăţată şi tocată, fireşte). Când se încinge prea tare, stingeţi cu vin. Nu trebuie neapărat s-o rumeniţi, ci doar să fie pătrunsă. Şi nu uitaţi s-o scurgeţi bine de grăsime.
Dacă vreţi o variantă şi mai dietetică, utilizaţi trucul lui Colea Olexiuc, călind carnea tăiată cubuleţe şi abia apoi dând-o prin maşina de tocat (e şi mai comod, nu trebuie să amestecaţi tot timpul ca să fie uniformă).
Indiferent de varianta aleasă, lăsaţi-o la răcit şi apoi amestecaţi-o bine cu 1 ou, sare, piper şi verdeaţa tocată mărunt.
În paralel, curăţaţi cartofii, tăiaţi-i cubuleţe, puneţi-i la fiert în apa sărată, scurgeţi-i şi zdrobiţi-i, adăugând, eventual, puţin lapte (dar aveţi grija ca piureul să nu vă iasă moale, pentru că nu se va usca la copt, cel puţin nu în varianta asta).
Tăiaţi şi roşia/roşiile în felii subţiri, bateţi oul rămas cu smântână, adăugând puţină verdeaţă tocată, sare şi piper.
Ungeţi o forma de cuptor cu grăsimea rămasă de la călitul cărnii şi începeţi sa clădiţi straturi de cartofi şi carne (ultimul trebuie sa fie, fireşte, de piure). Puneţi deasupra un rând de felii de roşii, presăraţi ceva verdeaţă (şi puţin usturoi tocat din cuţit, dacă vă place), mai picuraţi ceva grăsime şi băgaţi vasul în cuptorul încălzit în prealabil, la foc mijlociu.
Când încep roşiile sa se rumenească (cam 1/2 ora) scoateţi, turnaţi deasupra oul bătut cu smântâna şi din nou la cuptor, până se arămeşte uşor. Gata.
costachel.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau