Stresul de la locul de muncă - cum îl poți combate dacă ești angajator
Dimensiune font:
Stresul la locul de muncă are consecințe semnificative atât asupra sănătății angajaților, cât și asupra organizației. Performanța scăzută, epuizarea fizică și emoțională, dificultățile de concentrare sunt doar câteva dintre efectele stresului. De aceea, ca angajator este necesar să găsești soluții cât mai eficiente pentru îmbunătățirea tonusului echipei tale. Iată câteva metode care te-ar putea inspira.
Află cum se simt angajații tăi
Pentru a putea combate sau preveni stresul la locul de muncă, ca manager este bine să fii conștient de cauzele care duc la apariția lui. Cu alte cuvinte, ce situații aduc mult stres echipei tale. Iar acest lucru îl poți afla discutând direct cu angajații tăi. Dacă ai o echipă de 10-20 de oameni, poți programa întâlniri cu fiecare în parte. În cazul în care echipa este mult mai mare, fie poți gândi anumite chestionare de wellness pe care să le trimiți pe e-mail angajaților tăi, fie responsabilizezi fiecare manager de departament să discute cu echipa lui. De regulă, stresul la locul de muncă este cauzat de gestionarea incorectă a timpului, suprasolicitare, neînțelegerile dintre colegi, lipsa de comunicare, programul de lucru rigid. Află care sunt cauzele cele mai des întâlnite și care sunt acțiunile concrete prin care le poți combate.
Oferă-le mai multă siguranță
Riscurile de la locul de muncă sunt și ele pe lista principalelor cauze generatoare de stres ale angajaților. În cazul acesta, situația poate fi rezolvată prin câteva soluții practice: asigurarea unor condiții bune de lucru, care respectă regulile de securitate și sănătate în muncă;
realizarea unor instructaje privind evitarea riscurilor și a accidentelor de muncă;
realizarea cursurilor de prim ajutor; încheierea asigurărilor pentru angajați.
Așadar, pe lângă stabilirea unor condiții bune de muncă, orice angajator își poate lua măsuri în plus de protecție printr-o asigurare pentru accidente de munca și care poate fi utilă și în cazul îmbolnăvirilor. O asigurare ce vine în completarea celei garantate prin sistemul național de asigurări sociale este o formă de protecție financiară suplimentară pentru salariați în cazul unor situații neprevăzute și este utilă atât în cazul în care accidentul sau îmbolnăvirea s-a petrecut loc la locul de muncă, cât și în cazul în care a avut loc în timpul liber al salariatului.
Organizează traininguri și activități dedicate relaxării
Trăind într-o lume aflată tot timpul în schimbare, stresul pare a fi la ordinea zilei, fie că vorbim de viața personală sau de cea profesională. Inevitabil, pe parcursul zilei, apar situații care ne stresează într-o măsură mai mică sau mai mare. De aceea, uneori, este dificil să scoatem definitiv stresul din ecuație. Ce putem face, însă, este să învățăm să îl gestionăm cât mai corect. Din fericire există numeroși traineri atestați care propun o serie de instrumente de gestionare a stresului. Ca angajator, tot ce trebuie să faci este să încurajezi angajații tăi să pună în aplicarea astfel de metode. O poți face organizând traininguri, cursuri speciale, legate de gestionarea stresului sau chiar activități de relaxare, timp în care mail-urile sunt închise și toată echipa participă activ.
Un alt mod prin care poți contribui ca angajator la diminuarea stresului echipei este să impui reguli cu privire la organizarea întâlnirilor în zilele de vineri, astfel încât membrii echipei să aibă vinerea dedicată doar task-urilor și să se pregătească mental pentru deconectarea atât de necesară după o săptămână încărcată.
Oferă mai multă flexibilitate
Un program de lucru flexibil aduce o serie de avantaje atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Flexibilitatea poate îmbunătăți moralul angajatului, oferă echipei tale mai multă libertate, mai multă motivație, mai mult control asupra orarului și a mediului de lucru, posibilitatea de a găsi echilibrul între viața personală și cea profesională. Toate aceste avantaje pot diminua stresul la locul de muncă și efectele lui.
Pe lângă aceste patru metode principale, există multe alte soluții pe care le poți aplica în calitate de angajator. Oricare ar fi planul tău, asigură-te că angajații tăi vor simți beneficiile în mod direct, concret și rapid.
Sursă foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau